Işık Güneydoğu'dan Yükselir

AYD Başkanı Belgü "Bir daha Ankara'ya, Bursa'ya ve Denizli'ye alışveriş merkezleri yapmak delilik, biz kendimizi hedef alarak buralarda alışveriş merkezleri yapmamız lazım."

Işık Güneydoğu'dan  Yükselir

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) 3'ncü Anadolu Sohbetleri toplantısını Diyarbakır'da 'Işık Güneydoğu'dan Yükselir' başlığıyla Diyarbakır Form AVM'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. İş adamları ve Diyarbakır'daki AVM'lerin temsilcilerin katılım gösterdiği toplantıda AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Bir daha Ankara'ya, Bursa'ya ve Denizli'ye alışveriş merkezleri yapmak delilik, biz kendimizi hedef alarak buralarda alışveriş merkezleri yapmamız lazım. Buralardaki olanakların varlığı daha karlı işler yapmamız için uygun gözüküyor." dedi.

Altındağ Şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altındağ'ın da katıldığı toplantıda, Boyner Genel Müdürü Bülent Başaran ise, Diyarbakır'da 3 mağazalarının bulunduğunu ve bu mağazaların ciroların yüzde 70'lerde olduğunu belirtirken, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu da, Diyarbakır'ın iyi bir pazara sahip olduğunu ifade ederek, belirledikleri hedefleri yakaladıklarını ve daha iyi olacağı konusunda ümitli olduklarını anlattı.

Yerli ve yabancı Alışveriş Merkezleri ve yöneticilerini tek çatı altında buluşturan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Diyarbakır'da düzenledikleri  3'ncü Anadolu Sohbetleri toplantısını, 'Işık Güneydoğu'dan Yükselir' başlığıyla Diyarbakır Form AVM'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.  AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Bir daha Ankara'ya, Bursa'ya ve Denizli'ye alışveriş merkezleri yapmak delilik, biz kendimizi hedef alarak buralarda alışveriş merkezleri yapmamız lazım. Buralardaki olanakların varlığı daha karlı işler yapmamız için uygun gözüküyor." dedi.

IŞIK GÜNEYDOĞU'DAN YÜKSELİR

Novotel'de düzenlenen, "Işık Güneydoğu'dan Yükselir" toplantısına, AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, Prof. Dr. Emre Alkin, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, Boyner Genel Müdürü Bülent Başaran, Altındağ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altındağ'ın yansıra, Diyarbakır ve İstanbul'dan çok sayıda iş adamı ve Diyarbakır'daki AVM'lerin temsilcileri katılım gösterdi. Toplantının açış ve sunum bölümünden sonra konuşan AYD'nin Başkanı Hulusi Belgü, Diyarbakır'ın kendisi için çok özel bir yer olduğunu bildirdi.

480 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Belgü, Türkiye'deki AVM'lerde 480 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Güneydoğu  Anadolu bölgesinde 20, Doğu Anadolu bölgesinde 10 AVM bulunduğunu ifade eden Belgü, bunlardan 6'sının Diyarbakır'da olduğunu söyledi. Ardahan, Iğdır, Muş, Adıyaman ve Hakkari illerinde AVM'lerin bulunmadığını belirten Belgü, Diyarbakır'ın AVM'ler konusunda iyi cirolar elde ettiğini söyledi.

DİYARBAKIR EN YÜKSEK YERİMİZ

İstanbul ve Ankara'da yatırım yapmanın kolay olduğunu, oralarda ciddi bir doygunluğun var olduğunu anlatan Belgü, şöyle devam etti: "Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde alışveriş merkezlerinin olmadığı şehirler var. Bir daha Ankara'ya, Bursa'ya ve Denizli'ye alışveriş merkezleri yapmak delilik, biz kendimizi hedef alarak buralarda alışveriş merkezleri yapmamız lazım. Buralardaki olanakların varlığı daha karlı işler yapmamız için uygun gözüyor. Bu konuları tartışmak ve harmanlamak için böyle bir toplantı yapmak istedik. Diyarbakır'da 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Türkiye'ye giren yabancı sermayenin yüzde 10'u alışveriş merkezleri yatırımı olarak girmiştir."

BÖLGENİN SOSYO EKONOMİK GELİŞİMİ

Türkiye'nin son yıllarda çok ciddi problemler yaşadığını belirten Belgü, hem terör hem Rusya ile yaşanan kriz hem de çevre ülkelerde yaşanan olaylar nedeniyle turistlerin ülkeye gelmemesine neden olduğunu vurguladı. Belgü, "Yaşanan sorunlara rağmen cirolara baktığımızda geçen yıl mayıs ayına göre bu yol cirolarda yüzde 14 artış var. Alışveriş merkezlerindeki tüketim hala devam ediyor. Gelecek yıllar için önemli hedefler koyduk. 2023'te alışveriş merkezlerinin cirosunu 200 milyar lira olarak belirledik. Türkiye'de şuan da 385 alışveriş merkezi bulunuyor. 2023'te bu sayıyı 475'e yükseltmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

BOYNER ÜÇ MAĞAZAMIZ BULUNUYOR

Boyner Genel Müdürü Bülent Başaran ise, Diyarbakır'da 3 mağazalarının bulunduğunu ve bu mağazaların ciroların yüzde 70'lerde olduğunu belirterek, son 6 ayda en yüksek kapanışlardan birini de Diyarbakır'da yaptıklarını söyledi. Başaran, “Kararsız müşteriyi kararlı hale getirmeye, yönlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’ye oranla en yüksek ciro elde ettiğimiz şehir Diyarbakır’dır. Bölge olarak değerlendirdiğimizde de en hızlı büyüdüğümüz şehir de Diyarbakır’dır. Dijitalleşme ile ilgili Boyner’in çalışmaları Diyarbakır’da müşterilere yönelik söz konusudur. 119 mağazamızın 3’ü Diyarbakır’dadır. Dokunmadan ticaret yapma imkanı sunucağız. Mavi ile beraber ortak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Daha kolaylaştırıcı sistemler üzerinde çalışacağız. Diyarbakır’a markaları cesaretlendirip buraya getirmeliyiz. Markalaşmanın desteklenmesi açısından rolümüz ve görevimiz var. Diyarbakır’da bu potansiyel de var.” şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR İYİ BİR PAZAR ALANI

Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu da, Diyarbakır'ın iyi bir pazara sahip olduğunu ifade ederek, belirledikleri hedefleri yakaladıklarını ve daha iyi olacağı konusunda ümitli olduğunu anlattı. Özpamukçu “Türkiye’de dördüncü büyük sektör perakende işidir. Bu büyüklük yaklaşık 750 milyarlık bir büyüklüktür. Türkiye’nin gayri safi oranının da yaklaşık 2,5 milyar TL olduğunu düşünürsek neredeyse Türkiye’nin üçte biri bir ortamdayız. AVM,ler bu işi hızlandıran faktör oldu. 800 bin perakende çalışan vardır. 400 bini AVM’lerde bulunuyor. AVM’leşme Türkiye’ye perakendenin organizeleşmesi ve modernleşmesini getirdi. Çünkü büyük perakendecinin sayısı azdı. Ürünlerini tüketici ile buluşturma fırsatı azdı. Az sayıda dükkan ile perakendecilik yapan vardı. AVM’lerin hızlı büyüme trendine girmesiyle beraber mağazacılık ciddi bir çağ atladı.” şeklinde konuştu.  Toplantı daha sonra Diyarbakırlı yatırımcıların sorun ve önerilerinin dinlenmesiyle devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz