Görüş Bildir

Haydi aşıya!

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu Ulucami önünde basın açıklaması yaparak halka 'Aşı yaptırın' çağrısı yaptı.

Haydi aşıya!

DİYARBAKIR-Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Türkiye’de başlatılan aşılama çalışmamaları devam ediyor. Pfizer/BioNTech aşılarının teslimatıyla birlikte aşılama programı da hız kazandı. Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinin aşılama oranı batı illerine göre oldukça düşük.  Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu Ulucami önünde basın açıklaması yaparak halka 'Aşı yaptırın' çağrısı yaptı.

Aralarında sağlıkçılar, siyasi partiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruşluları temsilcilerinin bulunduğu Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu Dağ Kapı Ulucami önünde aşı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Ticaret Sanayi Odası (DTSO)  Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Siyasi Partilerin İl Başkanları, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun’un bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.  Açıklamanın yapılacağı alanda polis yoğun önlem aldı.

TURAN: DİYARBAKIR VE BÖLGE KENTLERİ SON 10 İL ARASINDA

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan, aşıların günümüzde tıp alanında kullanılan en güvenli ve en etkili tıbbi uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Salgınla mücadelede aşılama tekniğinin, karantina ve izolasyon ile birlikte kullanılan temel yöntemlerden biri olduğunu ifade eden Turan, “Diyarbakır ve çevre illerinde aşılama oranları ülkenin geri kalanına göre önemli ölçüde düşüktür. Bölge illeri birçok parametrede olduğu gibi aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Bölgemizdeki aşı tereddüdünün yüksekliği yadsınmamalı, bu tereddüttü yıkmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve emek/meslek örgütlerinin de kararlara dâhil edilmesi, toplumda aşıya karşı güvensizliğini gidermek için hayati olacaktır” dedi.

'AŞI KISIRLIK YAPAR SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL'

Hâlihazırda yapılan aşılamaların bilimsel süreçlerden geçmiş ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak piyasaya sürüldüğünü belirten Turan, yaygın bir şekilde anlatılan “Aşının kısırlık yaptığı”  , “Aşının manyetik cihazlar içerdiği” bilgilerinin tamamiyle dezanformasyon olduğunu söyledi. Bugün Koranavirus yoğun bakımlarında yatanların büyük kısmının aşılanmamış olanlardan oluştuğunu hatırlatan Turan, aşılananlarda hastalığın çok daha hafif geçtiğine dikkat çekti.

AŞI HASTALIĞIN ETKİSİNİ KIRIYOR                                  

Bilimsel çalışmaların, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırdığını gösterdiğini hatırlatan Turan, şunları söyledi: “Buna bir örnek de ülkemizdeki sağlık çalışanlarının pandemide yaşadıkları ile gösterilebilinir. Aşılama öncesi bir yılda 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Toplumda hastalığın azaldığının düşünüldüğü zamanlarda dahi sağlık çalışanları Covid ile karşılaşmaya devam etmektedir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmıştır. Bu ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülmektedir. Toplumsal bağışıklık için en az %80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni mutasyonlar ancak ve ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir.

'AŞI YAPTIRIN' ÇAĞRISI

Aşı oranlarını arttırarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Aşıya getirilen eleştirilerin hiçbir bilimsel temelinin olmadığını, tamamıyla söylencelerden ibaret olduğunu her yerde anlatarak, aşı yaptırmayan tüm tanıdıklarımızı aşının etkileri ve güvenirliliği konusunda ikna ederek bu hastalığı azaltabilir, Covid-19 pandemisinden kurtulabiliriz. Herkesi aşılanmaya ve aşının önemini anlatmaya çağırıyoruz. Bir kez daha yeniliyoruz; Aşı candır, hayat kurtarır! Tedirgin olma, aşı ol!.”

'YALANLARA İNANMAYIN'

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da, aşının kolay ulaşılabilir olduğunu ve kentin birçok noktasında ücretsiz ve randevusuz yapılabildiğini, sosyal medya üzerindeki hurafelere ve yalanlara inanılmaması gerektiğini belirterek, "Diyarbakır'ın aşı rakamının bu kadar düşük olması, bizi endişelendiriyor. İki nedenle endişelendiriyor, halen tehlikenin geçmediğini toplumun bilmesi gerekiyor. Halen insanlarımız ölüyor, halen insanlarımız yoğun bakımda. Biz eğer aşılamayı yapmazsak iş yerlerimiz de kapanacak ve yeniden yasaklar dönemine geçeceğiz. Burada biz Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri olarak vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz; kesinlikle güvenirlik içerisinde aşınızı olunuz. Aşının söylenen hiçbir yan etkisi yoktur. Aşı olmazsak, oluşabilecek durumları çok iyi bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi