İşte Silvan'da çatışmaların izleri

DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde dün saat 01.00'den bugün saat 07.00'ye kadar süren sokağa çıkma yasağı sırasında, güvenlik güçlerinin PKK'lılara yönelik düzenlediği operasyonlar tamamlandı. Silvan'da PKK'nın hendek kazarak başlattığı eylemler ve ardından çıkan çatışmaların izleri bugün ortaya çıktı.

İşte Silvan'da çatışmaların izleri

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri yaklaşık 10 gün önce güvenlik güçlerinin girişini engellemek için ilçenin Selahattin, Tekel ve Mesçit mahallerinde sokak ve caddelere hendek kazıp, barikatlarla kapattı. Ellerinde otomatik silah bulunan ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lılar, sokaklara girenlere kimlik kontrolü yaptı. PKK'lılar, mahalleye girmeye çalışan güvenlik güçleri ile sık sık silahlı çatışmaya da girdi. YDG-H'liler bir süre önce de olaylar yüzünden hizmet verilemeyen Tekel Mahallesi'nde bulunan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nin bahçesinde direkteki Türk Bayrağı'nı indirip yerine PKK flaması astı.

ÖZERLİK AÇIKLAMASI YAPILDI

DBP Silvan İlçe Eşbaşkanı Barış Gülenyüzlü, geçen 15 Ağustos'ta Mesçit Mahallesi Azizoğlu Meydanı'nda yaklaşık 300 kişi ile birlikte yaptığı açıklamada, sözde 'özerklik' ilan ettiklerini söyleyerek, "Biz Ankara'dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi öz yönetimimizle yönetmek istiyoruz" dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Diyarbakır Valiliği, 10 gündür olayların meydana geldiği Silvan İlçesi'nde dün saat 01.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ilçeyi savaş alanına çeviren gruplara karşı, yaklaşık 700 güvenlik görevlisiyle operasyon başlatıldı. PKK'lılar otomatik silahlarla ateş açılırken, güvenlik güçleri de anında karşılık verdi. İlçenin çeşitli mahallelerinde gün boyu süren olaylar sırasında 1 PKK'lı öldü, 1 kişi de yaralı yakalandı.

Bir gün süren operasyonlar nedeniyle ilçede elektrikler ile internet ve telefon hatları kesildi. Dün haberleşmenin olmadığı Silvan'da gün boyu silah sesleri yükseldi. Bazı mahallelerde de dumanlar yükselirken, çatışmaların izleri bugün sokağa çıkma yasağının bitmesiyle ortaya çıktı. Çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde araçların yakıldığı, bir çok işyeri ve evlerde büyük hasar meydana geldiği görüldü.

ÖRGÜT FLAMASI KALDIRILDI, SAĞLIK MERKEZİ AÇILDI

PKK'lıların Tekel Mahallesi'nde bulunan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nin bahçesinde direkteki Türk Bayrağı'nı indirip yerine astığı PKK flaması da operasyon sırasında güvenlik güçlerince kaldırıldı. Günlerdir olaylar nedeniyle kapalı bulunan sağlık merkezi bugün açılırken, vatandaşların önünde uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

SİLVAN'DA EV, İŞYERLERİ VE ARAÇLAR HASAR GÖRDÜ

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında en yoğun çatışmanın olduğu Mescit Mahallesi'nde çok sayıda ev ve işyerine kurşun isabet ettiği görüldü. Eski Bitlis Caddesi'nde bulunan bir tekstil işyeri tamamen yanarken, yanında bulunan markette ağır hasar meydana geldi. Aynı caddede bulunan bir züccaciye dükkanının kepenklerinde de çok sayıda kurşun deliği görüldü. Kentin Azizoğlu Meydanı'nda YDG-H üyeleri tarafından kablo bağlanarak bomba görüntüsü verilen su kazanında kurşunlandığı dikkati çekti.

Kentin Tekel Mahallesi'nde, çatışmalar sırasında Türk Bayrağı'nın indirilerek PKK flamasının asıldığı Sağlık Ocağı'nın bahçesinde yakılan 6 aracın enkazıyla karşılaşıldı. Yanan araçların kaportalarında ve yakıt depolarında çok sayıda kurşun deliği olduğu görüldü.

İlçenin 4 mahallesinde Silvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından fakir ailelere yardım için dağıtılan kömür çuvalları, PKK'lılar barikat ve mevzi yapımında kullandı. Ara sokaklarda çok sayıda noktada kömür çuvalından yapılmış mevzi olduğu göze çarptı.

Güvenlik güçleri ilçenin ana güzergahlarında önlem aldığı Silvan'da 30 saatlik sokağa çıkma yasağının ardından, yoğun çatışmalara sahne olan mahallelerde bazı kişiler ailelerini alarak daha güvenli yerlere gittikleri görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz