Görüş Bildir

İhanetin Diyarbakır ayağı!

Darbe teşebbüsü soruşturmanın Diyarbakır ayağı sürüyor. Kamuda'daki uzantılarından açığa alınanların sayısı artarken, şuana kadar 34'ü hakim ve savcı, 27'si asker toplam 61 kişi tutuklanırken, Rektör Saraç'ın sorgusa ise sürüyor.

İhanetin Diyarbakır ayağı!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin Diyarbakır ayağına ilişkin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, dün akşam saatlerine kadar 34'ü hakim ve savcı, 27'si ise çeşitli rütbelerdeki askerlerden oluşan toplam 61 kişi tutuklandı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki açığa alınma işlemleri ise sürüyor.

DİYARBAKIR SORUŞTURMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun düzenlediği darbe teşebbüsünün ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma genişletilerek devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden işlemleri tamamlananlar adliyeye sevk ediliyor.

YILMAZ VE SARAÇ SORGUSU

Önceki gün gözaltına alınan 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Şubesindeki sorgulamaları sürüyor. Yılmaz ve Saraç için ek gözaltı süresi alındığı öğrenilirken, bugün Adliye'ye sevk edilmeleri bekleniyor.

ŞUANA KADAR TUTUKLANAN

Darbe soruşturma kapsamında şu ana kadar savcılık sorguları tamamlanıp Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 34 hakim ve savcı ile 27 askerin tutuklandığı öğrenildi. "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Silahlı terör örgütü Kurmak" suçlarından tutuklanan 61 şüpheli Diyarbakır E Tipi ve D Tipi cezaevlerine gönderilirken, soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

KARATEPE TUTUKLANDI

Buarada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişimine yönelik sürdürülen soruşturmada gözaltına alınan  8. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle nöbetçi 4. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Kartepe'nin tutuklanmasına karar verildi. Önceki gün ise Diyarbakır'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Beyribey'de tutuklanmıştı.

333 KİŞİLİK EKİP SORGULUYOR

Soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerin adliyeye sevkleri devam ediyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre nezaretinde, 5 cumhuriyet başsavcı vekili ve 10 cumhuriyet savcısının koordinesinde yürütülen soruşturmalar kapsamında, 333 kişi yer alıyor.

GİZLİ KAYIT YAPARKEN

Diyarbakır adliyesinde darbe girişimi soruşturmasında bu akşam saatlerinde İdare Mahkemesi hakiminin savcılıkta ifadesi alındığı sırada Kahramanmaraş Barosu'na kayıtlı avukat O.G.'nin müvekkilinin ifadesini cep telefonu ile gizlice kayıt altına alındığı iddia edildi.

Bunun üzerine savcılık avukat O.G., hakkında, 'Silahlı FETÖ/PYD terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında avukat, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

TRT'DE AÇIĞA ALINANLAR

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, TRT Diyarbakır Bölge Müdürlüğünde 19 kişi görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Abdulbaki Gümüş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırıldı. Alınan bilgiye göre, Batman'da FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar sürüyor.

KAYMAKAM TUTUKLANDI

Şanlıurfa'da gözaltına alınan Viranşehir Kaymakamı Huzeyfe Citer ile 1 asker ve 26 polis tutuklandı. Şanlıurfa’da, darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve sorgulamasının ardından dün adliyeye sevk edilen Viranşehir Kaymakamı Huzeyfe Citer ile 26 polis ve 1 asker, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.

SİİRT OPERASYONU

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Siirt'te başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 hakim, 5 savcı ve Vali Yardımcısı Bahadır Yörük, emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Konu ile ilgili Siirt Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ

"Sirt'te FTÖ/PDY terör örgütü tarafından kalkışma hareketine karşı soruşturma kapsamında 6 hakim, 5 Cumhuriyet Savcısı ve bir vali yardımcısı tutuklandı. 15 Temmuz günü FTÖ/PDY terör örgütünün tüm yurtta gelişen emri komuta zinciri dışında Türk Halkı'nın birlik ve beraberliğini hedef alan bir askeri cunta tarafından kalkışılan darbe girişimi kapsamında; Siirt Hakimi Kutlu Sevinç, Siirt Ağır Ceza Hakimi Ümit Murat Ülker, Siirt Hakimi Selda Şerefli Ülker, Siirt İdare Mahkemesi Hakimi Ümit Veysel Öztürk, Şirvan İlçesi Hakimi Recep Bilgin, Eruh İlçesi Hakimi Metehan Battal Aydın, Siirt Cumhuriyet Savcısı Salih Ayluçtarhan, Siirt Cumhuriyet Savcısı İbrahim Gülkılık, Kurtalan Cumhuriyet Savcısı Kenan Yiğit, Cumhuriyet Savcısı Abdullah Yıldırım, Şirvan Cumhuriyet Savcısı Bahadır Eskici, Siirt Vali Yardımcısı Bahadır Yörük, 21.07.2016 günü tutuklanarak cezaevine gönderildi."

GÖZALTINA ALINAN VE TUTUKLANAN

Dün itibarıyla soruşturmalar kapsamında 6 bin 824 asker gözaltında bulunuyor. Tutuklanan asker sayısı ise bin 487. Hakim karşısına çıkarılan askerlerden 250'si hakkında adli kontrol uygulanması kararı alınırken, 86 asker doğrudan serbest bırakıldı.

Gözaltında tutulan polis sayısı ise 262 oldu. 158 polis sulh ceza hakimliklerince tutuklanırken, 19 polis hakkında adli kontrol uygulanması kararlaştırıldı, 3 polis doğrudan serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan 14 vali yardımcısından 7'si tutuklandı, diğer 7 vali yardımcısı hakkındaki işlemlerin sürdüğü öğrenildi. Ayrıca 6 kaymakamın gözaltında tutulduğu, 4 kaymakamın tutuklandığı belirtildi.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

Öğretim üyesi 20 kişiden 2'sinin tutuklu, 18'inin halen gözaltında olduğu kaydedildi. Diğer kamu görevlilerinden de 73 kişinin gözaltında bulunduğu, 32 kişinin tutuklandığı, 8 kişi hakkında adli kontrol kararı uygulandığı ve 10 kişinin doğrudan serbest bırakıldığı öğrenildi.

Bu kapsamda, gözaltındaki kamu görevlisi sayısı 7 bin 190 olurken, tutuklu sayısı bin 690'a ulaştı. Ayrıca 277 kişi hakkında adli kontrol uygulanmasına karar verilirken, 99 kişi doğrudan serbest bırakıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi