İçişleri Bakanlığı'ndan TESUD açıklaması

İçişleri Bakanlığı'ndan TESUD açıklaması: TESUD yöneticilerinin 104 emekli amiralin bildirisine destek olduğu, açıklamalarının bildiriyle benzerlik taşıdığı görülmüştür. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer Yönetim Kurulu Üyeleri, 5253 sayılı Dernekler Kanununun 27'nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince geçici bir tedbir olarak bakanlık makamının onayı ile görevden uzaklaştırılmıştır." denildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan TESUD açıklaması

İçişleri Bakanlığı, 104 emekli amiralin açıklamasını “desteklediği” iddiasıyla Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin (TESUD) yönetim kurulunun “geçici bir tedbir olarak” görevden alındığını duyurdu. Bakanlık, “makam oluru ile” bu kararın alındığını açıkladı.

104 emekli amiralin Montrö açıklamasının ardından Milli Savunma Bakanlığı, TESUD’un amiralleri kınadığını duyurmuştu. Ancak TESUD’dan yapılan açıklamada “açıklamayı kınamadık” denildi. TESUD’un bu açıklamasının hemen ertesi günü İçişleri Bakanlığı müfettişler derneğe giderek genel inceleme başlatmıştı. Ayrıca 16 Nisan’da 6 emekli amiral ile TESUD Başkanı Namık Kemal Çalışkan’ın evlerinde arama yapılmıştı.

GÖREVDEN ALINDILAR

İçişleri Bakanlığı’ndan son yapılan açıklamada TESUD Başkanı Çalışkan ve yönetim kurulu üyelerinin geçici olarak görevden alındığı duyuruldu. Bakanlık, TESUD’un Milli Savunma Bakanlığı’nı “yalanlayan” açıklamasının emekli amirallerin açıklamasıyla benzerlik gösterdiğini kaydederek, şunları belirtti:

“Emekli amirallerce yayınlanan bildiriye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesi kapsamında başlatılan soruşturma, halen devam etmektedir. TESUD yöneticilerinin 104 emekli amiralin bildirisine destek açıklaması üzerine Bakanlığımızca da 8 Nisan tarihinde mülkiye müfettişi ve dernekler denetçileri görevlendirilmiştir. Müfettiş ve denetçiler tarafından inceleme sonrası hazırlanan rapor;  Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca ve genel hükümler gereğince yasal işlemlerin takdir ve ifası için  Başsavcılığa tevdi edilmiştir.  Ayrıca dernek yönetim kurulu başkanı ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Dernekler Kanununun  27'nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince geçici bir tedbir olarak bakanlık makamının  onayı ile görevden uzaklaştırılmıştır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz