Görüş Bildir

Halk otobüsleri baş kaldırdı

Diyarbakır’da belediyeye bağlı ulaşım havuzunda yer alan halk otobüsleri,belediyenin para karşılığı vatandaşlara verdiği akıllı kart ve ücretsiz taşıma uygulamasını kanunsuz bir şekilde kaldırarak binlerce kişiyi mağdur etmeye başladı. Otobüslerden aşağılanarak ve yaka paça indirilen engelli vatandaşlar, soruna duyarsız kalan belediyeye karşı tepkili.

Halk otobüsleri baş kaldırdı

Fırat AVCIL

DİYARBAKIR-Diyarbakır’da 5 yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ulaşım havuzuna girmeyi kabul eden özel halk otobüsleri, yine belediye tarafından belli bir ücret karşılığında vatandaşlara verilen Akıllı Kart ile kanun ve yönetmeliklerle tanınan bir hak olan ücretsiz ulaşım kartı uygulamasına karşı ayaklandı. Otobüslerin önüne asılan ‘cihazlarımız bozuk olduğu için vatandaşlarımızı 1 TL karşılığında taşıyoruz’ yazıları ile bu kanunsuz karara kılıf bulmaya çalışan halk otobüsü sahiplerinin bir süre önce belediyede yapılan toplantıda bu konuda mağdur olduklarını ve kartlardan alınan paraların belediye tarafından kendilerine verilmediğini ileri sürerek bu eyleme giriştiği bildirildi.

ENGELLİLERE AŞAĞILAMA VE HAKARET

Halk otobüsleri ile belediye arasındaki anlaşmazlık para karşılığı Akıllı Kart alan binlerce vatandaş ile yasalar gereği yine belediye tarafından verilen ücretsiz kartlarla ulaşımdan yararlanan çok sayıda kişiyi mağdur etti. En çok mağdur olan kesim ise engelliler oluyor. Otobüs şoförlerinin vatandaşların gözü önünde aşağılayarak ve hakaret ederek yaka paça otobüslerden indirdiği engelli vatandaşlar,rencide olmanın şokunu yaşarken,otobüs şoförlerinin “Kart kabul etmiyoruz. Ücretsiz taşımayı red ediyoruz. Kanunları ve belediyeyi tanımıyoruz. Bizi nereye şikayet ederseniz edin bir şey değişmez” şeklinde tehditler savurması dikkat çekiyor.

KART SAHİPLERİ YARGI YOLUNDA

Ulaşımdaki hukuksuzluk otobüslerin önüne asılan yazılarla belgelenmesine rağmen belediyenin sessiz kalması ise büyük tepki çekiyor. Kartlar için para verdiklerini belirten vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde hem belediyeyi hem de halk otobüslerini mahkemeye vereceklerini ifade ederken, ücretsiz kart uygulamasını kanunsuz bir şekilde red edilmesiyle mağduriyetleri bir kat daha artan engelliler de eylem yapmaya hazırlanıyor. Engelli derneklerinin bu hafta içinde toplu olarak eylem yapacağı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi