Kamu yararı yokmuş muş!

Kaçak gecekonduların yerine modern eğitim merkezi inşa edilmesi projesi “kamu yararı” tartışmasıyla yargıya taşındı. Bilirkişi heyeti vay da vay dedirtircesine “kamu yararı taşımadığı” görüşü bildirdi.

Kamu yararı yokmuş muş!

Diyarbakır'da kaçak gecekonduların yerine eğitim merkezi inşa edilmesi projesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, kamu yararı tartışmasıyla yargıya taşırken, bilirkişi heyeti ise vay da vay dedirtircesine, projenin kamu yararı taşımadığı görüşünde birleşti.

Diyarbakır’ın en gözde merkez ilçesi konumunda bulunan Kayapınar ilçesindeki, 75 metrelik yol üzerinde yer alan 96 adet kaçak ruhsatsız gecekondu, hırsızların ve madde bağımlılarının mekânı haline  gelmesi, çevredeki modern lüks konut ve yapılaşmalarda ikamet eden vatandaşların, ailelerin bu durumdan rahatsız olup sık sık kentin yöneticilerine şikâyette bulunarak, buraların islah edilip, yıkılmasını istedi.

Alınan karar gereği gecekonduların yıkımı gerçekleştirildikten sonra Kayapınar Belediyesi yıkılan 35 bin metrekarelik alanı sosyal donatı alanı ilan ederek, proje hazırladı. 2400 metrekarelik kapalı eğitim merkezi, geri kalanına ise içinde yürüyüş parkuru ve oturma alanlarından oluşan park ve yeşil alan, hemen yanına da cadde üzerinde yoğunluk kazanan otopark sorununu gidermek için 200 araçlık açık otopark kurulması için hazırlanan projeyi hayata geçirmek üzere ihaleye çıktı?

Kısa sürede inşaatı tamamlanan ve 300 milyon liraya mal edilen örnek projeyle, aynı anda 700 öğrenciye ücretsiz eğitim hizmeti verilmesi için 2 okuma salonu, 3 bilgi evi oluşturuldu Ağırlıklı olarak üniversite sınavlarına hazırlanacak olan gençler için modern mimari içinde kesintisiz internet hizmeti de verilmeye başlandı. Ortaokul ve lise çağındaki tüm sınav grupları kapsamında olan öğrencilerin de hizmet alabileceği bu merkezde sınırsız kablosuz internet hizmeti ve soru çözüm rehberliği, uzman öğretmenler, yönetim ve teknik kadroyla haftanın her günü KPSS, YKS, LGS, TUS, DUS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerden öğretmenlere, her yaş ve kesimden Diyarbakırlıya hizmet sunuyor.

TMMOB İŞLEMİN İPTALİ İÇİN İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURU

Projenin tamamlanmasının ardından engellemeye yönelik ilk adım, TMMOB Şehir Plancıları Odasından geldi. Oda, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu. Plan revizyonunun belediyenin internet sitesinde ilan edilmediğini, revizyon çalışmasının hangi ihtiyaca göre yapıldığının belirtilmediği gerekçeleri öne sürülerek, öncelikle yürütmenin durdurulması ve devamında işlemin iptaline karar verilmesini talep etti.

Mahkeme ise, öğrencilerin eğitimi için kurulan merkez ile bütünlüğü bozulmadan hemen yanına kurulan park yeşil alan ve açık otoparkla ilgili kamu yararının gözetilip gözetilmediğine ilişkin bilirkişi tayin ederek, dosya ile ilgili olarak rapor hazırlanmasını istedi.

KAMU YARARINA UYGUN DEĞİLMİŞ

Ancak bilirkişiden skandal bir rapor geldi. “Vay da vay” dedirten raporda, projenin mekânsal planlar yönetmeliğinin 21. maddesine uygun olmadığı, meclis kararıyla onaylanan plan değişikliğinin, inceleme, araştırma, etüt analizi çalışmalarının çok sınırlı olduğu, gereklilik analizlerinin eksik olduğu, donatı tablosunun eksik olduğu ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı belirtildi. 

Belediyenin aldığı meclis kararıyla mevcut yapının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varıldığı ifade edildi. Bu rapor üzerine gözler mahkemenin alacağı karara çevrildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz