Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi

15-19 yaş arası bayanlara yönelik Vali Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un başlattığı Kadın Sağlığı Eğitim Projesi, Eğil ilçesinde de uygulandı.

Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi

İl Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi  Hülya Aksoy koordinatörlüğünde daha önce Muğla, Mersin ve Samsun’da yürütülerek başarı ile sonuçlandırılan, ve geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren Diyarbakır'da uygulamaya sokulan, Kadın Sağlığı Eğitim Projesi devam ediyor. 15-19 yaş arası 505 bin 208 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında Aile Destek Merkezleri, Kur-an Kursları, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri dahil olmak üzere, kadının olduğu her yerde eğitimler verilirken, şuana kadar kadar toplam 40.000 kadına ulaşıldığı bildirildi.

EĞİL'DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMA

 Eğil Kaymakamlığı ve Türkiye Beyazay Derneği Diyarbakır Şubesinin katkıları ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kadın kursiyerlerine eğitim verildi. Programa Hülya Aksoy’un yanı sıra, Vali Yardımcımız Tuğba Koşal, Eğil Kaymakamı Sinan Aslan’nın eşi Semra Özten Aslan ve çok sayıda kadın davetli katıldı.

Açış konuşması yapan Aksoy “Projemizin amacı kadınlarımızı kendi sağlıkları konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak. Özellikle meme kanseri, kadını tehdit eden en ciddi kanser türleri arasında ilk sırada yer alıyor. Meme kanserinde kendi kendine elle meme muayenesi yaparak kendinizde oluşabilecek değişiklikleri fark etmek ve erken teşhis etmek şansına sahip olursunuz. Doktor hanım birazdan sizlere bunları hem anlatacak hem de görsel olarak size bir video izletecek. Burada öğrendiğiniz bu muayeneyi her ay kendinizde uygulamanızı isteyeceğiz. Doktor hanım bunun haricinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri, menapoz, obezite, kadına yönelik şiddet gibi kadını ilgilendiren bütün konularda sizleri bilgilendirecek. Burada dinledikleriniz burada kalmasın, her ay özellikle meme muayenesini kendinizde uygulayın ve etrafınızda bilmeyen kadınlar varsa onlarla da paylaşın. Biz kadınlar kendimizi biraz ihmal ederiz, genelde hep evimiz, eşimiz, çocuğumuz önceliğimizdir ama siz sağlıklı olacaksınız ki bunları çok daha rahat yapabilesiniz” dedi.

KOÇ BAYANLARA SUNUM YAPTI

Aksoy’un konuşmasının ardından Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Dr. Handan Uysal Koç tarafından yapılan sunumda; meme kanseri ve tanı yöntemleri, kendi kendine meme muayenesi, rahim ağzı kanseri ve tanı yöntemleri, kadın üreme sağlığı, normal doğum, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, anne sütü ve emzirme, menopoz, sağlıklı beslenme ve obeziteden korunma, sigara bağımlılığı ve sigaranın sağlığa zararları ile kadına yönelik şiddet konusunda bilgilendirme ve ‘Kendi Kendine Meme Muayenesi’ konusunda video gösterimi yapıldı.

 Kadınlar tarafından büyük ilgi gören eğitim, katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılması ve doktorlar tarafından yapılan klinik meme muayenesi ile sonlandırıldı.

Aksoy ve beraberindekiler daha sonra Eğil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Hazır Giyim Atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz