Hayalet şehir!

DBP çağrısı üzerine kentte kepenk kapatma eylemi yapıldı. Yaşam felç oldu, kent sessizliğe büründü, toplu taşıma araçları çalışmadı, memur ve işçilerin yansıra hastalar da mağdur oldu. Halk, çözüm sürecine dönülmesi istenirken, akşam saatlerinde olaylar çıktı.

Hayalet şehir!

DBP'nin çağrısı üzerine Diyarbakır'ın merkez Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerindeki kepenk kapatma çağrısına uyan esnaf işyerlerini açmadı. Belediye toplu taşıma otobüsleri de seferlere çıkarılmayarak, parklara çekildi. Kentin en kalabalık yerlerinden olan ve günlerdir olayların olduğu merkez Sur İlçesi'ndeki Balıkçılarbaşı, Melikahmet ve Mardinkapı semtinde trafiğe çıkan araç sayısının oldukça düşük olduğu gözlendi.

Yenişehir İlçesi'nin Ofis Semti'ndeki cadde ve sokaklarına da sessizlik dikkati çekti. Belediye otobüslerinin çalışmadığı kentte işe gitmek durumunda olanlar işçi ve memurlar güçlükle karşılaştı. Ulaşımın aksamasına neden olan eylem, vatandaşları mağdur etti. Hasta yakını Çatan: "85 yaşındaki babamı Bismil'den hastaneye getirdim ancak burada ulaşım sıkıntısı çekiyoruz. Gerçekten çok mağduruz" derken, Rüstem Akkoyun, kontak kapatma eyleminden dolayı 2 saat hastane önünde otobüs beklediğini belirtti.

Bu arada, kentte olayların yoğun yaşandığı Bağlar İlçesi'nin yanı sıra Kayapınar İlçesi'nin Diclekent Bulvarı kavşaklarda bulunan Mobese kameraları teknik personeller tarafından vinçler kullanılarak bakımdan geçirildi. Polis kentte çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemi alırken, ekipler panzerlerle kent içinde devriye görevi yaptı. Sabah saatlerinde yaşanan sessizlik, öğleden sonra, yerini olaylara bıraktı.

Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde, öğleden sonra bir araya gelen gruplar, yollarda barikatlar kurarak, ateş yaktı. Gruplar bazı bölgelerde araçları da durdurarak, kontak kapatmayan şoförlere uyarılarda bulundu. Bunun üzerine olay yerlerine Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve halk arasında “akrep” olarak bilinen Shorland tipi zırhlı araçlarla gelen polis, göstericileri biber gazı ve tazyikli su sıkarak, dağıtmaya çalıştı. Bunun üzerine, göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

DBP'nin çağrısı üzerine Diyarbakır'ın merkez Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerindeki kepenk kapatma çağrısına uyan esnaf işyerlerini açmadı. Belediye toplu taşıma otobüsleri de seferlere çıkarılmayarak, parklara çekildi. Kentin en kalabalık yerlerinden olan ve günlerdir olayların olduğu merkez Sur İlçesi'ndeki Balıkçılarbaşı, Melikahmet ve Mardinkapı semtinde trafiğe çıkan araç sayısının oldukça düşük olduğu gözlendi. Kontak ve kepenk kapatma eylemi ulaşımı aksatırken, vatandaşların da mağduriyetine neden oldu.

Silvan'da cadde ve sokaklara hendek kazan, barikat kuran PKK sempatizanlarına yönelik operasyonları protesto etmek için DBP'nin kepenk ve kontak kapatılması yönünde yaptığı "yaşamı durdurma" çağrısı nedeniyle kent genelinde bazı iş yerleri kepenk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren otobüsler de kontak kapattı.

YAŞAM FELÇ EDİLDİ

Yaşamı olumsuz etkileyen eylem kapsamında kentte ekmek fırınları ve eczaneler dışındaki iş yerlerinin büyük bölümünün kepenk kapattığı görülürken belediye toplu taşıma araçları da hizmet vermedi. Vatandaşlar, en çok ulaşım konusunda mağduriyet yaşadı.

Hastane önlerinde saatlerce otobüs bekleyen bazı vatandaşlar şehir merkezine yürüyerek gitmek zorunda kalırken, bazıları da taksi ve az sayıda ulaşım hizmeti sunan özel halk otobüslerini tercih etti.  Yaşanan tedirginlik nedeniyle vatandaşların da evlerinden çıkmadığı görülen kent, sessizliğe büründü. Yenişehir İlçesi'nin Ofis Semti'ndeki cadde ve sokaklarına da sessizlik dikkati çekti. Belediye otobüslerinin çalışmadığı kentte işe gitmek durumunda olanlar işçi ve memurlar güçlükle karşılaştı. Ulaşımın aksamasına neden olan eylem, vatandaşları mağdur etti.

MAĞDUR OLANLAR

Hasta yakını Aziz Çatan, rahatsızlığı bulunan babasını Bismil ilçesinden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirdiğini ancak kentte ulaşım sıkıntısı nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

85 yaşındaki babasını Bismil'den hastaneye getirdiklerini anlatan Çatan, "Ancak burada ulaşım sıkıntısı çekiyoruz. Hastaneye sabah gelecektik ancak eylem nedeniyle gelemedik. Öğle saatlerinde hastaneye gelebildik. Gerçekten çok mağduruz" dedi. Çatan, mağduriyet oluşturacak eylemlerin son bulması gerektiğini belirtti.

Bölgede yaşanan olayların son bulmasını isteyen Çatan, "İstiyoruz ki; bu sorunlar çözülsün. Mesela ben pazarcıyım, çalışamıyorum. 7 nüfusun geçimini sağlamam gerekiyor. Çocuk okutamıyorum. Çok mağduruz çünkü bu ortam yüzünden çalışamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. İstiyoruz ki bu kan dursun. Barış ve kardeşlik istiyoruz" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DİKKAT

Çözüm Süreci'nde bölge halkının huzura kavuştuğunu vurgulayan Çatan, şunları dile getirdi:

"Çözüm Süreci boyunca çok rahat bir ortam vardı. Rahatça işe gidiyorduk. Akşamları rahat geziyorduk, şimdi ise dışarı çıkmaya korkuyoruz. Çocukları bir yere gönderemiyoruz. Çatışmaların sonu yok. Buna bir çözüm bulsunlar. İnsanlarımız ölüyor. Kardeşçe yaşamak varken niye olaylar olsun."

Rüstem Akkoyun, kontak kapatma eyleminden dolayı 2 saat hastane önünde otobüs beklediğini belirtti.

Hastaneye arkadaşını ziyaret etmek için gittiğini ifade eden Kadir Çiftçioğlu ise yaklaşık 2 saat durakta beklediğini ancak tek bir otobüsün geçmediğini ifade etti. Çiftçioğlu, kendisi gibi durakta otobüs bekleyen çok kişinin mağdur olduğunu aktardı.

KENT İÇERİSİNDEKİ OLAYLAR

Diyarbakır’da, sabah saatlerinde yaşanan sessizlik, öğleden sonra, yerini olaylara bıraktı. Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde, öğleden sonra bir araya gelen gruplar, yollarda barikatlar kurarak, ateş yaktı. Gruplar bazı bölgelerde araçları da durdurarak, kontak kapatmayan şoförlere uyarılarda bulundu. Bunun üzerine olay yerlerine Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve halk arasında “akrep” olarak bilinen Shorland tipi zırhlı araçlarla gelen polis, göstericileri biber gazı ve tazyikli su sıkarak, dağıtmaya çalıştı. Bunun üzerine, göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

SENTO VE EMEK'TE ŞİDDETLENDİ

Kentin neredeyse dört bir yanında göstericilerin taş, molotof kokteyli ve havai fişek kullandığı, polisin ise biber gazı ve tazyikli su ile müdahalelerde bulunduğu olaylar sürerken, çatışmalar özellikle Bağlar ilçesindeki Sento ve Emek caddelerinde şiddetlendi. Sento Caddesi'nde polis, toplanan ve yol kapatan grubu dağıtmak için önce biber gazı ile müdahale etti, ardından ise uzun namlulu silahlarla havaya ateş açtı.

POLİS GAZETECİLERİ HEDEF ALDI

Benzer görüntülerin yaşandığı Emek Caddesi'nde ise göstericilere müdahale ederken hızını alamayan polis, hem yoldan geçen vatandaşları hem de olayları görüntülemeye çalışan gazetecileri hedef aldı. Zırhlı araçla, gazetecilerin yanına yaklaşan polis, daha sonra önlerine biber gazı atarak uzaklaştı. Uzaklaşan zırhlı polis aracının plakasının çıkarıldığı da görüldü.

Öte yandan, Bağlar ilçesi Barış Caddesi'nde ise bir eve operasyon düzenleyen polis, Ş.V. (19) ve C.V. (45) adlı kişileri gözaltına aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz