İki şebeke çökertildi

Diyarbakır'da korkulu rüya haline getiren "sömürü" çetesi, Gasp ve Tefeci şebekelerine polis, eş zamanlı operasyonlarda darbe indirdi. Toplam 19 kişi gözaltına alındı.

İki şebeke çökertildi

Diyarbakır'da son günlerde yaygın olarak yaşanan "tefeci" ve "gasp" olaylarına ilişkin, Diyarbakır Polisi, teknik takip sonucu üç ayrı şebeke çökerti. Diyarbakır ve İzmit'te suç örgütü kurarak tefecilik yaptıkları ve borçlandırdıkları kişileri zorla alıkoyarak darbettikleri ileri sürülen 14 şüpheli gözaltına alınırken, 5'te gasp çetesine mensup kişi yakalandı.

TEFECİ ŞEBEKESİ

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince, ''Suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak, örgütü yönetmek, örgüte üye olmak, tefecilik yapmak, tehdit, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak ve darp suçlarına ilişkin bir suç örgütüne yönelik Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde operasyon düzenlendi.

14 KİŞİ GÖZALTINDA

Diyarbakır ve İzmit'teki operasyonda 14 şüpheli gözaltına alındı. Suç örgütü lideri ve üyelerinin iş adamları, müteahhitler, çiftçi ve esnaflara yüksek faiz oranları ile borç para vererek tefecilik yaptıkları, borç para verdikleri şahısların yüksek faizden yüzünden borçlarını ödeyemez hale geldiklerinde baskı ve tehditlerle üzerlerine kayıtlı ev, iş yeri, iş makinesi, arsa, tarla gibi varlıklarına el koyarak devir işlemlerini kendilerinin veya yakınlarının üzerlerine aldıkları, borçluları silah zoruyla alıkoydukları ileri sürüldü.

ELE GEÇİRİLENLER

Şüphelilerin 12 tefecilik olayı ile 3 zorla alıkoyma ve darp eylemi gerçekleştirdikleri iddia edildi. Gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde, ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 2 tabanca, 1 av tüfeği, 23 mermi, 2 şarjör, 77 senet, 9 tapu senedi, 12 çek fotokopisi, 14 senet fotokopisi, 2 tapu senedi fotokopisi, alacak vereceklerin yazılı olduğu 4 ajanda ve 2 not defteri ele geçirildi.

GASP ÇETESİ

Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi 481 Sokak Yenikent sitesi içerisindeki bir eve giren yüzleri kapalı 5 şüpheli şahıs, evde bulunan kadının altın bilezikleri ile kolyesini "Gasp" etmesi esnasında şüpheli şahıslardan biri, elindeki tabancayla iki el ateş ederek bayanı sağ kolundan yaralayarak kaçtı.

Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekiplerinin yaptıkları çalışmalar sonucunda; 5 şüpheli şahıstan birisinin olay sırasında boğuşmadan dolayı yaralandığı, 1 şahsın da olaydan hemen sonra Kayapınar 11 Nolu Sağlık Ocağı'nda tedavisini yaptırdığı tespit edildi. Polis ekiplerince yapılan eş zamanlı operasyonda; olayın şüphelilerinden 1 şahıs İzmir'in Aliağa ilçesinde yakalandı. Aynı gün olayın diğer 4 şüphelisi de Diyarbakır'da yapılan eş zamanlı operasyonla yakalandı.

MALZEMELER

Şüpheli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda; 1 adet olayda kullanıldığı tespit edilen 7,65 mm çapında tabanca, 1 adet bu tabancaya ait şarjör, 11 adet 7,65 mm çapında fişek, 1 adet 12 mm çapında av tüfeği fişeği, 1 adet 9,65 mm çapında fişek, 1 adet MKE yapımı 9 mm çapında fişek, 2 adet sim kart, 2 adet cep telefonu ele geçirildi. Yakalanan 5 şüpheli şahıs "Silahla yaralama ve ikametten yağma" suçlarından adli mercilere sevk edilirken, 4 kişi tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz