Hayat durdurdu, Sokaklar karıştı!

Bazı sendikaların bir günlük iş bırakma ve kepenk kapatma eylemi, Diyarbakır'da "yaşamı durdururken" izinsiz yürüyüşle yaşanan olaylar, şehrin sokaklarını savaş alanına çevirdi.

Hayat durdurdu, Sokaklar karıştı!

Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ile Mardin'in Dargeçit ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarına dikkat çekmek için DİSK, TMMOB, KESK, TTB tarafından alınan ortak kararla, 1 günlük iş bırakma kararına destek amaçlı, Diyarbakır merkez ve ilçelerinde, Batman merkez ve Mardin'in Derik İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı. Diyarbakır kent merkezinde belediye ve şehiriçi minibüslerin sürücüleri seferlere çıkmadı. Buarada, yasağı protesto yürüyüş yapıp caddeleri kapatmak isteyen gruba, polis gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Çıkan olaylar Diyarbakır'ın sokaklarını savaş alanına çevirirken, bazı kişiler gözaltına alındı.

KEPENKLER KAPATILDI

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde PKK'lı grupların oluşturduğu barikatların kaldırılması, kazdıkları hendeklerin kapatılması ve örgüt üyelerinin etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık günü alınan, 11 Aralık'ta 17 saat ara verildikten sonra tekrar ilan edilen sokağa çıkma yasağı 28'inci gününe girdi. Kentte bugün sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yürüyüş yapılma kararı alırken, esnaf, kepenklerini açmadı. Eczane ve fırınların dışında tüm işyerleri yüzde 90 oranında kapalı bulunuyor.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplu taşıma araçları ile şehiriçi taşımacılık yapan minibüsler de seferlere çıkmadı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri de kentte sıkı güvenlik önlemleri aldı. Sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB), oluşturduğu sendikaların 1 günlük iş bırakma eylemi dün sabah itibariyle başladı.

SİLVAN'DA KEPENKLER KAPALI

Silvan İlçesi'nde de sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için esnaf, 2 günden bu yana kepenk açmadı. Silvan Belediyesi temizlik ekipleri de 2 günden bu yana ilçede çöpleri toplamadı. Silvan'da da güvenlik güçleri sıkı güvenlik önlemleri aldı.

KALABALIK YÜRÜMEK İSTEDİ

Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan senika üyeleri yaklaşık 2 bin kişi, 300 metre uzaklıktaki Dağkapı Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Meydana giden caddeyi barikatlarla kapatan polis, grupta bulunanların meydana giremeyeceklerini belirterek, açıklamalarını yaparak dağılmalarını istedi. Protestocular bunun üzerine yaklaşık 30 dakika süren oturma eyleminde bulundu. KEKS Dönem Sözcüsü Erdal Uysal'ın yaptığı açıklamanın ardından protestocular bölgeden ayrıldı.

YENİŞEHİR BÖLGESİNE YÖNELDİLER

Yürüyüşten ayrılan yaklaşık 300 kişilik bir grup merkez Yenişehir İlçesi'nde kentin en önemli yerlerinden Ekinciler Caddesi üzerinde toplandı. Caddeyi otururarak, barikatlarla kapatmak isteyen gruba, polis ekipleri anonslarla, dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polis aracından yapılan anonslarda, "Bu size son uyarıdır. Dağılın, dağılmazsanız müdahale edeceğiz" denildi.

SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Göstericilerin dağılmaması üzerine caddeyi kapatan gruba gaz bombası ve TOMA'lardan tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından dağılan göstericiler bir süre sonra yeniden aynı cadde üzerinde toplandı. Polis gruba yeni müdahale ederek dağıttı. Güvenlik güçleri, bölgede güvenlik önlemlerini sürdürürken, kentin merkez Bağlar İlçesi'nde de olaylar çıktı. Burada da polis, yol kapatan göstericilere müdahalede bulundu. Kentin değişik semtlerindeki olaylar yer yer sürüyor.

BATMAN VE DERİK'TE KEPENKLER AÇILMADI

 Esnafın sabah saatlerinden itibaren kepenk açmadığı Derik İlçesi'nde, KESK bileşenleri, Kale Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Burada yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık, dağıldı.

Batman'da da esnafların büyük bölümü, fırın ve eczaneler dışında sabah saatlerinden itibaren kepenk açmadı. Esnaflar kepenk açmazken araç sürücüleri de kontak kapattı, belediye halk otobüsleri de sefere çıkmadı. Yer yer bazı şehir içi minibüslerinin çalıştığı görülürken, cadde ve sokaklar boş kaldı. Esnafın bir bölümü işyerleri önünde beklerken, bazı okullarda eğitimcilerin 1 günlük eyleme katılmaları nedeniyle dersler de boş geçti. Elazığ ve Tunceli'de de KESK bileşenleri yaptıkları basın açıklaması ile bir günlük iş bırakma eylemine destek verdi.

KIZILTEPE'DE YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde HDP ve DBP ilçe teşkilatları ile bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, kimi ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonlara tepki amacıyla Eski Hastane Caddesi'nde toplandı. İzinsiz olarak yürüyüş yapmak isteyen grup, güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen dağılmadı. Güvenlik güçleri, kendilerine taş ve havai fişek atan bu kişilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Bunun üzerine grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz