İslam, farklılıkları güzellik görüyor

"Hz. Peygamber(s.a.v) ve birlikte yaşama" temalı İl Müftülüğünün Kutlu Doğum etkinliğinde konuşan Vali Yardımcısı Demir, "İslam farklılıkları bir güzellik olarak görür. Farklılıklar bir kavga şiddet sebebi değildir" dedi.

İslam, farklılıkları güzellik görüyor

M. Şerif DOĞRU/Murat YÜZÜGÜLLÜ/Ahmet DEMİR/Emin FİDAN/İsa İPEK

>DİYARBAKIR- >Diyarbakır ve ilçeleri başta olmak üzere bölge illerinde, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V)'in sevgisi, sel olup alanlara ve salonlara aktı. Kutlu Doğum haftası kapsamındaki etkinliklerde duygu dolu anlar yaşanırken, İl Müftülüğünün Hz. Peygamber(s.a.v) ve birlikte yaşama" temalı etkinlikte konuşan Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Demir "İslam farklılıkları bir güzellik olarak görür. Farklılıklar bir kavga şiddet sebebi değildir" dedi.

>BİNLERCE KİŞİ SALONA AKIN ETTİ

>Seyrantepe Spor Salonu'nda "Hz. Peygamber ve birlikte yaşama" temasıyla Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte insan seli oluştu. Salon dolup taşarken, zaman zaman izdiham yaşandı. İl Vali Yardımcısı Mehmet Demir, İl Müftü vekili Abdurrahim Aytaç, Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Altındağ, Diyanet Camiası, Diyarbakır'ın tanınmış bir çok alimleri ile davetliler katıldı. Program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda İlahi Nağmeler Korosu ile Grup Tillo, ilahi ve kaside okudu.

>İSLAM FARKLILIKLARI ZENGİNLİK GÖRÜR            >

>Vali Yardımcısı Mehmet Demir yaptığı konuşmada, İslam'ın kelime anlamın barış olduğunu ancak son dönemlerde yanlış bir algının yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

>FARKLILIKLAR ŞİDDET SEBEBİ DEĞİL

>Demir, şunları kaydetti: "Peygamberi anlamaktan uzaklaştık. Peygamberimiz, hepimizin varlık sebebi olan efendimizin doğum yıl dönümünü kutluyoruz ama görüyoruz ki salonumuzun bir kısmı boş. Burada bir pop sanatçısının, bir siyasi partinin etkinliği veya bir sportif faaliyet olsaydı bu salonun her koltuğu dolardı. İslam'ın bize öğütlediği birçok şeyden uzağız. İslam farklılıkları bir güzellik olarak görür. Farklılıklar bir kavga şiddet sebebi değildir." 

>İl Müftü vekili Abdurrahim Aytaç da Medine döneminde farklı dinlere mensup toplulukların kendi aralarında bir sözleşme yaptıklarını anımsatarak, "Medine'ye bir saldırı olduğu zaman hep beraber savunuyorlar. Bugün bile güncelliğini koruyan pek çok şey bu vesikanın içerisinde bulunuyor. Hz. Peygamber işte böyle bir pratiği ortaya koyuyor" dedi.

>MODERN DÜNYA HERKESİ DÜŞMAN BELLEDİ

>Aytaç, İslam''ın tek bir cana hayat vermeyi tüm dünyaya hayat vermekle eş değer gördüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti: "Maalesef modern dünya herkesi düşman belledi. Kendi hayatı için tehlike arz ediyorsa mutlaka öldürülmesi ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Afganistan, Filistin bunun için işgal edilmedi mi? Kutlu doğum vesilesi ile Müslümanlar kendilerini sorgulamalı. Huzurlu bir dünya için saygı, sevgi, adalet, güven ve fedakarlığa ihtiyaç var." Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut'un da katıldığı program okunan dua ile sona erdi.

>BİSMİL'DE DİK ETKİNLİĞİ

>Buarada, ismil ilçesinde düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğine de HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş ile Demokratik İslam Kongresi (DİK), Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES), DİYA-DER üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.

>DÜŞMANLIK VE KİNE İZİN YOK

>Kuran'ı Kerim'in okunduğu etkinlikte söz alan DİK üyesi Mele Ekrem Baran, "Bugün İslam dini adına mazlum halklara zulüm ve şiddet uygulanmakta. Kürt halkı bu zulümlere karşı Ortadoğu'da büyük bir direniş gösteriyor. Asıl olan da bu vahşete karşı çıkmaktır" dedi. Ardından söz alan Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş ise konuşmasında "Bugün Peygamberimizin Kutlu doğumunu kutluyoruz. Peygamberimiz Hz Muhammed'i anarken hiçbir düşmanlık, kin ve nefretin yaşanmasına izin vermeyelim. Hz Muhammed hiçbir kavme, halka ve coğrafyaya hitap etmiyordu. O ırk ve sınıf farkı tanımıyordu. O insanların mutlak eşitliğini savundu" ifadelerini kullandı. Erdoğmuş, Mezopotamya Anadolu ve Ortadoğu'da direnenlerin, eşitlik ve adalet temelinde kutsal barışı örmek için yola çıktığını söyledi.  Konuşmaların ardından, etkinlik okunan dualarla devam etti.

>ÇINAR, ERGANİ VE KULP

>Öte yandan, Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından dün Çınar, Ergani ve Kulp'ta Kutlu Doğum etkinlikleri organize etti. Çınar Şefkat Der tarafından ilçe merkezinde düzenlenen Kutlu Doğum programı ilçe halkının yoğun ilgi ve katılımı ile gerçekleşti. Ömer Faruk Medeni'nin Kuran'ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Özlem Ajans sanatçılarından Bilal Güler ve Remzi Esmer'in seslendirdiği ilahiler ile devam etti. Program devam ederken, Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyet alana gelerek, programa iştirak etti. Mevlithanlar Abdullah Tekdal, Süleyman Güler ve Yılmaz Doğan mevlidi şerifi seslendirmesinin ardından, Molla Kerbela Şanlı programda bir konuşma uaptı.

>HATİMLER İNDİRİLDİ

>Programda Kutlu doğum programından aylarca önce başlatılan salavat kampanyasının sonuşları da açıklandı. Buna göre; Çınar'da 26 milyon 925 bin salavat, 661 bin 600 Kelime-i Tevhid, 2 bin 394 İhlas Suresi, 230 Ayetül Kürsi, 798 Yasini Şerif ve 41 hatim okunduğu belirtildi.

>FUTBOL SAHASI DOLUP TAŞTI

>Kulp ilçesi futbol sahasında gerçekleştirilen Kutlu Doğum etkinliğine yoğun katılımın sağlandığı gözlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Molla Muhammed Sekan, Allah'ın rahmetine erişmek için Hz Resulullah'ın (sav) sünnetine sarılmak gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Kulp'ta Kutlu Doğum ayı kapsamında 4 milyon 400 salâvat okunduğu bildirildi. Etkinlik, Molla Muzaffer Karavil'in yaptığı kapanış duası ile sona erdi.

>İLÇE OTOGARINDA ETKİNLİK YAPILDI

>Ergani İlçe otogarındaki etkinliğe katılanlar, Arapça, Türkçe ve Kürtçe yazılı döviz ve pankart taşıyıp, tekbir getirdi. Etkinlikte konuşan Ergani Kardeş Der Başkanı Hasan Haksever, Hazreti Muhammed'in örnek şahsiyetinden bahsetti. Haksever, "Her iki dünyada aziz olmanın Allah resulünü sevmekle mümkün olabilir. Allah ve resulünü dost edinen sahabeleri, Allah'ü Teala aziz kılmıştır, onların isimlerini günümüze kadar getirmiştir. Diğer yandan Hz Muhammed'e düşmanlık yapanlar, bu dünyada rezil oldukları gibi, ahirette de azaba müstahak olmuşlardır. Bu yüzden bizler de o sahabeler gibi Allah resulünü sevmeli ve O'nu dost edinmeliyiz ki, her iki dünyada aziz olabilelim” dedi. Konuşmaların ardından etkinlik, okunan mevlit, ilahi, şiir, salavat ve duayla sona erdi.

>SİVEREK'TE İNSAN SELİ OLUŞTU

>Siverek ilçesinde, Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe yağmura rağmen vatandaşların ilgi gösterdi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, dua edildi, Arapça ve Türkçe ilahiler seslendirildi. Molla Celal Bozdaş, etkinlikte, Hz. Muhammed'in doğumundan önce dünyada zulmün hakim olduğunu ancak doğuşuyla birlikte alemde birçok şeyin değiştiğini kaydetti.

>YAĞMURA RAĞMEN İNSANLAR ALANDA OLDU

>Batman'da Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlik başladı. Programa, yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı. Peygamber Sevdalıları Platformu Batman Temsilciliğince Pazaryeri Mahallesi'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Yağmura rağmen çok sayıda kişinin katıldığı programda Arapça, Türkçe ve Kürtçe mevlit okundu. İlahilerin okunduğu etkinlik, protokol konuşmalarıyla tamamlandı.

>PEYGAMBERİMİZİ TAKİP ETMEK İÇİN

>Peygamber Sevdalıları Platformu Bölge Koordinatörü Mehmet Ali Ortaç, Hz. Muhammed’in her yönüyle Müslümanlar için en güzel örnek olduğunu söyledi. Hz. Peygamber’in ümmetine düşkün olduğunu vurgulayan Ortaç, şöyle konuştu: "Müslümanlar olarak bu şerefli makamın farkında olunması ve çekilen bela ve musibetlere rağmen Allah'ın bu şerefli yolundan yüz çevirmemek gerekiyor. Peygamberimizi takip etmek için hiçbir engel tanımamak gerekiyor. Bugün onun yolunu sürdüren rehberlere daha çok bağlanmalı ve peygamberi muhalifi olan önderlerin maskesinin arkasındaki gerçek, çirkin yüzlerini ortaya çıkarmış olacağız. Hz. Muhammed ve onun yolundaki rehberlere çok muhtacız. Onun ahlakını öğrendikçe ona olan sevdamız da artacaktır. Sahte, sözde önderlerin maskelerindeki çirkin yüzlerini görmüş olacağız. Bu etkinliklerde inşallah bahsettiğimi hususlara vesile olacaktır."

>MARDİN YEŞİLLİ İLÇESİ

>Mardin’in Yeşilli ilçesinde Peygamber Sevdalıları Platformu ve Mardin Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince, "Kutlu Doğum" etkinliği düzenledi. İlçe meydanında "Eşsiz Önder Hazreti Muhammed" temasıyla düzenlenen etkinliğe, çok sayıda vatandaş katıldı.

"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA">Etkinlikte konuşan Dernek Genel Başkanı Fesih Memiş, "Peygamber Efendimiz gerek kuvvet, gerekse de fazilet bakımından tam manasıyla bir liderdir. Hiç kimse O’nun gibi bir lider olamaz ve olamamıştır. Hiçbir insanın siyaseti Allah Resulünün siyasetine ulaşamamıştır" dedi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Temel ve Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir'inde katıldığı etkinlik, Molla Ramazan Yiğit’in yaptığı dua ile sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz