Kadına yönelik şiddete karşı tiyatro

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla hazırladığı "Uçlar" isimli oyunun prömiyerini yarın gerçekleştirecek.

Kadına yönelik şiddete karşı tiyatro

M. Emin FİDAN

DİYARBAKIR- Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nca kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlere dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Uçlar” isimli oyunun prömiyeri bugün gerçekleştirilecek. Devlet Tiyatrosu Müdürü Mümtaz Aydoğan Mengi, kadına yönelik şiddet olaylarının sürekli gündemde olduğunu belirterek, bunu irdelemek ve çomak sokmak için oyunu sahneleyeceklerini söyledi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET SAHNEDE              

Mengi, Türkiye'de ve dünyada yaşanan onca kadın istismarlarına, tacizlerine, tecavüzlerine, hunharca işlenen cinayetlere ve çirkin saldırılara duyarsız kalamayacaklarını belirterek; "En son yaşanan Özgecan cinayeti keşke son olsa. Ama ne ilkti, ne de son olacak" dedi.       

OYUNUN HİKAYESİ ANLATILDI

William Mastrosimone'nin yazmış olduğu eserin gerçek bir hikayeden kaleme alındığını belirten Mengi, oyunun hikayesini şu şekilde aktardı: "'Uçlar' adlı oyunun yazarı William Mastrosimone'nin bir arkadaşı tecavüze uğrar. Ancak adam yeterli bir ceza almaz. William Mastrosimone, arkadaşının yaşadığı acıyı o kadar yakından yaşar ve o kadar etkilenir ki, onun üzerine bu oyunu yazar. Amerikalı oyun yazarı William Mastrosimone'un kaleme aldığı 'Uçlar' adlı bu oyun, gerilim dolu gerçek bir dram. Kadına dair şiddetin, tecavüzün ele alındığı ve ne yazık ki yetersiz kalan cezalar nedeniyle kadının içinde bulunduğu çaresizliği çok güzel bir şekilde gözler önüne seriyor."

UÇAR ADLI OYUN SAHNEDE

Sezonun son oyunu olan, Emek Erel'in Türkçeye çevirdiği ve Gökçe Yurtsal'ın yönettiği "Uçlar" 17 ve 18 Nisan tarihlerinde Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Dekor ve kostüm tasarımlarını Batuhan Bozcaada, müziklerini Gürkan Çakıcı ve ışık tasarımlarını Izzettin Biçer'in yaptığı oyunda, Gonca Coşkun, Ozan Hafızoğlu, Gülizar Oltulu, Pelin Tozkoparan ve Dicle Çiçek rol alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz