Her şeye rağmen Barış!

Diyarbakır’da onlarca sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, bombalı saldırının yaşandığı İstasyon meydanına karanfil bırakıp olayı kınarken; "Herşeye rağmen BARIŞ" çağrısı yapıldı.

Her şeye rağmen Barış!

Recep Kaya/ Tahir KARAKEÇİ/Ahmet DEMİR/M. Emin FİDAN

DİYARBAKIR-Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, parti ve siyasi grup temsilcileri Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinde bir araya gelerek, patlamanın olduğu İstasyon Meydanı’na yürüdü. 'Herşeye rağmen barış' yazısını büyük bir pankartla taşıyan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, saldırıyı lanetleyen sloganlar attı.

DİYARBAKIR HERŞEYE RAĞMEN BARIŞ DEDİ

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, patlamanın meydana geldiği İstasyon Meydanı’nda son buldu. Burada sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak basın açıklamasını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi okudu. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Dün yüzbinlerce insanımızın demokratik bir etkinliğine, HDP’nin Diyarbakır seçim mitingine yönelik bir katliam yapılmak istenmiştir. Bu vahşi saldırı Kürt halkının demokratik hak ve barış mücadelesine Türkiye toplumunun birlikte yaşama iradesine ve demokratik geleceğine yönetilmiş hain bir saldırıdır.” dedi.

KATLİAMIN FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILMALI           

Bu katliam girişiminin barışa yönelik bir suikast olduğunu savunan Elçi “Bu girişim seçim sonucunu etkilemeye yönelik bir provokasyon girişimidir" dedi.

SAĞDUYULU DAVRANAN HALKI KUTLUYORUZ

Soğukkanlı, demokratik ve barışçı tutumları nedeniyle Diyarbakır halkını kutladıklarını belirten Elçi, şunları kaydetti: “Ülkemizde yakaladığımız bu barış ortamının maalesef bir seçime feda edilmeye çalışıldığını kaygıyla izlemekteyiz. Gerilim artırılarak çalışmalar yapılarak kan dökülerek seçmen iradesine ve seçim sonucuna müdahale edilmektedir. Ülkemiz, bölgemiz ve Diyarbakır bu süreçleri çok gördü ve çok büyük acılar yaşadı. Artık tüm bunlara yeter diyoruz.”

DEMOKRASİNİN EN TEMEL KURALLARI

Sorunların çözüm yerinin Parlemanto olduğunu vurgulan Elçi, her kesim ve her görüşün temsil edilmesini isteme ve sağlamanın demokrasinin en temel kuralı olduğuna dikkat çekti. Elçi, “Biz sivil toplum olarak tüm bu provokasyon ve saldırıları şiddetle kınıyor, buna zemin hazırlayanların da failler kadar suçlu olduklarına inanmaktayız. Yetkilileri etkin önlemler almaya ve gerçek failleri ortaya çıkarmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.  Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri, patlama yerine karanfiller bıraktı.

CHP'DEN HDP'YE GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

HHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, beraberinde bir grup partili ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanlığını ziyaret ederek, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e geçmiş olsun dileğinde bulundu. Tanrıkulu Diyarbakır'ın büyük bir acıya tanıklık ettiğini belirterek, saldırıyla Türkiye'nin büyük bir tuzağa çekilmek istendiğini söyledi. Baluken ise saldırının Türkiye'nin demokratik geleceğine ve bütün siyasi partilere yapılmış bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Bunu boşa çıkarmak hepimizin önünde bir görev ve sorumluluk olarak duruyor. Diyarbakır halkının sağduyusuyla bu saldırının amacı boşa çıkarıldı. Ama bu saldırıyı planlayanlar, bugün de yarın da aynı arayış içerisinde olacaklar" şeklinde konuştu.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ SARAÇ

Öte yandan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, yazılı açıklamada bulunarak, saldırı kınadı. Saraç şöyle dedi; "Diyarbakır’da meydana gelen patlama tüm ülkemizi derin bir teessüre boğmuştur. Demokrasimizi ve çözüm sürecini baltalamaya yönelik bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ülkemizdeki huzur, güven ve istikrar ortamına gölge düşürmeyi; birlik beraberlik ve kardeşliğimizi bozmayı hedefleyen bu elim olay karşısında itidalli tavrını sürdüren aziz milletimiz, oynanan tüm kirli oyunları bozacaktır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum." dedi.

DİYANET SEN'DEN TEPKİ GELDİ

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, yaptığı yazılı açıklamada, demokrasinin derinleştirilmeye çalışıldığı, nispeten sakin geçen bir süreçten sonra seçime 2 gün kala böylesi bir saldırının olması manidar olduğunu kaydetti. Evsen, seçimler öncesinde, demokrasiye, ülkedeki huzur ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik provokasyonlara karşı tüm vatandaşları dikkatli olmaya davet ederek, şunları ifade etti: "Barışa kasteden bazı çevrelerin bu eylemini şiddetle kınıyoruz. İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumda olmalıyız. Kimsenin barışı elimizden almasına izin vermemeliyiz. Devletin ilgili birimlerinin, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmeleri, suçlu ve ya suçluları bir an önce bulmaları ve adalet önüne çıkarmaları son derece önemlidir."

DEMOKRASİMİZE YÖNELİK SALDIRI

ÇÖZÜM-DER Genel Başkanı Av. Ercan Ezgin, "Çok üzgünüz; çünkü Diyarbakır'da yapılan HDP mitingindeki menfur saldırı neticesinde 2 canımızı kaybettik ve yüzden fazla yaralımız var. Çok kızgınız çünkü çoluk çocuk ayrımı yapmadan yapılan canice ve alçakça bir saldırı var. Söz konusu saldırı sadece HDP'ye karşı yapılan bir saldırı değildir, Demokrasimize ve Türkiye Cumhuriyetine karşı yapılmış bir saldırıdır. Amaç belli seçim öncesinde ülkede kaos çıkarma,çözüm sürecine darbe vurma ve 7 haziran seçimlerinin meşruiyetine de gölge düşürmedir." dedi.

VATANDAŞLAR OLAY YERİNDE

Önceki gün yaşanan patlamada yaralanan bazı vatandaşlar da meydana gelerek, protesto gösterilerine katıldı. Burada konuşan ve olayın şokunu halen üzerinden atamadığı gözlenen Mehmet Dursun adlı yaralı vatandaş, "Olay yaşandığında yanımda bayanlar vardı. Üstleri başları çırılçıplak olmuştu. Ayağı kopan bir kadın vardı. Ben onun elini tutarken o ölmüştü. Lütfen bu gerçekleri yazın. Diyarbakır’da olay istemiyoruz. Bunun cevabını sandıkta versin Diyarbakır halkı. Namuslu ve şerefli Diyarbakır halkına sesleniyorum. Sandığa gitsin. Elini vicdanına koysun ve bizim gibi nice insanlar var. Halime şükrediyorum. Hastanedekilere geçmiş olsun diyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz