İnsan insanı öldürmemeli

Çınar yolu üzerindeki Fidanlık Yaşam Alanı’nda kalan Şengalli ailelerin çocukları, Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın öncülüğünde kurulan atölyede yaptıkları oyuncakları sergiledi.

İnsan insanı öldürmemeli

M. Emin FİDAN/ Ahmet AKBUDAK

DİYARBAKIR-Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın “Kendi Oyuncağını Kendin Yap” Projesi kapsamında oluşturulan Oyuncak Atölyesi’nde Şengalli çocuklar tarafından yapılan oyuncakların sergisi açıldı. Sergiye, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Başak Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şahhanım Kanat ile Şengalli çocuklar katıldı.

DUYGULANDIRAN OYUNCAKLAR                                      

Tahta beşik, bisiklet, iş makinası, balta, çadır, silah, kılıç, bağlama, kayık, balık gibi ahşap malzemeden yapılan oyuncaklar Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda sergilendi. Çocukların yaşadıkları travmayı bir nebze de olsa azaltmak amacıyla yapılan etkinlik, atölye çalışmalarının görüntülerinin yayınlanmasıyla başladı. 6 eğitmen gözetiminde 200 çocuğun ürettiği oyuncakların sergilendiği etkinlikte konuşan Başak Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şahhanım Kanat, Büyükşehir Belediyesi’nin katkı ve desteğiyle çocuklarla buluştuklarını söyleyerek, amaçlarının bir nebze de olsa çocukların yaşadığı sorunları hafifletebilmek olduğunu belirtti.

YAŞADIKLARI DRAMI YANSITTILAR

Yaptıkları çalışmalara yaşadıkları dramın yansıdığını anımsatan Kanat, çalışmada emeği geçen herkesin çok anlamlı bir iş yaptığını söyledi. Bölgede çalışmanın devamlılığını sürdürecek kişilerin İstanbul’da eğitim aldıklarını ifade eden Kanat, Suruç’ta 12 kişiyle başlattıkları çalışmayı, burada 6 Şengalli genç eğitmene aktardıklarını, böylece deneyimin devam edeceğini vurguladı.  Kanat, “Birçok arkadaşımızın emeği var, bu emek sonucu buradayız” diye konuştu.

EN DERİN ACIYI ONLAR YAŞIYOR

Kışanak ise Şengal’deki vahşi saldırıdan sonra kente gelen insanlara bir halk olarak imkanlarını seferber ettiklerini söyledi. “Korkunç bir travmadan, vahşi bir saldırıdan hayatlarını kurtararak gelmişti bu kardeşlerimiz. O acının bütün derin izlerini yaşıyorlardı” diyen Kışanak, bu çalışmanın şimdiye kadar yapılanların en anlamlısı olduğunu söyleyerek, vakfa öncülüğünden dolayı teşekkür etti. Kampta yaşayan  yaklaşık 4 bin kişinin bin tanesinin çocuk olduğunu hatırlatan Kışanak, şunları söyledi: “Hepimiz biliyoruz ki, savaşın en derin acılarını çocuklar yaşıyor. Onların ruhunda yarattığı derin travmayı bir nebze giderebilmek, hayata karşı daha mutlu, daha umutlu kılabilmek için bu çalışmayı yaptık. Eğitimci arkadaşlara ve kamp görevlilerine sonsuz teşekkürler. Bu ve benzer çalışmaların devam etmesi gerekiyor.”

Kışanak bir an önce Şengal’in özgürlüğüne kavuşmasını ve çocukların da köylerine dönmelerini temenni ettiklerini söyledi. Eğitmen Baran Demir de  5 aydır kampta çalıştıklarını, bu çalışmayla çocukların yaşadığı travmayı hafifletmeyi ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Kışanak, çocuklarla birlikte sergiyi dolaşarak, yapılan oyuncakların nasıl çalıştığı hakkında bilgi aldı.

İNSAN İNSANI ÖLDÜRMEMELİ

Tahtadan oyuncak silah yapan çocuklardan Halis Elyas, DAEŞ'in saldırısı sonrası kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi. Şengal'e dönmeleri durumunda 15 yıl son böyle bir trajediyi tekrara yaşayabileceklerini ileri süren Elyas, "DEAŞ'ın yaptığı saldırılar aklıma geldiği için bu silahı yaptım. Silahların tümü toprağa gömülmeli. İnsan, insanı öldürmemeli" Sergi, 17 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler