İş Başa Düşünce

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde belediye hizmetlerini protesto eden bir grup vatandaş, terör saldırıları sebebiyle aylardır kapalı bulunan Çifte Havuz Mezarlığı'nda temizlik çalışması yaptı.

İş Başa Düşünce

HDP'li Sur Belediyesinin temizlik hizmeti aksattığını savunan bir grup vatandaş, Sur'un Fatih Paşa Mahallesi'nde bulunan ve uzayan otlar ve çöpler sebebiyle vatandaşın ziyaret etmekte güçlük çektiği mezarlığı temizledi. Uzayan otları ve çöpleri temizleyen vatandaşlar, belediyenin yapması gereken hizmeti gönüllü olarak yaptı.

Merkez Sur ilçesinde 2 Aralık’ta başlayan operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı operasyonların 13 Mart tarihinde bitmesinden sonra kısmen kaldırılmıştı. Arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü bazı mahallerde ise sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçede Fatihpaşa Mahallesi’nde bulunan Çiftehavuz Mezarlığı ve içinde bulunan Huzur Camii yaklaşık 6 aydır bakımı yapılmadığından harabeye dönmüş durumda. Halk zararlı hayvan ve uyuşturucu madde kullanan insanların mesken tuttuğu mezarlığa sokağa çıkma yasağı kaldırılmış olmasına rağmen korkudan gidemezten, Sur Halkı İnisiyatifi’nin organize ettiği 40 kişilik bir ekiple mezarlıkta biten otları temizleyip ibadete açık olduğu halde imam olmadığından dolayı ibadetin yapılamadığı Huzur Camii içerisini temizledi.

Vatandaşlardan Süleyman Büyüm, yaptığı açıklamada, belediyenin hizmetlerini aksatmasının vatandaşı mağdur ettiğini belirtti. Sur Belediyesinin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini öne süren Büyüm, "Sur halkının gençleriyle mezarlığımızı temizliyoruz. Sur ilçesi terörden çok çekti. Otların uzaması ve zararlı hayvanlardan dolayı halk buraya gelemiyor. Belediyenin yapması gereken çalışmaları yerine getirmesini istiyoruz. Biz her zaman dile getirdik ama bunu belediyeden hiç görmedik. Halkın oyuyla iktidara gelen bir belediyeden hiçbir şekilde gerekli bir adım, hizmet görmedik. Belediyenin yapması gereken işleri Sur halkı, gençleri yapıyor." dedi.

Büyüm, "Çiftehavuz Mezarlığı Sur halkından birçok kişinin bulunduğu bir mezardır. Burada bir cenaze yıkama yeri yok. Buranın suları kesik, elektrik kesik. Burada çalışan görevli sıkıntı yaşıyor. Buradaki altyapı yetersizliğinden dolayı bu dediğimiz mağduriyetler bir şekilde giderilmedi. Buranın halkı gelip Sur Halkı İnisiyatifi’ne başvuru yaptılar. Böyle bir sıkıntıları olduğunu dile getirdiler. Biz de büyüklerimizden yardım istedik ve şu an gençlerle beraber mezarlığımızı temizliyoruz. Bu bölge terörden dolayı çok çekti. Halk bir şekilde buraya gelemiyordu. Buradaki zararlı hayvanlardan ve eroin, esrar içen gençlerden dolayı gelemiyorlar. Biz bu olayların buralarda bitmesini istiyoruz. Belediyenin burada gerekli çalışmayı yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

Şefik Barıç de belediye temizlik işleri ekibinin mezarlıkta çalışma yapması gerektiğini, mezarlıktan kirliliğin yanı sıra çevreye kötü kokuların yayıldığını ifade etti.

"Bu halktan oy alan belediye halka zulmediyor" diyen Barıç, şöyle konuştu:

"Buraya bağlı belediyeler hiçbir zaman bu mezarlığa bakım ve onarım çalışmasında bulunmak için uğramamıştır. Bundan dolayı belediyenin çalışmasını beğenmiyoruz. Seçim bir günlüğe mahsus değildir, bizler hayatta kaldığımız müddetçe bu günleri unutmayacağız. Bizim kimseye ihtiyacımız ve minnetimiz de yoktur. Bizler bu mezarlığı, mezarlık haline dönüştüreceğiz."

Süleyman Duman ise 25 yıldır mezar kazarak geçimini sağladığını vurgularken, şu ana kadar mezarlıkta temizlik konusunda belediyeden hiçbir hizmet görmediklerini ve görevlilerin yaptıklarından utanıp, mezarlığın halini görmeleri gerektiğini kaydetti.

 Duman, "Vatandaşımız zor durumdadır. Ne suyumuz var ne elektriğimiz var. Burası hayvan ve pislik dolu. Caminin içi de berbattır. 25 yıldır ben buradayım. Vatandaş cenazesini getiriyor, zorluk çekiyor. Işıklandırma yok. Allah için buraya bir el atsınlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz