Huzurun gelmesi için destekliyoruz

Yıllarca sıkıyönetim ve O.Hal'i yaşayan Diyarbakır'da halk, bu dönemin gözaltı, işkence, faili meçhul cinayet ve JİTEM'in yargısız infazlarının yaşandığı bir dönem olmayacağına inanarak, "huzurun gelmesi için destekliyoruz" dedi.

Huzurun gelmesi için destekliyoruz

FETÖ terör örgütüne mensup kişilerin darbe girişiminin akamete uğratılmasından sonra, hükümetin olası tehlikelere ve saldırılara karşı ülke genelinde 3 ay süreyle ilan ettiği Olağanüstü Hal'e, yıllarca sıkıyönetim ve olağanüstü hal bölge valiliğince yönetilen Diyarbakır'dan anlamlı destek geldi. Diyarbakır halkı,  bu dönemin gözaltı, işkence, faili meçhul cinayet ve JİTEM'in yargısız infazlarının yaşandığı bir dönem olmayacağına inanarak, "huzurun gelmesi için destekliyoruz" dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL DÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından televizyon karşısına geçerek, toplantıda alınan kararı açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 ay boyunca OHAL kararı aldıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dün, Türkiye Büyük Meclisinde tezkerenin onaylanmasıyla, Türkiye Olağanüstü Hal Dönemine fiilen start alırken, Diyarbakır halkından anlamlı destek geldi.

DİYARBAKIR'LILARDAN DESTEK

Yaklaşık 14 yıl sonra geri gelen OHAL’lerden en çok çekenlerin başında gelen Diyarbakırlılar, dün ilan edilen ile kaldırılan OHAL arasında farklar olduğunu söyledi. 14 yıl önce kaldırılan OHAL döneminde vatandaşların çok zorluklar yaşadığını anlatan Diyarbakırlılar, bu süreçte çok fazla insanın da faili meçhul cinayetlere kurban gittiğini aktardı.

İŞTE SÖZ HABER'E KONUŞANLAR

Geçtiğimiz OHAL dönemlerinde vatandaşların büyük badireler yaşadığını polis ve asker tarafından işkenceye uğradıklarını dile getiren Diyarbakırlılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıkladığı OHAL kararının bunlara benzemeyeceğini vurguladı. Alınan OHAL kararının ülkenin içinde bulunan zorluğun aşılması için elzem olduğunu belirten Diyarbakırlılar, bu kararla huzurun sağlamlaştırılacağını kaydetti.  Diyarbakırlı vatandaşlar uygulamanın gerekli olduğunu ifade ederek Söz Haber'e şunları söyledi.

ONUN İÇİN HEP DUA EDİYORUZ

Fahriye Güler darbe girişimine tepki gösterirken, "Ohal'a evet diyoruz" dedi. Güler, duygularını ve yaşananları şöyle anlattı;

 “Evet OHAL gerekli olan bir şeydi. Çünkü ‘su uyur düşman uyumaz’ Sayın Cumhurbaşkanımız ne yapar iyisini bilir. Her zaman diyoruz, yolumuz yoluna, canımız uğruna ve kanımız ona helal olsun.  Eskiden olan darbeler zamanında insanlarımız zayıftı televizyonlar yoktu, internet yoktu bu yüzden darbeler çok kolay oluyordu. Ama şimdi çok şükür insanlarımız devletini yalnız bırakmıyor. Atatürk ne demiş; Köylü milletin efendisidir. Şimdi ise herkes kendinin efendisidir. Kendi onuru için, kendi gururu için, kendi ülkesi için kanının son damlasına kadar kanını vermeye hazırdır. Türkiye bu zamanları çok kolay gelmedi birçok zorlukları aşarak geldi. Bu seviyelere getirende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Onun için hep dua ediyoruz, her zaman onun yanındayız Allah onun yar ve yardımcısı olsun.

BİZ KADINLAR YÜREKLİYİZ

Çoluk çocuğumuzla her zaman onunla gurur duyduk bir Diyarbakırlı olarak arkasındayız. Recep Tayyip Erdoğan bu millet için çok caba harcadı o bizim için, hepimizde onun için önemli olduğumuzu biliyoruz. Her kim bu devletin başına geldiyse yiyip, içti. Sayın Cumhurbaşkanımız yediyse de hoş helal olsun çünkü bir o kadar da millete de yedirdi. Yaşlısı olsun, sakatı olsun, fakiri olsun, hasta olanlara olsun hep yardım etti. Birçok hastane açtı. Parası olmayana sağlıkları için birçok imkânlar yarattı, yeni yollar yaptı Türkiye devletini tanıtmak için birçok şey yaptı diyebiliriz.

Keşke biz kadınları da askere alsa, bizde savaşa gitsek. Bildiğiniz gibi nice savaşlara kadınlar da gitmiş ve başarı olmuştur. Biz kadınlar yürekliyiz, cesuruz bir orduya bedeliz. Biz yiğit annelerin aslan çocuklarıyız. Türk demek ne demek biliyor musunuz; yiğit demek, mert demek, cesur demek aç ya da susuz bile olsa hiç pes etmeyecek bir millettir. Çünkü biz şerefimiz için yaşıyoruz ve şerefimiz için de ölmeye hazırız. Gerekirse devletimiz içinde ölmeye hazırız.  Hepimizin özgür bir ülkede yaşayabilmemiz için böyle insanlarla savaşmamız lazım” dedi.

FETÖ'NÜN DİNLE ALAKASI YOKTUR

Diyarbakırlı vatandaşlardan Veysel Işık ise, “ Şahsen ben OHAL uygulamasını desteklemiyorum. İnşallah erken biter. 3 aydan fazla olmaz OHAL iyi bir şey değil dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde OHAL yok. Bu FETÖ örgütünün din ile alakası yok.  Türkiye 17-24 Aralık operasyonlarında FETÖ’nün terör örgütü olduğunu fazla anlamadı, idrak edemedi. Çünkü halka dokunmadılar sadece hükümete dokundular. Ama şimdi ise halkın idaresini zorla silahlan ele almaya çalıştılar. Halk ise FETÖ’nün terör örgütü olduğunu daha yeni anladı yoksa AKP’ye darbe teşebbüs ettiğini söylüyordu. 17-24 Aralık operasyonuna oysaki tüm partiler desteklemişti CHP, MHP ve HDP destekliyordu. Ama şimdi ise bu darbeyi tüm Türkiye Cumhuriyetine yapmaya çalıştı bu yüzden halk tepkisini ortaya koyarak kendi milletini ve devletini korudu. OHAL olmasını desteklenmiyorum çünkü korkudan artık ikinci bir teşebbüste bulunamazlar.

HALK VE ASKER ÇATIŞMASIN

Erdal Aydın ise, “ Valla darbeler, OHAL’ler ondan sonra savaşlar her zaman için sadece bu ülke halkı için değil tabi bütün dünya halkı için kan ve gözyaşıdır. Yani hiçbirimiz savaş ortamını asla istemeyiz. Her zaman barışın olması taraftarıyız. Ama bilmiyorum milletimizin ağzında dolanan tabi bizde mantıksal olarak bazen basını takip ederek bir oyun olduğunu söyleyenler var. Umarım bu olaylar gerçek bir şiddete dönüşmez bir an önce herkes huzur içinde olsun, bu ülke huzur içinde olsun ve herkes öyle yaşasın hepimizin temennisi huzurlu bir ülkede ve dünyada yaşamasıdır. Tabi gerçekten bir şiddet ve darbe varsa biz karşıyız. Eğer halk ve asker sokağa dökülecekse bunun önlenmesi için OHAL olması gereklidir. "

Olağanüstü Hal'in gerekli olmadığına inandığını söyleyen Ebubekir Angar isimli Diyarbakırlı vatandaş da, “ şahsıma göre OHAL gerekmiyordu. Çünkü milletimizin yanlış anlaya biliyor. Eski zamanlarda olduğu gibi halk üzerinde OHAL’ın birçok kötü izler bıraktığını hepimiz biliyoruz. Yani sadece kendi içinde bunu yapabilirdi. Kendi içindekilerini temizledikten sonra her şey hal olacağından eminiz. Zaten ben şuan için demedin eski devirden yaşanılan olaylardan dolayı yoksa zaten Cumhurbaşkanı halk zarar görmeyecek dedi yani yine de olabilir sıkıntı değil bizim için tabi bir baskı halka olmaz ise ama genel anlamda olmasaydı da olurdu.

VATANIMIZDAN YANAYIZ

Veysi Atacan, “ Hepimiz vatanımızdan yanayız. Cumhurbaşkanımız için Kürt, Türk, Zaza, Alevi hepimiz birlik olduk. Sonuçta bu ülke vatanı hepimizindir. Hepimiz bu bayrağın altında yaşıyoruz. Yapılan darbeye hepimiz millet olarak karşıyız. Diyarbakır’da da Kürt’ü, Türk’ü, Zaza’sıyla ve Alevi’siyle hepimiz bu olaya karşıyız. O gece Cumhurbaşkanımız herkesi sokaklara çağırdığı zaman bende kendi arabamla çıktım bir şeyler yapmak için sonuçta bu olaya el koymak adına biz de elimizden ne geldiyse onu yaptık. Sonuna kadar canımızı veririz darbeye karşıyız. Ne olursa olsun darbecilere karşı hep birlikte omuz omuzayız Türkiye’nin tüm illeriyle beraber hep devletimizin yanında olacağız” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz