Güneydoğu'yu Uçuracağız!

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıkladı. Yıldırım: Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz.

Güneydoğu'yu Uçuracağız!

TERÖRE RAĞMEN EKONOMİ

PKK, Doğu ve Güneydoğu'da, şantiye basıp araç yakarak halkın refahını hedef alsa da, bölgeye yatırımları arttımak için çalışmalar devam ediyor. Yeni açıklanan Doğu ve Güeydoğu Anadolu'ya yatırım destek programıyla, bölgeye yatırım için kesenin ağzı açıldı.

'ÖRGÜTE KATILIM 10 KAT AZALDI'

Başbakan Binali Yıldırım, Diyabakır'da yeni destek paketini açıklarken, PKK'ya katılımların 10 kat azaldığını söyledi. Yıldırım, hedefin bu katılımları sıfırlamak olduğunu da sözlerine ekledi. Bu noktada yeni iş alanlarının açılıp yeni hizmetler sunulması önem arz ediyor. Yeni açıklanan programda da sağlıktan ulaşıma kadar birçok hizmet ile tarım ve üretim için yeni destekler yer alıyor.  İşte Başbakan'ın yatırım destek programına dair açıklamaları:

BÖLGEYİ UÇURACAKPROJELER

''23 ile yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Bu programda teşvik, destek ve hibe yatırımlar var.

Terörden zarar gören merkezlere 10 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Silopi, Şırnak merkez için 7.5 milyarlık yatırım yapıyoruz. Özellikle Sur için asla çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi yapısını koruyacağız.

SURİÇİ PLANI VE DESTEKLER

Sur'da 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören vatandaşın mağduriyeti bitmiş olacak. Suriçi'nde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii'nin etrafını yeniden yenileyeceğiz. Terörden zarar gören ilçeleri yeniliyoruz. Suriçi'nde 7 bin, Şırnak'ta 10 binden fazla, Nusaybin'de 8 bin, Hakkari'de 10 binden fazla yeni konut yapacağız. Vatandaşlar konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiraları biz ödeyeceğiz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız. 23 ilde yapacağımız toplam konut 67 bin olacak. Sosyal hizmet yardımlar için 393 milyonluk bütçe tahmin ediyoruz.

CAZİBE MERKEZLERİ GELİYOR

23 ilde cazibe merkezleri yapıyoruz. 5 gruba ayırdık. Buralara yatırım yapanlara, yapacağı işe göre yer veriyoruz. İhtiyacı olduğu fabrikayı yapıp teslim edeceğiz. Bu fabrikaları sembolik rakamla onlara kiraya vereceğiz. 8 ilde 10 fabrika kuracağız. Senede 80 fabrika eder. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor.

FABRİKA BİZDEN ALIM BİZDEN

Başka destek, makine ve teçhizat için faizsiz kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Yeter ki yatırımcı gelsin, üretim yapsın, insanlara iş versin. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak. Toplamda 5 yıl. Üretim faaliyetlerini buralara taşımak isteyenlere nakliyet desteği veriyoruz. Bu 23 ilde, çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak, anahtar teslimi binalar yapılacak. Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz. 'Sen bunları alıcısı biziz' diyoruz. Bu desteklerin yıllık maliyeti 1.3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar.

TARIM VE SULAMA ALANLARI

Tarımsal destekleri ilçe bazında destekleyeceğiz. 330 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Güney ve Doğu Anadolu'da 3.7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye. Cep telefonu kapsama alanlarını genişletiyoruz. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın geriye kalan yüzde 80 için 5 katrilyonluk bütçe ayırdık. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. Tarım gelirlerinde 3.7 milyarlık artış olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz