Görüş Bildir

IŞİD operasyonundan 'çocuk gelin' dramı çıktı

Diyarbakır'da 26 Ekim 2015 günü yapılan IŞİD operasyonu kapsamında gözaltına alınan şüpheli Jale D.'nin 14 yaşındayken kuzeni olan 24 yaşındaki şüpheli İrfan Ç. ile evlendirildiği ortaya çıktı. Operasyon sırasında yaşı büyük görümcesi R.Ç.'nin nüfus cüzdanını gösteren Jale D.'nin kimliği polisin dikkati sayesinde ortaya çıktı.

IŞİD operasyonundan 'çocuk gelin' dramı çıktı

Kayapınar İlçesi'nde 26 Ekim günü IŞİD'in hücre evlerine yapılan operasyonda polis memurları Sadık Özcan ve Gökhan Çakıcı şehit edilirken; terör örgütü üyesi Veysel Argunağa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanoğlu, Ergün Gül, Sıdık Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy ölü olarak ele geçirildi. Eş zamanlı operasyon kapsamında kimliği daha önceden tespit edilen Mikail İçten'in evine de operasyon yapıldı. Operasyonda alt katta kiracı olarak oturan ve evinde silah ve mühimmat bulunan İrfan Ç. de yakalanarak gözaltına alındı.

SAHTE İSİM SÖYLEDİ

İbrahim Ç.'nin evinde arama yapıldığı sırada Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, evde bulunan genç kadının kimliğini sordu. Bunun üzerine panikleyen kadın, 25 yaşındaki R.Ç.'nin kimliğini gösterdi. İncelemede kadının R.Ç. olmadığının tespit edilmesi üzerine genç kadın bu kez 17 yaşındaki Jale D. adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı gösterdi. Bunun üzerine polisler, ev sahibi İrfan Ç. ve kimliği gösterilen R.Ç. adlı kadının babaları olan C.Ç.'yi emniyete çağırarak teşhis işlemi yaptı. Teşhis işlemine katılan C.Ç. gözaltına alınan kadının, gelini Jale D. olduğunu söyledi. Jale D.'nin ilk gösterdiği nüfus cüzdanının kızı R.Ç.'ye ait olduğunu söyleyen baba, gözaltına alınan İrfan Ç.'nin kendi oğlu olduğunu ve Jale D. ile dini nikahla evli olduğunu kaydetti.

ÇOCUK GELİN DRAMI ÇIKTI

Polisin Jale D.'nin kullandığı nüfus cüzdanı ile ilgili sorusunu yanıtlayan baba C.Ç., İrfan Ç.'nin oğlu olduğunu ve dini nikahla evlendirdiklerini söyledi. C.Ç., olayı anlatırken şunları söyledi:

"Oğlum 2012 yılında gezmek için Adana'ya amcasının yanına gitti. Bu sırada amcasının kızı Jale'yi görmüş ve kendisinden hoşlanmış. Ben de bu durumu kardeşime anlattım ve çocukları evlendirmek istediğimi söyledim. Kardeşim bir sorun olmadığını, ancak Jale'nin yaşının resmi kayıtlarda küçük göründüğünü, 14 yaşında göründüğünü söyledi. Biz de imam nikahı kıyıp, yaşı gelince resmi nikah kıyacağımızı söyledik. Bunun üzerine oğlum ve Jale'yi 3 yıl önce evlendirdik. Bu sırada bir çocukları olacaktı. Hastaneye Jale'nin kimliği ile giriş yaptığımızda yaşının küçük olduğunu ve bu şekilde giriş yapılamayacağını söylediler. Biz de bunun üzerine kızım olan R.Ç.'ye ait kimlikle giriş yaptık. Jale'nin bu şekilde bir çocuğu oldu. Ancak resmi olarak evli görünmediği için çocuğu kızımın üstüne kaydettik. Şu anda da torunum, kızımın üzerine kayıtlıdır. Bu olaydan dolayı Jale de, benim kızımın kimliğini kullanıyor. Özellikle çocuğu ile ilgili işlemlerde kızımın kimliğini yanında taşımaktadır. Jale de bu nedenle kızımın kimliğini göstermiş olabilir."

Yapılan teşhis işleminin ardından gözaltına alınan kadın hakkında gerçek adı olan Jale D. ismi ile işlem yapıldı. İşlemleri Çocuk Şube Müdürlüğü'nde yapılan ve IŞİD soruşturmasının şüphelileri arasında bulunan Jale D. hamile olduğu için tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, hakkında Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Terör örgütü üyeliği' suçundan dava açıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi