İslama Saldırı

Şiddet ve terör Sur ilçesindeki tarihi yapıları bir bir yok ediyor. Olaylar kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'ni de kullanılamaz hale getirdi.

İslama Saldırı

PKK'ya yönelik operasyonların devam ettiği Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalleden biri olan Fatihpaşa mahallesindeki Fatihpaşa Camii'nde (Kurşunlu Camii) sabah saatlerinde yangın çıktı. PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H’lılar tarafından atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle saat 10:00'da çıkan yangın kısa sürede büyüdü. 155 Polis imdat, Büyükşehir Belediyesi itfaiyeye yangın ihbarı yaptı. Ancak bölgeye yaklaşan itfaiye ekipleri can güvenliği nedeniyle yangına müdahalede bulunamadı. Kısa sürede büyüyen yangın caminin tümüne kapsadı. Tarihi caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi.

1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle 'Kurşunlu' diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri cami, 2 yıl önce Vakıflar Genele Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Cami daha önce çatışmalardan zarar görmüş, caminin kapı, duvar ve camlarında hasar oluşmuştu. PKK'lıların önceki gün Kurşunlu Camii'nin içinden açtığı ateş sonucu Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mustafa Katırlı şehit olmuştu.

Sokağa çıkma yasağında 7. gün

PKK'nın şehir yapılanması YDG-H üyelerin açtığı hendek ve bomba tuzaklı barikatların temizlenmesi için altı mahalle, bir sokak ve Dağkapı meydanında ilan edilen sokağa çıkma yasağında yedinci güne girildi. Sur ilçesinde yedi günden bu yana operasyon ve çatışmalar da sürüyor. İlçede Polis ve jandarma özel harekât timleri ile PKK'lılar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Tarihi ilçede bomba ve silah sesleri yankılanıyor. 1 polisin şehit olduğu, on polisin yaralandığı operasyonda şimdiye kadar 18 PKK'lı öldürüldü.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde "hendek ve barikat" politikasıyla aylardır yaşanan şiddet ve terör olayları, bir çok tarihi yapıyı yok ederken, kentin ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

KURŞUNLU CAMİİDE YANGIN

Sur İlçesi'nde 6 mahalle, bir cadde ve Dağkapı Meydanı'nda uygulanan sokağa çıkma yasağı sürerken, PKK örgütü üyelerinin kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan helikopter destekli operasyonlar aralıksız devam ediyor. Operasyon kapsamında ilçede zaman zaman çatışmalar şiddetlenirken, dün  sabah saatlerinde de çatışmalar sürerken, PKK'lılarca gerçekleştirilen saldırı sonucu, kentin ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde yangın çıktı.

500 YILLIK BİR CAMİİ

Sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahalleden biri olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki yaklaşık 500 yıllık Fatihpaşa Camisi'nde (Kurşunlu Camisi) alevler yükselmeye başladı. Daha önceki çatışmalarda da kurşunların hedefi olan ve ağır hasar gören tarihi camideki yangın, saat 10.00 sıralarında itfaiyeye ihbar edildi. İtfaiye ekipleri caminin bulunduğu bölgeye hareket ederken, aynı bölgede çatışmanın sürmesi ve can güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle yangına müdahale edemeden geri dönmek zorunda kaldı.

BELEDİYE YETKİLİLERİ

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tarihi Fatihpaşa Camisi dışında önceki gün yine tarihi Paşa Hamamı ile dün merkez Sur İlçesi'nde 2 ev ile ilgili yangın ihbarları geldiğini, ancak ekiplerin söz konusu bölgeye gittiğinde çatışmaların sürmesi ve can güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle müdahale edemediğini söyledi.

DSİ'YE AİT İŞ MAKİNESI

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle girişlerin yasaklandığı merkez Sur İlçesi'nde yürütülen operasyonlar kapsamında açılan hendekleri kapatmak için DSİ'den alınan bir iş makinesinin dün Fatihpaşa Camisi yakınlarında hendeklerin kapatılması sırasında çatışma çıkması üzerine operatörü tarafından terk edildi. İş makine bölgede kalırken, operatörün yara almadığı belirtildi.

İLK OSMANLI ESERİ CAMİİ

Örgüt üyeleri, 1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu" diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri camiye bir süre önce de uzun namlulu silahlarla ateş açmış, saldırıda caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü.

POLİS MEMURU ŞEHİT EDİLMİŞTİ

Tarihi Fatihpaşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan hendeklere ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklanmıştı. Öceki gün Kurşunlu Camisi'nin içinden açılan ateş sonucu Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mustafa Katırlı yaralanmış, hastanedeki müdahaleye rağmen şehit düşmüştü.

VALİLİKTEN YAZILI AÇIKLAMA

Buarada, Valilikten yapılan açıklamada, merkez Suriçi bölgesi Fatih Paşa Mahallesi'ndeki caminin mülkiyetinin Fatih Paşa Vakfına ait olduğu bilgisi verildi. Kentsel sit alanı içerisinde yer alan ve kentteki ilk Osmanlı eseri olan Fatihpaşa Camisi'nin, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516–1521 yılları arasında yaptırıldığı belirtildi. Fatih Paşa Camisi'nde örgüt mensuplarınca yangın çıkarıldığı anımsatılan açıklamada, tarihi caminin terör saldırıları nedeniyle daha önce de zarar gördüğü kaydedildi.

YANGIN KENDİLİĞİNDEN SÖNDÜ

"Terör olayları nedeniyle özellikle kuzey giriş cephesi, orijinal kapı ve doğramaları ile çevre duvarları daha önce büyük oranda hasar görmüş olan tarihi miras Fatih Paşa Camisi'nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarılması için analitik projeleri hazırlanmaya başlanmış ve onarılması planlanmaktaydı" ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak Sur'da güvenlik güçlerinin hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla faaliyet yürüttüğü bölgede, çalışmaları engellemek amacıyla 09.20 sıralarında terör örgütü mensupları tarafından cami içerisinde çıkarılan yangında orijinal kapı ve kepenklerinin yandığı, duvarların hasar gördüğü bilgisi edinildi. Terör saldırılarının devam etmesi nedeniyle itfaiye ve güvenlik güçleri tarafından yangına müdahale edilememiş, 16.00 itibarıyla yangın kendiliğinden sönmüştür. Bölgenin güvenliği sağlandıktan sonra gerekli çalışmalar yapılacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz