İşte çevre katliamı bu

Dicle Nehri büyük çevre felaketiyle karşı karşıya. Nehir kenarında bulunan petrol kuyusundan sızan ham petrol atıkları nehire akarken, bu durum hem insanlar hem de canlılar için büyük risk oluşturuyor.

İşte çevre katliamı bu

Diyarbakır ve bölgeye hayat veren Dicle Nehri’nde büyük tehlike. Merkezden 26 kilometre uzaklıkta bulunan Sivritepe Köyü kıyısında buluan petrol kuyusundan çıkan ham petrol atıkları Dicle Nehri’nde çevre felaketine yol açmak üzere.

ÇEVRE FELAKETİ YAŞANIYOR

NV TURKSE PERENCO şirketine ait olan ve nehir kıyısında bulunan petrol kuyusundan sızan atıklar önlem alınmadığı için nehire akıyor. Sondajla petrol arayan şirket kalıcı çözüm yerine nehir üzerine bıraktığı hortum balonlarla Petrolun nehire damlamasını engellemeye çalışırken, buna rağmen kirliliğin nehir üzerinde tabakalar oluşturması dikkat çekiyor.Olası çevre felaketi hem insanlara hem de nehirde yaşayan diğer canlılar için büyük tehlike oluşturuyor. Çevrede bulunan köylüler petrol şirketine tepki gösterirken,yetkilileri göreve çağırdı.

‘PETROL ŞİRKETİ HUKUKSUZLUK YAPIYOR’

Petrol kuyusunun olduğu arsanın sahibi olan Sivritepe Köyü sakinlerinden M.Sait Efe, petrol şirketinin büyük hukuksuzluk yaptığını söyledi. Efe,”Burada büyük bir kirlilik var. Olduğu gibi nehire akıyor. Defalarca yetkililere iletmemize rağmen oralı bile olmadılar. Bu da yetmezmiş gibi bizi suçluyorlar. 50 yıldan beri bu bölgede petrol çıkıyor. Sözleşmemiz var. 5-6 ay kaldı ve bitecek. Sözleşmemize göre yeni bir kuyu açılması için arazi sahibinin izni alınmalı. Tazminatların ödenmesi gerekiyor. Bunu da yapmıyorlar. Bunlar zorbalık yapıyorlar. Hukuksuz şekilde arazimde yeni kuyu çalışması yapıyorlar. Bunu engellemeye çalışıyorum. Beni jandarmaya şikayet ediyorlar. Bu nasıl hukuksuzluktur?. Görüyorsunuz büyük bir çevre kirliliği var. Böyle devam ederse nehirde çevre felaketi olacak. Yetkilileri göreve çağırıyoruz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz