Güneydoğu kara teslim

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bir haftadır devam eden kar yağışı nedeniyle Bingöl, Elazığ, Şırnak ve Siirt'in birçok merezinde okullar tatil edilirken, Diyarbakır’da 200 köy yoluyla ulaşım kesildi.

Güneydoğu kara teslim

DİYARBAKIR-Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bir haftadır devam eden kar yağışı nedeniyle Bingöl, Elazığ, Şırnak ve Siirt'in birçok merezinde dün okullar tatil edildi. Yüzlerce köy yolu ulaşıma kapanırken, dün başlayan kar yağışı nedeniyle Diyarbakır'da uçak seferleri gecikmeli yapıldı.

200 KÖY YOLU KAPALI

İl Özel İdaresi yetkilileri, dün akşamdan itibaren yoğun kar yağışının olduğunu, bu nedenle birçok köy yolunun ulaşıma kapandığını belirttiler. Kar yağışı sonucu Kulp, Çüngüş, Lice, Hani, Dicle, Ergani, Çermik ve Silvan ilçesine bağlı 200'ü aşkın köy yolunun ulaşıma kapanması nedeniyle ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığını anlatan yetkililer, "Ekipler aralıksız çalışıyor. Acil durumlara müdahale ediliyor" dediler.

YETKİLİLER UYARIYOR

Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, orta kuvvette kar yağışı gerçekleştiğini, yağışın mevsim normallerinde olduğunu kaydetti. İki gün süreyle kar yağışının aralıklarla etkili olmasının beklendiğini bildiren yetkililer, 12 Ocak Cumartesi günü ise karla karışık yağmur beklendiğini bildirdi. Öte yandan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye ekiplerince cadde ve sokaklarda kar temizleme çalışması yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında, park ve refüjlerdeki ağaçlar da kardan temizlendi.

VATANDAŞLARIN ETKİSİ

Vatandaşlar güne, arabalarını ve dükkanlarının önünü silerek başladı. Vatandaşlardan Hüsamettin Doğan, Diyarbakır'a uzun süreden beri ilk defa bu kadar yoğun kar yağdığını belirterek, karlı bir güne uyanmayı özlediklerini, Yağan bu karın bu hasretlerini dindirdiğini söyledi. Hacı Büyüm isimli vatandaş ise kar yağışının mikrop ve hastalıkları öldürdüğünü ifade ederek, karın yağmasını güzel bulduğunu kaydetti.

SEMT PAZARLARINI DA

Bu arada yoğun kar yağışı haftalık semt pazarlarını da vurdu. Sebze ve meyve çeşitlerinde azalma olduğu gözlenirken, hava şartlarından dolayı vatandaşların fazla ilgi göstermemesi de dikkat çekti.

Hava şartlarından dolayı sebze ve meyve sevkiyatında sorun yaşandığı için pazarlardaki ürünlerin fiyatları da adeta uçtu. Kışlık meyvelerin fiyatlarının önceki haftaların aksine katlanması vatandaşın bütçesini sarstı. Sebze ve meyvelerin toplu olarak satıldığı Hal’da bulunan komisyoncular, hava şartlarının böyle devam etmesi halinde fiyatlardaki yükselişin devam edebileceğini ifade ederek, sorunun sevkiyat sıkıntısından kaynaklandığını dile getirdiler.

SİİRT’TE OKULLAR TATİL

Siirt Valisi Ahmet Aydın, kent merkezi ile ilçeler ve bağlı köylerde okulların bir gün tatil edildiğini, bugün saat 00.20'de, twiter adlı sosyal paylaşım sitesinden duyurdu. Vali Aydın, attığı twitte, "Yarın okulları il merkezi, ilçeler ve köylerde bir gün tatil ettik" mesajıyla takipçilerine duyurdu.

Kar yağışı nedeniyle Siirt-Şirvan, Siirt-Pervari, Baykan ve köyleri, Eruh ve köyleri, Aydınlar- Çatılı-Dereyamaç Köy yolları aşırı kar yağışından dolayı ulaşıma kapandı. Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş, kapanan yolların açılması amacıyla başlattıkları çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

JANDARMA HAYAT KURTARDI

Bingöl'ün Genç İlçesi'ne bağlı Yayla Köyü'nün yolu yoğun kar yağışı nedeniyle kapanması üzerine köyde hastalanan 2 aylık Cansu Saylan'ın yardımına jandarma ekipleri yetişti. Yayla Köyü, Koyunlu Mezrası'nda hastalanan bebeğin yakınları, 112 Acil Servis'i arayarak yardım istedi. Yolun kapalı olması nedeniyle köye gelemeyen sağlık ekipleri de durumu Yayla Jandarma Karakolu'na bildirdi. Koyunlu Mezrası'na gelen jandarma ekipleri, hasta bebeği ve yakınlarını alarak, Genç Devlet Hastanesi'ne götürürek, tedavi altına alınmasını sağladı.

4 GÜNDÜR KAR YAĞIYOR

Şırnak'ta 4 günden beri devam eden kar yağışı, hayatı felç ederken, bir çok yerleşim yerinde ise eğitimi de engelledi. Kent merkezinde kar kalınlığı 50 santime, yüksek kesimlerde, 1 ila 1.5 metreye ulaştığı öğrenildi. Şırnak merkez, Beytüşşebap ile Uludere İlçesi, Şenoba ve Hilal Beldeleri dışındaki bütün yerleşim birimlerinde okullar bugün tatil edildi. Şırnak-Eruh ve Şırnak-Hakkari karayolu yoğun kar yağışı nedeniyle kapanırken, Şırnak merkezde 3, Uludere İlçesi'nde 21 ve Beytüşşebap İlçesi'nde de 23 olmak üzere toplam 47 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz