İsim çıkmazı!

AK Parti'de, 3. sıra Milletvekili adayında "isim" krizi patlak verdi. YSK'ya sunulan dosyanın Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş'in olmadığı ortaya çıktı. İsim benzeri olan, engelli birine ait olduğu belirlendi.

İsim çıkmazı!

AK Parti Genel Merkezi tarafından 3. sıra Milletvekili adayı gösterilen Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş'in yerine aynı ismi taşıyan ve engelli kontenjanından aday adıylığı başvurusu olan Yunus Memiş'in dosyası, Yüksek Seçim Kurulu'na sunulması, kriz yarattı. İl Teşkilatından; isim konusunda teyid almayan Parti Genel merkezinin zaffiyetinin yarattığı skandalın nasıl çözüleceği merak konusu olurken, engelli Yunus Memiş'in istifaya yanaşmadığı öğrenildi.

LİSTE SKANDALI                                             

7 Haziran'da olduğu gibi 1 Kasım seçimlerine dair Ak Parti'de yine liste skandalı patlak verdi. Önceki gün Partilerin Milletvekili aday listelerine Yüksek Seçim Kurulu'na sunmasının ardından, Ak Parti'nin açıklanan Diyarbakır listesinde yer alan 3. sıradaki Milletvekili adayı Yunus Memiş'ın, kamuoyunun yakından tanıdığı Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Eğitim Bir Sen Şubesinin de Başkanlık görevini yürüten kişi olduğu bildirildi. Ancak kısa süre sonra, YSK'ya sunulan dosyanın yanlışlıkla, AK Parti Bağlar İlçe Teşkilatında çaycılık görevi yapan ve Psikyatri hastalığı nedeniyle engelli olan Yunus Memiş'in engelli kontenjanından yaptığı aday adayı başvuru dosyasının sunulduğu ortaya çıktı.

İSTİFAYI GİZLİ TUTTU

Sosyal medyada Sendikacı Yunus Memiş’in AK Partiden milletvekili adayı olmak için gerekli zaman diliminde başvuru yapmadığı ve memurluktan istifa etmediği ileri sürüldü. ancak Memiş’in yakın çevresi ise, aday gösterilen ismin sendikacı Yunus Memiş olduğunu; çeşitli endişeler sebebiyle bugüne kadar memurluktan istifa konusunun gizli tutulduğunu savundu.

GENEL MERKEZİN ZAFİYETİ

Parti kulislerine ve kamuoyuna yansıyan skandal işlem, büyük tepki çekerken, gözler Ak Parti Genel Merkezine çevrildi. İl Teşkilatından isim konusunda teyid almayan Parti Genel merkezinin ortaya çıkan zaffiyetinin yarattığı skandalın nasıl çözüleceği merak konusu olurken, engelli Yunus Memiş ise istifaya yanaşmıyor.

Diyarbakır'ın gündemini meşgul eden skandal olayla ilgili siyasi çevreler, Parti Genel merkezine şu tepkiyi gösterdiler. "Bu skandal gösteriyor ki, Parti Genel Merkezi İl ve ilçe teşkilatlarını hiçe saymaktadır. Aday belirlenirken, belli kriterler önemsenilir. Lakin, Parti teşkilatlarının da görüşü sorulur, son evrede isimler deyyit edilir. Eğer bu isim, Parti teşkilatına sorulmuş olunsaydı, bu skandal yaşanmazdı. Parti de bu kadar yıpranmazdı."

ENGELLİ MEMİŞ DİRENİYOR

Adaylık müracatında engelli olduğu için aday başvuru ücreti ödemeyen Engelli Memiş, yaşananları şöyle değerlendirdi. “Genel merkezimizin takdiriyle milletvekili adayı oldum. İnşallah sayın Başbakanıma ve partime layık olmaya çalışacağım. Diyarbakır’daki bütün engelli kardeşlerimin sesi olacağım. Ayrıca halk arasında benim ismimi sendikacı ve milli eğitimde çalışan Yunus Memiş ile karıştırıyorlar. Oysa benim müracaatım var. Sendikacı Yunus Memiş’in müracaatı yoktur. Gerçek aday benim. Ben davamın adamıyım.” 

ENSARİOĞLU VE HAŞİMİ

Öte yandan, 7 Haziran'da AK Parti'den aday gösterilen ancak milletvekili seçilemeyen M. Salim Ensarioğlu'ndan sonra, Haşim Haşimi'de, 1 Kasım seçimlerinde Bağımsız Milletvekili olarak K Partiye rakip olarak yarışacak.

AK Parti’nin 7 Haziran’da yapılan 25. dönem milletvekili seçimlerinde Diyarbakır’da 2’nci sıradan aday gösterdiği eski Devlet Bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu ile 3’üncü sıradan aday gösterdiği Haşim Haşimi, 1 Kasım seçimlerine bağımsız milletvekili adayı olarak katılmak için başvuruların yaptı. Ensarioğlu ve Haşimi, önceki gün yaptıkları başvurularının ardından seçim çalışmaları için kollarını sıvadı.

Kaynak: Diyarbakır Söz