HUZUR HAKİMDİ

Geçtiğimiz yıllarda adına yakışır şekilde kutlanmadığı için Diyarbakır’lıların kabusu haline gelen 1 Eylül Dünya Barış Günü bu kez huzur havasına sahne oldu. Halkın fazla ilgi göstermediği İstasyon meydanındaki mtingin olaysız geçmesi rahat nefes aldırdı.

HUZUR HAKİMDİ
DİYARBAKIR- Aralarında BDP’nin de bulunduğu bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır’da ‘Demokratik Çözüm ve Müzakere’ mitingi organize etti.

Mitinge, BDP milletvekilleri Emine Ayna, Mülkiye Birtane, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Barış Anneleri İnisiyatifi, TMMOB, DİSK, İHD, 78'liler Girişimi, Kurdi-Der, Meya-Der, EMEP, ESP, HDK Diyarbakır temsilcileri katıldı. PKK bayrakları, Öcalan posterleri ve yeşil sarı kırmızı flamaların hakim olduğu alanda Öcalan lehine sloganlar atıldı.

BAYDEMİR :’ASKER ANNELERİ UCAK AÇSIN’ BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 30 yıldan beri Kürt halkının mücadele ettiğini belirterek, Kürtlerin tecritle, zindanla, tutuklamayla, öldürmeyle bitiremeyeceğini kaydetti. Zümrüt, hiç kimsenin Kürt halkının iradesini kıramayacağını belirterek,  AK Parti'nin açılım adı altında Kürtlere savaş açtığını iddia etti.  Zümrüt, Abdullah Öcalan'ın özgürleşmeden Kürtlerin özgürleşmeyeceğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, asker annelerine seslenerek,PKK’lılara ‘evladım’ demelerini istedi. Baydemir,”21. yüzyılda hiçbir halk statüsüz kalmayacaktır. Kürt halkı da mutlaka ama mutlaka statü sahibi olacaktır. Güney Kürdistan'da olduğu gibi burada da Kürt halkı statüsüne kavuşacaktır. Asker ölümü, gerilla ölümü, tecrit çözüm değildir. Çözüm müzakeredir, diyalogdur, Kürt halkının statüsünü tanımaktır. Kürt anneleri her zaman barışı haykırıyor. Askerler için bizim de evladımız diyor. Asker ailelerine ricam şudur. Sizde gerilla bizim evladımız derseniz barışın kapısı açılmış olacaktır" dedi.

AYDOĞAN .’BİZİM SAFIMIZ BELLİDİR’ BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ,Kürt sorununu Öcalan’ın özgürlüğüne endeksledi. Aydoğan,”Başbakan televizyon kanallarında 'Kürt sorunu yoktur' dedi, 'Herkes safını belirlesin' dedi. PKK devrimci operasyon başlattığını söyledi. Ey başbakan, ey AKP'liler! Buradan size sesleniyorum. Bizim safımız o gün değil, çoktan bellidir. Safımız bugün İstasyon Meydanı'dır, ezilenlerin yanıdır, Kürt halkının yanıdır, Kürt özgürlük mücadelesinin yanıdır, Roboskili ailelerin yanıdır. Biz safımızı belirledik, siz safınızı belirleyin. Kürt sorununu çözmek istiyorsan adres bellidir. Başka çözüm yolu olsa söyleriz. Bu sorunu çözmek istiyorsan masanın bir başına Sayın Öcalan'ı diğer başına da devleti koyacaksın. Sorun ancak bu şekilde çözülür" şeklinde konuştu.

EZANA ZAFER İŞARETİ VE ‘HEPİMİZ R.A’YIZ PANKARTI Sanatçı Servet Kocakaya ve Seyda Perinçek'in seslendirdiği şarkılarla son mitinge katılanlar olaysız bir şekilde dağıldı.

Mitinge ayrıca Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşların yanı sıra eşcinsel hareket olarak bilinen bir grup da katıldı. Grup üyeleri, Diyarbakır'da eşcinsel olduğu iddiasıyla öldürüldüğü ileri sürülen R.A'nın fotoğrafları ve üzerinde "Hepimiz R.A'yız" yazılı pankart taşıdı.

İkindi ezanının okunduğu sırada alanda bulunan BDP'lilerin ezanı zafer işaretleri yaparak beklemesi dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz