Güneydoğu'ya bin mele atandı

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğu ve güneydoğu bölgesindeki illere bin 'mele' ataması yaptı.

Güneydoğu'ya bin mele atandı

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, mele olarak atanmak için 5 bin kişi başvurdu ancak bin kişi atandı. Büyük çoğunluğu başta Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin olmak üzere çeşitli illere atanan meleler imam ve Kur'an öğreticisi olarak görev yapacak.

BİN MELE ATANDI

Diyanet, "bölge halkının tanıdığı, saydığı, güvendiği medreselerden mezun" kişiler arasında seçilen meleler sözleşmeli olarak çalışacak. Batı illerine de atama yapıldı ancak Doğu'daki sayıyla karşılaştığında çok az kişi mele olarak bu bölgede görev yapacak. Mele Kürtçe bir kelime, Türkçeye ‘imam’ olarak çevriliyor. Aynı zamanda 'molla' kelimesinin de eşanlamlısı olarak kabul ediliyor. Doğu ve Güneydoğu’da varlığını koruyan medreselerde yetişiyorlar

6-7 YILLIK EĞİTİM

'Nahuser' (Arapça gramer), Kur'an, fıkıh, mantık, münazara, istihare gibi derslerin öğrenildiği medereselerde 6-7 yıl eğitim alanlara 'icazet' yani medrese diploması veriliyor ve melelik unvanı alıyorlar. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bin kişilik kadronun bir defaya mahsus kullanılacağını açıklamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz