Kamu hastanesine Müfettiş merceği!

Hastanelerin isimleri değiştirilerek, örgüt üyelerinin tedavi edildiği ve üç doktorun göreve gitmede imtina etmeleri üzerine Kamu Hastaneleri, müfettişlerce mercek altına alındı. İki müfettiş, Genel Sekreterlikte karargâh kurdu.

Kamu hastanesine Müfettiş merceği!

Bir süre önce basına yansıyan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 6–7 Ekim olayları başta olmak üzere, son zamanlarda PKK'ye mensup kişilerin isimlerinin değiştirilerek tedavi edilmesi yönündeki iddialar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu harekete geçirdi.

Bakan Müezzinoğlu, iddiaların araştırılması yönünde görevlendirdiği iki müfettişi Diyarbakır'a gönderdi. Önceki günden itibaren, Kamu Hastaneleri Birliği Diyarbakır Genel Sekreterliğinde müfettişler karargâh kurdu. Son üç yılın hasta giriş ve tedavi dosyaları incelemeye alındı.

Askeri hastanenin doktor talebine karşı üç doktorun göreve gitmemesi yönündeki iddiaları da inceleme alan Bakanlık müfettişiler, birçok kişinin ifadesine de başvurmaya hazırlanırken, sıkça gündeme gelen hizmet alımları ve ihalelere ilişkin yolsuzluk ve usulsüzlükleri de, soruşturacak.

6–7 Ekim olayları başta olmak üzere Sur'da yaşanan çatışmalı süreç içerisinde, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, PKK ve PYD'ye mensup yaralı ile hasta örgüt militanlarının hastane isimlerinin değiştirilmesinin yansıra, sahte isimlerle tedavi edildiği yönündeki iddiaların basına yansıması üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.

İKİ MÜFETTİŞ DİYARBAKIRDA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı çok yönlü başlattığı soruşturmanın yansıra, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'da, harekete geçti. Basına yansıyan haberler ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında yürütülen tahkikat kapsamında, Müezzinoğlu Diyarbakır'a iddiaları araştırmak üzere iki müfettiş görevlendirdi.

DOSYOLAR İNCELEMEYE ALINDI

Önceki günden itibaren Diyarbakır'a gelen müfettişler, iddialara ilişkin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne acil servis başta olmak üzere, söz konusu tarihlerde ortopedi ve genel cerrah birimlerinde tedavi gören hastaların, dosyalarını inceleye aldı. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'nde karargâh kuran müfettişler dosyaları incelemelerken, birçok kişinin ifadesine başvurmaya hazırlanıyor.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü ile Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Murat Kanğın'ın, 6–7 Ekim olayları sırasında, hastanede bulunmalarının da soruşturma kapsamına alındığı ifade edildi.

GÖREVE GİTMEYEN DOKTORLAR

Öte yandan, Gazi Yaşargil Devlet Hastanesinde görevli bazı doktorların 28 Aralık 2015'te çıkan çatışmada yaralanan iki güvenlik görevlisinin Diyarbakır Askeri Hastanesindeki ameliyatlarına katılmadıkları ile ilgili başlatılan soruşturmanın sonlandığı bildirildi.  Tamamlanan bu soruşturmanın da Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişlere sunulacağı, nihai kararın müfettişler tarafından verileceği belirtildi.  Buarada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının da, doktorlar hakkındaki iddialara ilişkin soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLER

Bakanlıkça görevlendirilen müfettişlerin, yerel ve ulusal basına yansıyan Kamu Hastanelerine ait özellikle hizmet alımlarına ilişkin yolsuzluk ve usulsüzlükleri de, soruşturma kapsamına alındığı belirtilirken, ihale dosyalarını da hastane başhekimlerinden istenildiği bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz