Heryer buz pisti!

Diyarbakır'da buzlanan yol ve kaldırımlarda düşen 222 kişi hastanelik oldu.

Heryer buz pisti!

Yetkililerin iddiasına göre son 49 yılın en etkili kar yağışına karşı yürütülen karla mücadeledeki yetersizlik, 3 günde buz pistine dönen yol ve kaldırımlar adeta birer tuzak gibi. Uzmanlar pengüen yürüyüşü tavsiye ederken, kaldırım ve yoldaki buzlanmadan dolayı kayarak düşen 222 kişi, hastanelere başvurarak tedavi altına alındı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, "Şu ana kadar kırıklar nedeniyle 200'ün üzerinde hastanelerin acillerine başvuru yapılmıştır" dedi.

KALDIRIM VE YOLLAR

Diyarbakır şehir merkezi ve ilçelerinde 18 Ocak´ta başlayan kar yağışına karşı uzmanların tüm uyarılarına rağmen, ilgililerce yeterli hazırlıkların yapılmasından ötürü hayat adeta felç oldu. Salı gününden buyana kent sakinleri büyük mağduriyet yaşama devam ediyor.

Küreme ve tuzlama çalışmalarında eksik kalınmasından ötürü cadde ve yolların büyük bir bölümünde buzlanma oluştu, kaldırım ve yollar buz pistine dönüştü. Ekiplerin kimi yerlerde yol ve kaldırımlara noktalarda tuz yerine çakıl taşı döktüğü de görüldü.

HER YER BUZ PİSTİ GİBİ

Bu durum trafik kazaları ve yaralanmaları da beraberinde getirdi. Yollardaki gizli buzlanma nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybeden bir çok sürücü kaza yaptı.  Buzla kaplı kaldırım ve yollarda yürümekte büyük zorluk çeken vatandaşlar ise düşüp yaralandı.

222 KİŞİ DÜŞEREK YARALANDI

Kayganlaşan yollarda düşerek yaralanmalar nedeniyle 37 kişi Dicle Üniversitesi Hastanesi´ne, 185 kişi ise Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne başvurdu. Trafik kazasında yaralanan 15 kişi de tedavi için Dicle Üniversitesi Hastanesi´ne götürüldü.

'200'DEN FAZLA KİŞİDE KIRIK VAR'

TTB Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, "Çalışma zorunluluğu olanlar başta olmak üzere birçok kişi dışarı çıkıyor. Çoğu insan kendi aracıyla çıkamıyor. Hem araçlardan kaynaklı hem de yayaların kaldırımlardan düşmesi sonucu yaralanmalar çok sayıda olmuştur. Şu ana kadar 200'ün üzerinde kırıklar nedeniyle hastanelerin acillerine başvuru yapılmıştır" dedi.

YENİŞEHİR BELEDİYESİ

Buarada, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci'nin talimatları ile vatandaşların kayma ve yaralanma gibi olumsuzluklarla karşılaşmaması adına ilçe genelinde özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kaldırım temizliği başlatıldı. Belediye Başkanı Beşikci, kar ve buzlanma ile ilgili çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirterek, "Temizlik İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturduğumuz karla mücadele ekiplerimiz kaldırımlarda oluşan buzları kırarak zorlu koşullarda vatandaşlarımızın ulaşımda sorun yaşamaması, kayma ve yaralanma gibi olumsuzluklarla karşılaşılmaması adına özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kaldırım temizliğini aralıksız bir şekilde sürdürmektedirler" dedi.

HASTANEYE TAŞINANLAR

Kulp ilçesinde 4, Ergani'de 1 ve Hani'de 1 hastanın hastaneye ulaştırıldığı çalışmalarda, karın kentte etkili olduğu günden bu yana 98 hastanın hastanelere ulaşması için yollar açıldı.

Kent merkezinde süren çalışmalarda ise ekipler, 250 kilometrelik yol ağında 71 personel, 7 kar küremeli tuz serici, 2 kar küreme aracı, 5 greyder, 14 kazıcı ve yükleyici, 2 kamyonet, 5 pikap, traktör ve 2 loder ile temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

Buarada, Zabıta ekiplerince tespit edilen yardıma muhtaç ve evsizler kentteki otellere yerleştirildi. Belirli noktalara köpek ve kedi maması bıraktı.

400 LİRA HESAPLARA

Öte yandan, Belediye Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, kış aylarında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması için 12 bin 400 ihtiyaç sahibinin faydalandığı sosyal kart hesaplarına 400'er lira yatırdı.

İhtiyaç sahibi ailelerin hesaplarına para yatırılmasıyla ilgili atılan bilgilendirme mesajında, Vali Münir Karaloğlu, "Kıymetli hemşerim, Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz sosyal kart uygulamamız kapsamında, 400 liralık destek ödememiz kartınıza yüklenmiştir. Hayırlı ve bereketli olsun, güle güle kullanın." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz