Görüş Bildir

İslam, bencilliği yasaklar

Yazar Vehbi Vakkasoğlu, ailenin önemine dikkat çekerek evliliğin İslam'da çok ciddi bir müessese olduğunu ve maddeci ve batı kafasıyla aile kurulamayacağını söyledi.

İslam, bencilliği yasaklar

Dicle Üniversitesinde uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi organizasyonu ile düzenlenen  'Aile' konulu konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu, evliliğin İslam'da çok ciddi bir müessese olduğunu ve maddeci ve batı kafasıyla aile kurulamayacağını söyledi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta konuşan yazar Vehbi Vakkasoğlu, ailenin, bakmakla yükümlü olunan insanlar anlamına geldiğini söyledi. Vakkasoğlu, dünyanın en çok tökezlediği ve teklediği konunun başında ise aile mefhumunun geldiğini bildirdi.

AİLENİN MANASI

Vakkasoğlu, "Ailenin bu manasını gözden uzak tuttuğumuz için aile kuran gençlerimizde şöyle bir fikir oluyor, 'Yanında da çok rahat edeceğimiz, vermeden alacağımız bir kuruma kavuşmak.' Ama kelime manası böyle değil. Bakmakla yükümlü olacağınız, kendilerinden sorumlu olacağınız kişiler anlamına geliyor, aile. Vermeden almanın yeri değildir. ‘Alışveriştir’ diye tarif ediyorlar. Bu tam bir batı kafası. Batının bu konudaki birçok yaklaşımı yanlıştır. Bir firmaya, bir alışveriş haline getiriyorlar. Gençlerimiz şunu gönüllerinin bir yanına çok kesin ve görünür bir halde yazmalı; Aile kurmak alışveriş değildir, veriş alıştır. Hatta almayı düşünmeden vermektir."

EVLİLİĞİN ÖNEMİ

Evlilikte ve aile kültüründe en iyi modelin Hz. Muhammed(s.a.v) olduğunu söyleyen Vakkasoğlu, “Peygamberimiz en zor günlerinde bile evine güler yüzle gelir ve hanımlarına ‘Yardıma ihtiyacın var mı?' diye sorardı. Onu deyişiyle ‘Bir insan eşine baktığı zaman günahları dökülür'  Eğer sevgi sözle, dille olsaydı, Avrupalılarda olurda. Ancak onlar özünü kaybettikleri için kelimelere sığınıyorlar. Hâlbuki sevgi bazen bir bakıştır, bir gülüştür.” ifadelerini kullandı. İnsanlara ‘Kişisel Eğitim' adı altında kendini sevmeyi aşılayan bir kesimin çıktığına da vurgu yapan Vakkasoğlu, İslam'ın bencilliği yasakladığının altını çizerek, Müslümanın önce kendini değil çevresindekilerini sevmesi gerektiğini söyledi.

SEVGİ DİLDE DEĞİL

Sevginin Batıda olduğu gibi dilden ibaret olmaması gerektiğini söyleyen Vakkasoğlu, “Evimizde mutlu olabilecek bir ortam oluşturmalıyız. Zira evinde mutlu olmayan bir adam hiçbir yerde mutlu ve huzurlu değildir.” şeklinde konuştu. Vakkasoğlu, “Gönlünüz “3S”  (Sevgi-Saygı, Sabır, Sadakat) kıvamına geldiyse evliliğe hazırsınız” diyen Vakkasoğlu, zerafet, ziyafet ve ziyaret kavramını içeren “3Z” kuralının da altını çizdi. Boşanma vakalarının, on sene öncesine göre on kat arttığını söyleyen Vakkasoğlu, evliliğin, kalbine karşı kalp bulma sanatı olduğunu ifade etti.

GENÇLERİ UYARDI

Gençlere de seslenen Vakkasoğlu, “karşınıza çıkanda seven bir yürek, ahlaklı ve güvenli bir karakter mevcut ise kaçırmayın” diyerek Peygamber Efendimiz s.a.v.'in değer verdiği meziyetlere değindi. Evlenirken duygusal davranılmaması gerektiğini, kişinin mantığını da kullanması gerektiğine dikkat çeken Vakkasoğlu, “Bugün evlilik bir şirket kurmaya benzemiş, maddecilik ön planda. Gönlünüz hazır değilse asla evliliğe girişmeyin” tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi