Görüş Bildir

Hayvanlar açlıktan öldü

Diyarbakır Barosu, Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 300-400 bakıma muhtaç sokak hayvanının, sokağa salınarak ölüme terk edildiğini açıkladı. Salınan hayvanların çoğu öldü.

Hayvanlar açlıktan öldü

Diyarbakır’da kayyımla yönetilen Büyükşehir Belediyesine bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, barınakta bulunan 15 ampüte hayvan dışında geri kalan bakıma muhtaç sokak hayvanlarını kontrolsüz bir şekilde sokağa salarak ölüme terk etti. Barınaktan salınan hayvanların çoğu açlıktan öldü. Açlıktan ölen, can çekişen hayvanlara ait görüntüler sosyal medyada paylaşılarak, gündem oluşturuldu.

BARO VE HAYTAP HAREKETE GEÇTİ

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır Temsilciliği hareket geçti. Diyarbakır Barosu avukatlarından Cihan Kaya, Yasemin Aslım, Ayten Özan ve ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Sevgi Ekmekçiler’den oluşan heyet Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhammed Kasım Aydın’la görüştü.  

400 HAYVAN ÖLÜME TERK EDİLDİ

Heyetle görüşen Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhammed Kasım Aydın, 15 ampüte hayvan dışında geri kalan 300-400 arası bakıma muhtaç hayvanın salıverildiğini doğruladı. Hayvanların salıverilmesini Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenecek olması gerekçesine dayandırdı.

‘BU OLAY EN AĞIR HAYVAN HAKKI İHLALİDİR’

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bakıma muhtaç hayvanların salıverilmesine sert tepki gösterildi.  “Barınak” diye anılan tesisin resmi adının “Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” olduğu hatırlatılan açıklamada, “Burada yalnızca bakıma muhtaç, hasta, sakat, yavru, dışarıda hayatını devam ettiremeyecek olan hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanların dışarı salınması ölüme terk edilmeleri anlamına gelmektedir. Belediye ile yapılan görüşmede salınan hayvanların derhal geri toplanacağı sözü alınmışsa da bu söz tutulmamış, paylaşılan vahim görüntülerden de anlaşılacağı üzere hayvanların bir kısmı ölmüş, kalanlar ise ölümle pençeleşmektedir. Bu olay en ağır hayvan hakkı ihlalidir” denildi.

‘YETKİLİ KİŞİLER HAYVAN HAKLARINDAN BİHABER’

Sorumlular hakkında işlem başlatılması çağrısı yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bunun Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenme gerekçesiyle yapılması ise ayrı bir vahamettir. Nitekim bakıma muhtaç hayvanlar için yapılan bir tesis, koruma altında olan hayvanların ölüme gönderilmesine gerekçe yapılmıştır. Bu, yetkili kişilerin hayvan haklarından ne kadar bihaber olduklarını da ortaya net bir şekilde koymuştur.

SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

"Hayvanları korumakla görevli kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen vahim eyleme dair Merkezimizce suç duyurusu, disiplin soruşturması ve ayrıca 5199 sayılı yasa kapsamında para cezası ile tecziyelerine yönelik başvuruda bulunulmuştur. Eylemi gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında idari ve hukuki işlem yapılması talebimizin yanında durumun aciliyeti bakımından salınan tüm hayvanların derhal toplanması ve acil tıbbi müdahalede bulunulmalı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi