Haram paradan hayır gelmez!

Milli piyangodan elde edilecek parayla hayır işleri yapmayı planladıklarını iddia edenlerin durumu hakkında konuşan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Vahdettin Kaya, kumardan elde edilen parayla hayır işler yapmayı kirli suyla temizlenmeye benzetti

 Haram paradan hayır gelmez!

Yılbaşının yaklaşmasıyla beraber milli piyango çekilişlerinin gündeme geldiği bu günlerde sözde büyük ikramiyeyi kazanmanın hayalini kuranların 'kazanırsam fakirleri doyuracağım, cami yaptıracağım' gibi söylemlerine cevap mahiyetinde, çekiliş ve kumar oyunlarının hükmünü aktaran İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Vahdettin Kaya, tüm kumar çeşitlerinin haram olduğunu hatırlatarak buradan elde edilecek parayla hayırlı işlerin yapılamayacağına dikkat çekti.

Yılbaşı eğlenceleri, bu geceye özel programlar tertip edilmesi, başta milli piyango olmak üzere çekilişlere katılmanın fıkhi boyutu hakkında bilgi veren Molla Kaya, şu ana kadar kumardan elde ettiği paradan kimsenin faydalanamadığını, aksine zarar gördüğünü ifade etti.

MÜSLÜMAN, KÂFİRLERİN AHLAKINDAN BERİ OLMALIDIR

"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridir. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez." Ayeti kerimesiyle konuşmasına başlayan Molla Kaya, "Bu ayete baktığımızda onların ahlak, tabiat, örf ve adetlerini sahiplenmememiz gerekir. Çünkü Müslüman, kâfirlerin ahlakından beri olmalıdır. Bugün piyango çekilişine milli ibaresini eklemeleri ile helalleştiremezler. Kumarın milli olup olmaması fark etmez. 'Ey İnananlar! Alkol, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçınınız ki kurtuluşa eresiniz.' ayetinden de anlaşıldığı üzere bu tür ameller haramdır. Yılbaşında bazı kumar türlerini serbest yapıp helal gösterenler Allah'ın kanunlarını kabul etmeyerek söylemleriyle kendilerini ilah yerine koyuyor, şirk koşuyorlar."

dedi.

Peygamber Efendimizin kâfirlerin geleneklerine yaklaşımını bir hadisle paylaşan Molla Kaya,

"Enes bin Malik'in rivayetine göre Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem(SAV) Medine'ye geldiklerinde, Medinelilerin Nevruz günü ile Mehricân günü diye eğlendikleri iki günleri vardı. Peygamberimiz bu eğlence günlerini sorduğunda 'Biz cahiliyet devrinden beri bu günlerde eğleniriz' demiş, Efendimiz de 'Şüphesiz Allah size, o iki günün yerine daha hayırlı olan iki bayramı: Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı'nı vermiştir.' diye buyurmuştur. Mütercimler bu hadisle ilgili olarak kâfirlerin bayram ve eğlence günlerinde eğlenmenin yasak olduğunu belirtmişlerdir."

ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ MAKAMLARDA YER ALAN MİSYONERLERCE YILBAŞI TOPLUMUMUZDA GELENEKLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Avrupa'da kimsenin Müslümanların bayramında eğlenmezken toplumumuzun onların bayramını kabullenir hale geldiğinin altını çizen Kaya, bugün kâfirlerin Gazze'de neler yaptığına şahit olunmasına rağmen onların adet ve geleneklerinin taklit edildiğini söyledi.

İslam dışı kabul görülen diğer özel günlere Müslümanların katılımını değerlendiren Molla Kaya, şunları söyledi:

"Nevruz gibi günlerde kişinin arkadaşına o özel olarak bir yumurta tanesi bile hediye vermesi durumunda kafirlerden olmakla beraber tüm yaptığı güzel amellerin de silindiği belirtiliyor. Kimileri yılbaşı gecelerinde hindi keserek eğlence yapmayı planlıyor. İşte o tür kimselerin kendilerini kâfirlere benzetmeleri dolayısıyla onlar da kafirlerden olur. Bizim kâfirlerine bayramına ihtiyacımız yoktur. Bizlere Ramazan ve Kurban Bayramı hediye edilmiştir."

Molla Kaya,

"Bugün kutlanan yılbaşı da Hazreti İsa Aleyhisselam'ın doğum günü olarak kutlanır. Nitekim Hristiyanların takvimine göre dahi Hazreti İsa'nın doğumu o gün değil, yılbaşından öncedir fakat Hristiyanlar uydurarak o gün kutlama yaparlar. Bunu toplumumuzda gelenekleştirmeye çalışan ve önemli makamlarda yer edinen misyonerler var. Bunların gayesi, toplumun kendi örf ve adetlerinden uzaklaşıp kâfirlerin geleneklerini sahiplenmesidir. İşte bu yılbaşı gecelerinde bilinçli olarak hem kumar oynatılıyor hem de içki içiriliyor."

şeklinde konuştu.

KUMAR VE ÇEKİLİŞLERİN TÜMÜ KAPİTALİZMİN OYUNLARIDIR

İçkinin insan bedenine zararına değinen Molla Kaya, kumar türü eğlencelerin kapitalizmin birer oyunu olduğunu belirterek

"İçki içen kimse akli dengesini yitirip iyiyi kötü, temizi kirli olarak görür; yani tüm dengesi tersine döner. Müslüman kimse onların bayramlarında eğlenmemeli, imanını muhafaza etmelidir. Nitekim iman giderse beraberinde yaptığı ameller de gider. Bir piyangonun başına 'milli' ibaresinin getirilmesi ile kumar meşrulaşmaz, helal olmaz. Bu kumar türleriyle Müslümanları kandırıyorlar. Bunların tümü kapitalizmin oyunlarıdır."

ifadelerine yer verdi.

Kaya,

"Kimileri 'milli piyango bana çıkarsa fakirlere yardım edeceğim, cami yaptıracağım' gibi şeyler söylüyor. Necasetle temizlik yapılamaz. Hayır yapmak isteyen alnının teriyle çalışsın. Nitekim bu parayı kazananlardan kimileri intihar ediyor, malı tümden heba oluyor. İnternetten araştırma yaptığımızda bakıyoruz ki hiçbirinin akıbeti hayırla sonuçlanmamış. Bu da gösteriyor ki haramın sonu perişanlıktır. Bu dünyada çektikleri sıkıntıdır, ahiretteki azapları da ayrıdır. Müslüman Allah'ın yasaklarından kendini muhafaza etmelidir."

dedi. 

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz