Hedef İç Savaş

11 kişinin hayattını kaybettiği bomba yüklü araçla yapılan saldırıda hedefin, gözaltına alınan HDP'lilerin tutulduğu spor salonu olduğu ihtimali üzerinde durulurken, 1 polis ile gözaltındaki HDP Çüngüş eski İlçe Başkanın salonda olduğu ve patlamada yaşamını yitirdiği belirlendi.

Hedef İç Savaş

Diyarbakır merkez Bağlar İlçesinde önceki gün sabah saat 07.53'te Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binası yakınlarında meydana gelen bomba yüklü minibüsle yapılan saldırıda 2'si polis, 7'si sivil toplam 9 kişi şehit oldu, 100 kişi yaralandı. Yaralılardan 2 sivilin daha hayatını kaybetmesiyle şehit sayısı 11'e yükseldi. 11 kişinin hayattını kaybettiği bomba yüklü araçla yapılan saldırıda hedefin, gözaltına alınan HDP'lilerin tutulduğu spor salonu olduğu ihtimalı üzerinde durulurken, 1 polis ile gözaltındaki HDP Çüngüş eski İlçe Başkanın salonda olduğu ve patlamada yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

15 DAKİKA ARAYLA

Patlama sırasında, önceki gece Ankara'dan gözaltına alınıp özel uçakla Diyarbakır'a getirilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan TEM binasında olduğu belirtildi. Patlama yerleşkesinin güneyinde meydana gelirken, Yüksekdağ ve Önder'in yerleşkenin kuzeyindeki TEM şubesinde adliyeye çıkış işlemleri yapıldığı öğrenildi. Patlamadan 15 dakika sonra Yüksekdağ ve Önder'in adliyeye çıkarıldığı belirtilirken, aynı yerde gözaltında olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekili Ziya Pir ve Gülser Yıldırım'ın ise saat 05.30 sıralarında binadan çıkarılıp adliyeye götürüldükleri kaydedildi.

"PATLAMAYI PKK YAPTI"

Yetkililer, patlamayı PKK terör örgütü mensubunun çalıntı kaydı olmayan bir minibüsle ve 3 ton patlayıcı kullanarak gerçekleştirdiğini belirtti. Yetkililer patlamada sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle saldırının terör örgütlerinden PKK değil, IŞİD tarafından yapıldığına yönelik algı oluşturulmak istendiğini söyledi. Yetkililer, patlamadan sonra yapılan telsiz dinlemelerinden saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiğinin örgütün üst birimlerine aktarıldığını bildirdi.

VALİLİK AÇIKLAMASI PKK

11 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak Diyarbakır Valiliği tarafından ilk detaylı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti.

"04.11.2016 Cuma günü saat 07.53’te İlimiz Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan Bulvarı’nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin oldukça yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekleştirildiği anlaşılmıştır."

DAEŞ SALDIRIYI ÜSTLENDİ ALGISI

Bu açıklamaların ardından İngiliz yayın organı Reuters ile radikal ve ırkçı grupları takip eden SITE Intelligence isimli kuruluş, IŞİD'e (DAEŞ) yakın Amaq haber ajansında, örgütün önceki gün akşam saatlerinde saldırıyı üstlendiğini duyurdu. DAEŞ, şimdiye kadar Türkiye'de gerçekleştirdiği hiçbir eylemi üstlenmedi. Bu saldırıyı saatler sonra üstlenmesi, algı operasyonu olarak değerlendirildi. Ancak buarada, hafta başında DAEŞ'ın lideri Ebubekir Bağdadi'ye ait bir ses kaydı yayınlandı. Bağdadi bu kayıtta militanlarına Türkiye'ye saldırı emri veriyordu.

VALİLİKTEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Kamuoyunda farklı algıların oluşmasına neden olan saldırıyı PKK mı, DAEŞ mi sorusuna cevap aranırken, Diyarbakır Valiliğinden dün konuya ilişkin ikinci açıklama geldi. Algı operasyonunu ortaya çıkaran İl Valiliğinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

SALDIRIYI PKK'LI KEMAL YAPTI

"Uluslararası bir haber ajansının bir kaynağa dayandırarak yaptığı bir habere dayalı olarak, basında ve sosyal medyada olayın IŞİD terör örgütü tarafından üstlenildiğine dair haberler yer almıştır. Valiliğimizce yapılan açıklama, bölücü terör örgütü elemanlarının kendi aralarında yapmış oldukları telsiz konuşmalarına dayandırılmıştır. Konuyla ilgili bölücü terör örgütü mensupları arasında yapılan üç ayrı telsiz konuşmasında, eylemin Kemal kod adlı bölücü terör örgütü mensubu tarafından 3 ton patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildiği ve fedai türü tabir edilen eylem olduğu açıkça yer almaktadır. Bu bilgiler çerçevesinde söz konusu saldırının bölücü terör örgütü mensuplarınca yapıldığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır."

RESMİ AÇIKLAMALARA

Söz konusu sosyal medyada ve bazı haber organlarında yer alan haberlerin, çoğunlukla sivil vatandaşların zarar gördüğü ve hayatını kaybettiği menfur saldırı olayıyla ilgili farklı algı oluşturmaya ve bölücü terör örgütünü korumaya yönelik haberler olduğu vurgulanan açıklamada, "Valiliğimiz tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği gibi vatandaşlarımızın resmi açıklamalar dışında açıklamalara ve algı yaratmaya yönelik haberlere itibar etmemesi önem arz etmektedir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, konuyla ilgili başlatılan soruşturmanın çok yönlü ve derinlemesine devam ettiği, gelişmeler oldukça bilgi verileceği kaydedildi.

SPOR SALONUNDA ŞEHİT OLDU

Patlama ile birlikte olay yerinde 5 metre derinliğinde 10 metre çapında çukur açıldı. Saldırı sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan spor salonda çoğu HDP ve DBP'li daha önce gözaltına alınan 44 kişi bulunduğu belirtildi. Patlamada şehit olan polis memuru İsmail Mavitaş ile HDP eski Çüngüş İlçesi Başkanı Recai Altay'ın salonda olduğu ve burada yaşamlarını yitirdiği öğrenildi.

ÇUKUR KAPATILDI, 12 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

Patlamadan bir gün sonra olayın gerçekleştiği noktada polis ekiplerinin çalışması devam ederken, yolun trafiğe açılmadığı görüldü. Patlama noktasında oluşan çukur kapatılırken, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamada işyerleri zarar görenler yaralarını sarmaya çalışırken, saldırıdan yaklaşık 12 bin kişinin etkilendiği belirtildi. Patlama sırasında evleri hasar gören ve kullanılamaz hale gelen bazı kişiler teröre tepki gösterirken, hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.

PİR KIL PAYI KURTULDUK

Gözaltına alınan ve Cuma öğlen serbest bırakılan HDP milletvekillerinden Ziya Pir, Cumartesi sabahı konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "İŞİD saldırıyı o karakola hukuksuzca tutulan HDP'lilere yaptı. Çüngüş ilçe başkanı hayatını kaybetti. Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder kıl payı kurtuldu.  Selahattin Demirtaş, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım ve ben saldırıdan biraz önce çıkarılmıştık. Onlarca HDP ve DBPli ise 26 gündür orada gözaltında."

ÖNDER ÖZEL UÇAK İLE GETİRİLMİŞ

Ankara'da gözaltına alınan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in uçak korkusu olmasına rağmen partinin Eş Genel başkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte özel uçak ile Diyarbakır'a getirildiği belirtildi. Çözüm süreci döneminde HDP'nin İmralı heyeti üyesi olan ve uçak korkusu nedeniyle İmralı-Ankara-Kandil arasında her sefer yaklaşık 6 bin kilometreyi karayolu ile kateden Önder'in gözaltına alınmasından sonra Yüksekdağ ile Diyarbakır'a özel uçak ile getirildiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler