Görüş Bildir

Haraç isteyen saldırgan serbest bırakıldı iddiası

​Diyarbakır'da iddialara göre haraç istediği esnaftan para alamayan bir kişi, öldürmekle tehdit ettiği esnafın iş yerini darmadağın etti. Güvenlik kamerası kayıtlarına rağmen saldırganın serbest bırakılması tepki çekti.

Haraç isteyen saldırgan serbest bırakıldı iddiası

Diyarbakır’da iddialara göre esnafı ölümle tehdit edip haraç isteyen, iş yerine zarar veren bir saldırgan, güvenlik kamerası kayıtlarına rağmen serbest bırakıldı.  Duruma tepki gösteren iş yeri sahibi Akif Polat, saldırganın tekrar kendilerine zarar vereceğini ve can güvenliklerinin olmadığını söyledi.

Olay, merkez Kayapınar ilçesinde yaşandı. İddialara göre Orhan Keskin (30) isimli şahıs, bir iş yeri sahibini ölümle tehdit ederek, 25 bin lira haraç istedi. İş yeri sahibinin istenilen haracı vermemesi üzerine Keskin, tehditlerini telefon üzerinden attığı mesajlarla sürdürdü. İş yeri sahibinin karşı çıkması üzerine Keskin, geçtiğimiz gün saat 17.05 sıralarında eline aldığı bıçak ile iş yerini bastı. İçeride müşterilerin bulunduğu esnada Keskin, iş yerinin camları yangın tüpü ile kırdı. İş yerinde bulunan bilgisayar, masa gibi büro malzemelerini dağıtan Keskin, polis tarafından gözaltına alındı.

Cam ve içerideki malzemelerin zarar gördüğü saldırıyı gerçekleştiren Keskin, Kayapınar ilçesi Huzur Polis Karakoluna götürüldü.

Yaşananlar hakkında İLKHA'ya konuşan iş yeri sahibi Akif Polat, saldırganın kendisini ölümle tehdit ettiğini, şikâyetçi olmasına rağmen saldırganın serbest bırakıldığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Polat, saldırganın tekrar kendilerine zarar vereceğini ve can güvenliklerinin olmadığını belirtti.

Saldırganı tanıdıklarını ve kendi aile bireylerine dahi bıçaklı ve silahlı saldırılarda bulunduğunu dile getiren Polat, "Kendimize ait sigorta üzerine çalışmış olduğumuz bir işyerimiz var. İş yerimize saldıran Orhan Keskin isimli şahıs bizim uzaktan bir tanıdığımız oluyor. Kendisinin daha önce aile içerisinde yaşamış olduğu sıkıntılar vardı. Kendisi uyuşturucu bağımlısıdır. Sürekli kullanmış olduğu uyuşturucuların etkisi ile ailesine, kardeşlerine, anne ve babasına defalarca darp girişiminde bulunmuş. Hatta bıçakla ve silahlı saldırılarda da bulunduğunu duymuştuk. Her seferinde anne babasının kendisini zorla karakola götürdüğünü ve kendisinin tekrar karakoldan serbest bırakıldığını biliyoruz." dedi.

Saldırganın, kendilerine tehdit mesajları yolladığını ve 25 bin TL para istediğini belirten Polat, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kişi 2 gün önce bize tehdit mesajları gönderdi. Başta tanımadığımız bir numaradan geldiğini zannettik, sonra kendisini tanıttı bize ve bizden 25 bin TL para istediğini, hiçbir sebep olmaksızın ‘25 bin TL para vermezseniz, ben size zarar vereceğim, sizi öldüreceğim’ deyip her türlü tehdidi savurdu. Biz de bu mesajları aldırmazlıktan geldik. Bunun ciddi olamayacağını ancak belki uyuşturucunun verdiği etkiyle, o heyecanla, o kendini bilmezlikle atmış olduğu mesajlar olarak değerlendirdik. İş yerinde olmadığımız bir saatte kendisi iş yerimize gelip, eline aldığı 2 bıçak ile iş yerinin camlarını, bilgisayarları ve birçok malzemeye zarar vererek tehditler savurarak ayrılıp gitmiş. Daha sonra dedesinin evine gidip kapıyı tekmeliyor. Biz de dedesinin evinin kapısının önünde polisi aradık. Polisler gelip kelepçe takıp, gözaltına aldılar ve ifade vermeye gittik."

"Saldırgan oturarak biz ise ayakta ifade verdik"

Huzurevleri Mahallesi’nde bulunan Huzur Karakoluna gidip ifade verdiklerini ve saldırgandan şikâyetçi olduklarını söyleyen Polat, karakolda yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Gerek ifade verme sürecinde gerekse de ifadeden sonra polisin bize tavırları sanki suçlu bizmişiz de mağdur oymuş (saldırgan) gibi ifade vermeye gitmişiz. Beyefendi oturarak ifade veriyor, gidip çayını alıyor, rahat bir tavırla polislerin çaydanlığından çay dolduruyor kendine. Kelepçeleri de elinden çıkarmışlar. Bizim ise ayakta ifademiz alındı.  Huzurevleri Mahallesi’nde bulunan Huzur Karakolunda bize böyle bir muamele reva görüldü. Daha sonra biz polislere bu kişinin bırakılmamasını, bu kişinin etrafına zarar verdiğini, defalarca etrafına darp girişiminde bulunduğunu ve anne babasının şu an burayı terk ettiğini söyledik. Bu kişinin serbest bırakılmamasını, bırakıldığı takdirde etrafına zarar vereceğini, bir kişiyi muhakkak yaralayıp öldürebileceğini kanaat ettik."

"Bu ifade bizim zararımızadır, biz bunu ekleyemeyiz!"

Tüm bu ifadelerine rağmen polisin saldırganın tutuklama için bir gerekçe görmediğini ve savcılık tarafından da serbest bırakıldığını söyleyen Polat, "Bunun üzerine biz de tedirgin olduk. İfademiz alındı, avukatla görüştük avukatımız bize ‘En azından ifadeniz de bu kişinin bırakıldıktan sonra tekrar etrafa vereceği zararlardan bırakan kişilerin de mesul olmasını istiyoruz, ifadesini ekletin’ dedi. Ne kadar rica ettikse de böyle bir şeyi ekleyemeyebileceklerini söyleyerek, ‘Bu bizim zararımızadır, biz bunu ekleyemeyiz’ dediler bu ifadelerimizi eklemediler. Saldırganı da serbest bıraktılar. Biz parkta istişare yaparken polis geldi, bizi parktan tehditvari bir şekilde çıkardı. ‘Buradan çıkın gidin biz onu salacağız, onun başına bir şey gelirse ben sizden bilirim’ dedi. Biz de ‘Adam çıkarsa bize zarar verecek, biz onun hesabını yapıyoruz’ dedik, polisler bizi zorla parktan kovdu."

"Kapımızı açamıyoruz, çocuklarımızı dışarı salamıyoruz"

Bu konuda yetkilileri göreve davet eden Polat, "Biz BİMER’den de (Başbakanlık İletişim Merkezi) bu konuyu yazmayı denedik. Oradan mesaj gönderdik. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. Bu kişi şu an salıverilmiş dışarıda ve kimse yerini bilmiyor. Kapımızı açamıyoruz, çocuklarımızı dışarı bırakamıyoruz. Sadece biz değil komşularımız, binamız, etrafımızdaki herkes… Bu kişinin kalabileceği bir yer yok. Bu konuda ellerini vicdanlarına bırakıp mağdur tarafı görerek ona göre hareket etmelerini talep ederim." şeklinde konuştu.

"Bu kişinin serbest dolaşması hepimizi tedirgin ediyor"

Polisin tutumuna da tepki gösteren Polat, "Biz bundan dolayı özellikle yetkilileri uyarmak istiyoruz. Ben tek değil, ben kendi canımı düşünüyor olsaydım burada bu ifadeyi vermezdim. Yahut polisleri çağırıp ona müdahale etmesini istemezdim. Mahallemizin geneline bir tehdit var. Şimdi ortada bu kişi, şu an herkese karşı bir suç işleyebilecek potansiyelde biridir. Bu kişinin serbest dolaşması hepimizi tedirgin ediyor, nasıl oluyor da bu kişi böyle rahat dolaşabiliyor." ifadelerini kullandı.

Güvenlik kamerası kayıtları ortada

Öte yandan saldırganın işyerini dağıttığı görüntüler ortaya çıktı. Güvenlik kameralarına an be an yansıyan görüntülerde saldırganı, işyerine geldiği ve cebinden çıkardığı bıçağı eline alarak, eline geçirdiği malzemeler ile çevresine zarar verdiği görülüyor. Saldırı esnasında iş yerinde müşteri ve çalışanların da bulunduğu ancak saldırganın elindeki bıçaktan dolayı müdahale edemediği de dikkatlerden kaçmadı. (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi