Görüş Bildir

Jet hızıyla kadro

Diyanet-Sen üyesi imamlar kadro taleplerini reddeden Diyanet’e karşı açtığı davayı kazandı. Diyanet-Sen, kararları ‘45 günde kadro kararı’ olarak duyurdu.

Jet hızıyla kadro

DİYARBAKIR-Ataması yapılan sözleşmeli imamların kadro taleplerini reddeden Diyanet’e karşı açtıkları davalarda birer birer kazanım çıktı. Son açılan davalar 45 günde sonuçlanırken, imamların aldığı “hızlı kadrolar” dikkat çekti.

İDARE MAHKEMESİ DİYANET’İN İŞLEMİNİ İPTAL ETTİ

Son olarak  Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen üyesi imam-hatipler, Diyanet’in kararının iptali istemiyle dava açtı. Diyanet-Sen’in açtığı davalarda Siirt ve Diyakbakır’daki idare mahkemeleri Diyanet’in işlemini iptal etti. Siirt’te açılan davada, Mayıs 2018’den bu yana sözleşmeli olarak görev yapan imam, bulunduğu yere kadrolu olarak atanmak istedi, Diyanet ise reddetti.

DİYANETE KARŞI DAVA

Diyanet mahkemeye sunduğu savunmasında imamın 1978 tarihli Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’a göre atandığına, başka bir yasal düzenleme olan Temmuz 2018 tarihli 703 sayılı KHK ile getirilen maddenin tamamen ayrı bir statü ve düzenleme olduğuna, bu tarihten sonra atanan sözleşmeli personeli kapsadığına dikkat çekti. Bu nedenle de imamın kadrolu olarak atamasının yapılmasının mümkün olmadığını, davanın reddini talep etti.

İdare mahkemesi ise kararında, imamın sözleşmeli statüde üç yılını doldurduğunu, mevzuatta aranan diğer şartları da sağlaması durumunda kadroya geçirilmesi gerekirken Temmuz 2018 tarihli KHK yürürlüğe girmeden önce atandığı gerekçesiyle başvurusunun reddedilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme, Diyanet’in kadro talebini reddetme işlemini iptal etti.

30 GÜN İÇİNDE UYGULANMASI ZORUNLU

Diyarbakır ve Siirt’te açılan davalar çok kısa sürede sonuçlanırken, Diyanet-Sen de bu kararları “45 günde kadro kararı” olarak duyurdu. Sendika son açılan davaların 45 gün gibi kısa sürede olumlu olarak sonuçlandığına işaret ederek “Diyarbakır’da aralık ayı içerisinde açılan bir dava ile Siirt’te kasım ayının sonunda açılan bir davada ocak ayı içerisinde kararlar verilmiştir” denildi. Mahkemelerin verdiği kararların idare tarafından 30 gün içerisinde uygulanması zorunluluğu bulunduğu anımsatıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi