İnandırıcı gelmedi!

JİTEM bahçesindeki kazıda çıkan kafatası ve kemliklerin 100 yıllık olduğu yönündek Adli Tıp raporu, Kayıp yakınlarını tatmin etmezken, "Minnesota Protokolü" kuralları doğrultusunda hareket edilmesini istedi.

İnandırıcı gelmedi!

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, İçkale ile ilgili raporunu açıklayan İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun devlet kurumu olduğunu ve bağımsız kararlar alamayacağını belirterek, kemiklerin bağımsız kurumlar tarafından yeniden incelenmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, İçkale'de yapılan kazılarda çıkarılan kemikler için İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından "Kemikler 100 yıl öncesine aittir" açıklaması ile ilgili dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Kayıp yakınlarının katıldığı toplantıda, kemikler için yeniden inceleme yapılması ve yapılacak olan incelemenin bağımsız kurumlar tarafından yapılması talep edildi.

KEMİKLERE İLİŞKİN RAPOR

Bilici, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun devlet kurumu olduğunu ve bağımsız kararlar alamayacağını belirtti. Çıkan kemiklerin bağımsız kurumlar tarafından yeniden incelenmesi gerektiğini belirten Bilici, kemikler için çıkan raporların tartışma yaratmayacak nitelikte olması gerektiğini söyledi. Adli tıp kurumlarının daha önce hazırladığı raporlar ortadadır" diyen Bilici, İçkale'de çıkan kemikler için yapılan açıklamanın da inandırıcı olmadığını ifade etti. "Farz edelim ki kemikler o döneme ait, bu da insanlık suçu değil midir?" diye soran Bilici, "çıkan kemiklerin büyük bir çoğunluğu hayvanlara ait" gibi açıklamaların insan onurunu kırıcı derecede olduğunu dile getirdi.

YAPILAN YORUMLARA ATIF

 

İçkale'de yapılan kazı sırasında "Kemikler İstiklal Mahkemeleri döneminde, Heyelan olmuş olabilir" gibi açıklamaları hatırlatan Bilici, kemikler için açıklanan raporun kendileri açısından sürpriz olmadığını söyledi. Bilici, toplu mezarların açılmasında ve çıkan kemiklerin incelenmesinde "Minnesota Protokolü" kuralları doğrultusunda hareket edilmesini talep etti. Yapılan kazı sonuçlarında ailelerin mağdur olduğunu dile getiren Bilici, ailelere tekrar acılar yaşatılmaması gerektiğini söyledi. Bilici, toplu mezarların derhal açılarak sorumlularının yargılanmasını talep etti.

Bilici'nin ardından kayıp yakınları Saliha Bayram ile İhsan Acar konuştu. Büyük mağduriyetler yaşadıklarını belirten İhsan Acar, İçkale'de çıkan kemikler için yapılan açıklamanın kendilerini bir kez daha mağdur ettiğini ifade etti. Bayram ise kaybolan eşinin bulunmasını talep ederken, tekrar tekrar mağduriyetler yaşanmamasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz