Güneydoğu Ramazan'ı Ağırlıyor

Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl, Şırnak, Elazığ ve Mardin'de ramazan ayı dolayısıyla çalışma başlatıldı.

Güneydoğu Ramazan'ı Ağırlıyor

Ramazan ayı nedeniyle tüm camilerde temizlik yapılırken, vatandaşların ibadetlerini rahat şekilde yerine getirebilmeleri için müftülüklerdeki çalışmalar devam ediyor

Ramazan dolayısıyla özellikle terör mağdurları ve ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için iftar çadırları kurulacak, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımları yapılacak

Diyarbakır Müftüsü İşliyen, "Ramazan ayında hem maddi hem de manevi yaralıların sarmanın gayreti içerisinde olacağız"

Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl, Şırnak ve Mardin'de, "onbir ayın sultanı"na hazır olmak için başlatılan hummalı çalışma sürüyor.

Ramazan ayı nedeniyle tüm camilerde temizlik çalışması yapılırken, vatandaşların ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için müftülüklerdeki çalışmalar devam ediyor. Ramazan dolayısıyla özellikle terör mağdurları ve ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için iftar çadırları kurulacak, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımları yapılacak.

Diyarbakır Müftüsü Birhan İşliyen, bölgede sıkıntılı günleri geride bıraktıklarını ve bu sıkıntılı günlerden hızla normale döndüklerini söyledi.

Bu yıl ramazan ayında dualarının huzur ve kardeşlik üzerine olacağını ifade eden İşliyen, Valilik öncülüğünde Sur ilçesi Ulu Cami önünde iftar çadırı kuracaklarını belirtti.

Bölgede mağdur olanların iftar çadırından istifade edeceğini dile getiren İşliyen, "Ayrıca mağdur olan kardeşlerimize alışveriş kartları dağıtmaya devam edeceğiz. Ramazan ayında hem maddi hem de manevi yaralıların sarmanın gayreti içerisinde olacağız." dedi.

- Terörden, 10 cami etkilendi

Terör saldırılarından dolayı ramazan ayında 10 caminin ibadete kapalı olacağını bildiren İşliyen, ibadete açık olan camilerde bütün hazırlıkları yaptıklarını, vatandaşları beklediklerini anlattı.

İşliyen, "Bütün imam arkadaşlarımız bu ramazan camilerimiz gül koksun diye gül sularıyla donatılacak. Sur'daki camilerimize gelen vatandaşlarımız hem gül kokusu hem de nebevi bir koku hissedecek." diye konuştu.

Ulu Cami imamı Osman Yağmur ise ramazan ayının zihni ve zikri kontrol altına tutmanın belli bir mesafeye ulaşmanın ayı olduğunu, ramazan ayında camilerinde mukabele yoğunluğu olduğunu aktardı.

Ramazana özel hem ruhen hem de bedenen hazırlıklarının olduğunu aktaran Yağmur, şöyle devam etti:

"Temizlik ve cihazlarımızdan tutun camiye gelen cemaatin rahat bir şekilde ibadet etmeleri için ciddi anlamda hazırlıklar yapıldı. Daha önce de bu tür hazırlıklar yapılıyordu, ama ramazanın bereketi ve hoş karşılanabilmesi için bu hazırlıklar daha bir itinayla yapıldı."

Sur'da yaşanan terör saldırılarından dolayı camiyi yalnız bırakmayan cemaate teşekkür eden Yağmur, daha önce yüzde 50 dolan caminin şimdi yüzde 100'e ulaştığını, Sur halkının camisine sahip çıktığını vurguladı.

27 sahabenin metfun bulunduğu Hazreti Süleyman Cami İmamı Ömer Kırmızıçiçek ise camilerinin sahabelerin metfun bulunduğu bir cami olması sonucu ramazan ayında vatandaşlar tarafından rağbet gördüğünü kaydetti.

Vatandaşları teravihe beklediklerini aktaran Kırmızıçiçek, "Ramzana girmeden camimizi gözden geçirdik. Halılarımızı yıkadık ve cihazlarımızı hazırladık. Ramazan ayıyla ilgili ne kadar hadis ve ayet varsa gözden geçirdik. Cemaatimiz güzel bir şekilde karşılayıp onları tatmin etmek için bunları yapıyoruz." dedi.

Kırmızıçiçek, ramazan ayında kadınıyla, erkeğiyle yaşlısıyla, genciyle herkesin elinde Kur'an-ı Kerim il sabah erkenden camiye koştuğunu anlattı.

Camilerinin terör saldırılarından dolayı 2 ay boyunca kapalı kaldığını anımsatan Kırmızıçiçek, kentin o kara günleri atlattığını ve bir daha o günlerin geri gelmemesini istediklerini belirtti.

- Siirt

Siirt Müftü Vekili Zeki Dildirim de ramazan ayında 203'ü il merkezi olmak üzere il genelinde 646 caminin ibadete açık olacağını bildirdi.

Camilerin ramazan ayına temiz bir şekilde girebilmesi için din görevlileriyle bir araya geldiklerini aktaran Dildirim, şöyle devam etti:

"Din görevlilerimiz de var güçleriyle bu ramazanı şerifte gereken temizliği, tertip ve düzeni yapmaya devam ediyorlar. İnşallah ramazan ayında camilerimiz tertemiz bir şekilde müminler için hazır hale getirilmiş olacak. Bu yıl 80 camimizde mukabele okunacak. 2 camimize mahya asıldı. Bir camimizde Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak. Merkezdeki Şeyh Hasan Camisi'nde hatimle teravih namazları kıldırılacak. İtikaf için de belirlediğimiz 42 camimiz bulunuyor."

Bu yılın ramazan ayında ibadete açılacak Halid Bin Velid Camii İmam Hatibi Musa Doğrusever de ramazan ayına hazırlandıklarını söyledi.

Doğrusever, "İlahi rahmetin, af ve mağfiretin mümin kulların üzerine indirildiği bir mübarek ramazan ayına daha kavuşmuş olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ramazan ayında cemaatimizin rahat, huzurlu ve huşu ile ibadet etmesi için camimizde hummalı bir çalışma başlattık. İnşallah cemaatimiz en rahat şekliyle camimizde namaz ve diğer ibadetlerini eda edeceklerdir." diye konuştu.

- Batman

Batman İl Müftüsü Turgut Erhan da kent merkezinde 400 cami ve 800 personelle ramazan ayına hazır olduklarına işaret etti.

Özellikle hatimli teravih kılmak isteyen ve ramazanda itikafa girmek isteyen vatandaşlar için özel olarak camilerin hazırlandığını vurgulayan Erhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Batman genelinde ise 800 personelle 400 camimizde ramazan boyunca teravih namazlarımızı eda edeceğiz. Özellikle itikafa girmek isteyen vatandaşlarımız için ramazanda 24 saat açık camilerimiz bulunacak. İbrahim Halil Camisi'ni hatimli teravih namazı kılmak isteyen vatandaşlarımız için hazırladık. Bütün camilerimiz temizlik, bakım ve onarım açısından gözden geçirilerek hazır hale getirildi."

Ramazan ayının sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu anlatan Erhan, Diyanet Vakfı'nın kendilerine ihtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere 3 bin Gıda Kartı gönderdiğini dile getirdi.

Ramazan ayı boyunca 10 bin aileye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Erhan, şöyle dedi:

"Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı gerek vatandaşlarımızın açmış olduğu fitre ve zekat hesabından ihtiyaç sahiplerine yardımları ulaştıracağız hem de Diyanet Vakfı'mızın katkılarıyla yardımlar yapılacak. Öz kaynaklarımızı da harekete geçirerek 10 bin aileye ulaşmayı hedefliyoruz."

- Bingöl

Bingöl'de "onbir ayın sultanı" ramazan ayı için hazırlıkları kapsamında camiler gül suyu ile dezenfekte edildi.

İl Müftüsü Mecit Can, ramazan ayında vatandaşların ibadetlerini daha rahat ve huzurlu bir ortamda yapabilmelerini sağlamak için cami ve mescitlerin iç ve dış bakımının yapılarak, ışıklandırma ve ses sisteminin gözden geçirildiğini söyledi.

İl genelindeki 662 din görevlisi ile ramazan ayında yapılacak faaliyetler konusunda toplantı yaptıklarını dile getiren Can, söz konusu toplantıda ramazan hazırlıklarını gözden geçirdiklerini belirtti.

Can, vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine göre teravih namazının kılınması için düzenleme yaptıklarını ifade etti.

Huzur içinde bir ramazan için bütün tedbirlerin alındığını vurgulayan Can, "İl genelindeki 593 cami ve mescidimizde, 662 din görevlisiyle vatandaşlarımızın ramazanı dolu dolu yaşaması için görev başında olacağız. Vaaz ve irşat hizmetleri yürüteceğiz." dedi.

"Vatandaşların talepleri doğrultusunda Belediye Pasajı Mescidi’nde hatimle teravih kılınacak, irtikaf için de Yani Mahalle Kasaran Camisi belirlenmiştir. Kadir Gecesi'nde ise Ulu ve Hacılar Camisi sabaha kadar vatandaşların ibadetine açık olacak. Ayrıca akşam ve sabah ezanlarının vaktinde okunması için bütün görevlilerimizi uyardık." diyen Can, bin kişiye gıda kuponu dağıtılacağını anlattı.

Ulu Camii İmam Hatibi Mücahit Çelik, ramazan öncesi son cuma namazının ardından camide ramazan hazırlıklarına başladıklarını bildirdi.

Cami cemaatine daha verimli hizmet etmek için gayret gösterdiklerini aktaran Çelik, "Camimizin elektrik ve elektronik aksamlar, iç ve dış temizliği gözden geçirildi. Manen hazırlık yaptığımız gibi maddi temizliğe de önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.

- Şırnak

Şırnak Müftüsü Ahmet Özkan, Şırnak merkezde sokağa çıkma yasağı nedeniyle ramazan ayında her hangi bir faaliyet olamayacağını, sadece Gündoğdu Mahallesi, Vakıfkent ve Afet konutlarındaki camilerde teravih ve diğer ibadetlerin yapılacağını belirtti.

Terör olayları sonucu Cizre, Silopi ve İdil ilçesinde birçok cami ve Kur'an kursunun zarar gördüğünü bildiren Özkan, çok hasarlı olanların yıkılarak yerine yenisinin yapılacağını, az hasarlı olanlarda ivedilikle tadilatları yapılarak hizmete açılacağını vurguladı.

Cizre'de 13 camide yıkım kararı aldıklarını, 33 camide hasar tespit edildiğini kaydeden Özkan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hasar görenler tadilatı yapılıp hizmete açıldı. Ramazan ayında vatandaşlar ibadetlerini yapılabilecekler. Genel itibarıyla Cizre, Silopi ve İdil'de toplam 18 camide yıkım kararı alındı. Toplam 49 cami hasar gördü. İl genelinde 207 camimizde vatandaşlarımız gönül rahatlığı içinde ramazan ayında ibadetlerini idrak edebilecekler."

- Mardin

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, yakın zamanda ramazan ayına ulaşmanın huzuruna kavuşacaklarını, yaklaşık bin 150 camide ses sistemleri ve temizlik gibi bütün hazırlıkların bittiğini söyledi.

Bütün camilerde 5 vakit namazların, mukabelelerin nezih ortamlarda yapılmalarının sağlandığını anlatan Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında bölgemizde devam eden sıkıntılı süreç nedeniyle Nusaybin, Cizre, Silopi gibi bazı il ve ilçelerden iç göç aldık. Daha önceden de kente gelen Suriye, Irak ve Afganistanlı misafirlerimiz var. Bu misafirlerimize yönelikte gıda yardımları sürecek. 5 bin yardım kolisi 5 bin battaniye 1 milyona yakın sıcak ekmek dağıtımı yapılacak. Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile nakdi destekle vatandaşlarımıza dokunmaya, yardımcı olmaya devam edeceğiz."

Türkiye Diyanet Vakfının ramazan ayında ihtiyaç sahibi bu misafirlere 29 bin dağıtılmak üzere yardım kartı il ve ilçe müftülüklere gönderildiğini kaydeden Coşkun, ayrıca müftülük bahçesinde her yıl yaklaşık 500 kişilik iftar yemekleri verileceğini bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler