İcazet Coşkusu!

Kayapınar İlçesi Dicle kent Camisinde İmam Gazalli Medresesi 6 öğrencisine icazet verdi. Coşkulu geçen törende, İslam birlikteliğine vurgu yapılırken, Ortadoğu'da yaşanan savaşlar da eleştirildi.

İcazet Coşkusu!

Merkez Kayapınar ilçesindeki İmam Gazalli Medresesellerinde, İslami ilimlerini tamamlayan 6 öğrenci, Dicle Kent Camii'nde düzenlenen "icazet töreniyle", diplomalarını alarak, Âlimler kervanına katıldı.

İcazet törenine, İl Müftüsü Burhan İşleyen, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tanrıverdi, Araştırmacı- Yazar İşadamı Mehmet Ali Altındağ, Kayapınar İlçe Müftüsü Sırrı Işık, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bozan ile bölgenin kanaat önderleri, din âlimleri, medrese öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

İSLAM BİRLİKTELİĞİNE VURGU

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet töreni Medrese Âlimleri ve Kanaat önderleri tarafından günün önemini içeren,  konuşmalar yapıldı.

Özellikle, İlim, Medrese geleneği, medreselerin yaşatılıp destek verilmesi, İslami eğitime toplumun tüm katmanlarından hassasiyet göstermesi gerektiği vurgulanırken, son yıllarda İslam ülkelerinde yaşanan savaşlar ve Müslümanlara yönelik yapılan zulümlere dikkat çekilerek, İslam ümmetinin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler.

HALKIN İLGİSİ YOĞUN OLDU

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Rıfat Ablay’ın kasideleriyle devam eden icazet töreninde öğrenciler, icazet belgelerini kendilerine İslam’ı eğitim bilgisi veren Medreselerin din âlimlerinin ellerinden aldı.  İcazet töreni kılınan öğle namazının ardından sona erdi. Törenden sonra davetlilere yemek ikram edildi. Düzenlenen icazet törenine vatandaşlardan da yoğum ilgi göstermesi dikkat çekti.

SÖZ HABER'E KONUŞTULAR

6 öğrencisine icazet veren İmamı Gazali Medresesi Seydalarından molla Şuayp Aslan, duygularını şöyle ifade etti. “Anlamlı günde biz medreselerimizin değerlerini biraz daha da iyi anladığımızı görüyoruz. Bu münasebetle bu gibi İslami adetlere uygun icazet törenlerinin yapılması bölgemize yayılması ve bu şekilde öğrencilerin ilime yönelmesine sebep olması ve öğrencilerin baba, annelerinin onları medreseye göndermeleri konusunda ciddi bir sebeptir. Bu münasebetle Seydalarımızdan istediğimiz, bu gibi adetlerin, bu gibi izzet törenlerinin olması ve devam etmesini istiyoruz. İnşallah devamı da gelir.”

MEDRESE GELENEĞİ SÜRÜYOR

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen de Söz Haber'e konuşan isimler arasında yer aldı. İşleyen, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde medrese geleneğinin yoğun bur şekilde devam ettiğini belirterek, şöyle dedi:

“Bu geleneğin temsilcilerinden bir tanesi olan İmam Gazalli Medresemizin Molla Şuayb Hocamızın ötesinde icazet alan 6 tane gencimizin töreni vesilesiyle bir araya geldik. Hamdolsun. Yıllardan beri bu kadım gelenek Arapça, Tefsir, Fıkıh, Kelam gibi İslami ilimleri devam ettiriyorlar. Zorluklarla beraber de olsa, sıkıntılarla da olsa devam ettiriyorlar. Ben bu geleneği devam ettirirken devam etmekte olan öğrencilerimize, talebelerimize, gençlerimize başarı diliyor bununla birlikte buradan mezun olan gençlerimizin mutlaka İlahiyat eğitimi dışarıdan, içeriden nasıl mümkün olacak ise ilahiyat eğitimlerini almak suretiyle gerek milli eğitimde, gerek diyanet işleri başkanlığında, gerek üniversitelerimizde bu birikimin hizmete yansımasını da bekliyorum.”

TOPLUMU AYAKTA TUTAN KADRO

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ise, “Gerçekten bölgemizin, insanlığın, kolonları durumunda olan din âlimlerimizin toplumun önderleri, toplumun önünü açan birer ışık olan âlimlerimizin bugün onlara toplumun ne kadar ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. İnsanlığın bugün kötülüklere, haramlara, fisku, fücüra battığı bir günde âlimlerimizin ne kadar önemli olduğunu ve gençlerimizin bu tür medreselerde ne kadar tanınmasının ve ne kadar eğitim ve öğretimlerini görmesi önemli olduğunu gördüm. Bugünkü toplumun ayakta kalması için inançlı kadrolara ihtiyacı vardır. Bu inançlı kadrolar için de bölgemizin medreseleri büyük bir hizmet yapmaktadırlar.  Bu anlamda hizmet yapan hocalarımızın, Seydalarımızı takdir ediyoruz ve bu medreselere destek olarak her türlü fiziki durumlarına yardımcı olan vatandaşlarımıza, işadamlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu kurumların ayakta kalması için herkesin elinden gelen bütün imkânlarını seferber etmelerini istiyoruz” diye konuştu.

MANEVİ BİR ATMOSFER

Anadolu gençlik Derneği Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin de icazet töreninin coşkusuna değinirken, şöyle dedi; “Bugün Dicle kent camimiz de icazet merasimine katıldık. Şimdi burada önümüze baktığımız da toplumun alt yapısına gençlerin haline durumuna baktığımızda büyük bir ahlaki ve manevi bir burhanla karşı karşıyayız. Burada biz medreselerdeki eğitim, medreselerdeki ahlakı eğitimin, manevi eğitimin bu ahlakı tahribata karşı en büyük engel olabileceğini düşünüyoruz.  Bu icazet merasiminde gençlere verilmiş olan icazet neticesinde o kardeşlerimizde, o hocalarımızda daha kendinden sonra gelenlere gençlere, öğrencilere daha bir eğitim vermelerini temenni ediyoruz.  Ve bu vesileyle toplumumuz da İslami anlamda birçok programlar gerçekleşmiş olur”

Kaynak: Diyarbakır Söz