Kalfasına Sığındı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir berber, PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu iş yerini kapatmak zorunda kalınca çareyi 3 yıl boyunca mesleği öğrettiği kalfasının iş yerinde mesleğini sürdürüyor

Kalfasına Sığındı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde berber C.M, PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle iş yerini kapatmak zorunda kalınca ekmek parası kazanmak için kalfasının iş yerinde çalışmaya başladı.

PKK'lı teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarını kırsaldan şehirlere taşıması sonucu Diyarbakır'da, "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur ilçesinde esnaf büyük mağduriyet yaşadı.

İş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın bir bölümü dükkanından çıkarabildiği ürünleri kaldırımlarda açtığı tezgahlarda satışa sunarken, bir kısmı da şehrin başka noktalarında iş yeri kiralıyor. Bazıları da meslek öğrettiği kalfasının ya da arkadaşının iş yerinde çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Kalfa olarak 8 yaşında başladığı berberliği Sur'da 35 yıldır sürdüren C.M, terör olayları ve sonrasında uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle Fatih Paşa Mahallesi'ndeki iş yerini kapatmak zorunda kaldı.

PKK'ya yönelik operasyonların başarıyla tamamlandığı bölgede sokağa çıkma yasağının sürmesi nedeniyle 3 aydır iş yerine hasret kalan C.M, kalfasının iş yerinin kapısını açması nedeniyle kendisini şanslı hissediyor.

"ÇOĞU MÜŞTERİMİ KAYBETTİM"

C.M, AA muhabirine yaptığı açıklamada, berberliğe dedesinin sayesinde başladığını belirterek, yaşanan olaylardan dolayı mağdur olduklarını söyledi.

Sur'daki iş yerini özlemle hatırlayan C.M, şöyle dedi:

"Kalfam mağduriyetimi gördü ve Allah razı olsun bana dükkanını açtı. Burada misafirim. Onları daha fazla rahatsız etmek istemiyorum. Müşterilerimi buraya davet ettim. Telefon rehberimdeki müşterilerimi arayıp, çalıştığım iş yerinin adresini tarif ettim. Müşterilerim arasında 8-10 yıllık olmasına rağmen isimlerini bilmediklerim vardı. Gelirlerdi çay ikram eder, tıraşını yapar, sohbet ederdik. Çoğu müşterimizi kaybettik."

C.M, zor gününde kalfasının kendisine yardım eli uzatmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kalfasına iş yerinde 3 yıl bu mesleği öğrettiğini belirtti.

"HUZURUN OLMADIKTAN SONRA PARAN OLSA NE FAYDA?"

Eski huzurlarını kaybettiklerini ifade eden C.M, Sur'daki yaşamını özlem dolu şu sözlerle anlatıyor:

"Sur'daki insanların çoğu için niyetliydi. Orada küçük esnaf, inşaat ustası, gündelik işlerde çalışanlar vardı. Öyle insanlar vardı ki, bir ay çalışır, üç ay çalışmazdı. Sur canlı bir ilçeydi. Gece 22.00-23.00'e kadar iş yerimiz açık olurdu. Ramazan ayında daha geç saatlere kadar çalışırdık. Dükkanımda çayımı demler arkadaşlarla neşeli sohbetler eder, güler, eğlenirdik. Huzurumuz vardı ama kaybettik. Huzurun olmadıktan sonra paran olsa ne fayda?"

C.M, günde 20 lira kazandığında şükrettiğini aktararak, kimi gün bir, kimi gün de iki kişiye saç, sakal tıraşı yapabildiğini dile getirdi.

Eski huzurlu günlerinin geri gelmesini istediklerini vurgulayan C.M, bazı kişilerin insanların mağduriyetini fırsata dönüştürmek istediğini belirtti.

C.M, bu durumdan rahatsızlık duyduklarına işaret ederek, "Kiralar bir anda yükseldi. Biz bundan kaybediyoruz. İnsanlar birbirlerine destek olmazlarsa hayatta kalmak güçleşir" sözlerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz