Kan dökmeden çözeceğiz

Bakan Eker, Bölgede Organize Sera Bölgesi kurmayı planladıklarını, Diyarbakır'ı bu kapsam içerisinde değerlendirdiklerini belirterek, "Biz soriunu kan dökmeden çözmeye çalışıyoruz"dedi.

Kan dökmeden çözeceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 6. bölge denilen 15 ili kapsayan yeni teşvik sisteminde daha önce hiçbir şekilde olmayan özel imkanlar getirildiğini söyledi.

''Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok''

Et ve ürünlerinin pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması gibi projelere destek verileceğini belirten Eker, kırsal turizmle ilgili desteklerin de bulunduğunu, özellikle bazı ilçe ve köylerin yayla ve ovalarının cennet gibi yerler olduğunu, buralarda kırsal turizme dönük bir takım tesisler yapıldığında turizm açısından istihdam yaratılacağını, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ciddi katkı sağlayacağını aktardı.

Üçüncü çağrı dönemi ile ilgili gelen başvurulardan 12 tanesinin Ankara'da onaylandığını, projeleri AB'nin katılım öncesi mali yardım programından aldıkları desteklerle de karşıladıklarını söyleyen Eker, şöyle konuştu:

''Projelerin maliyetini Türkiye, AB'nin fonları ve yatırımcı karşılayacak. Yaklaşık 49 milyon lira bu projeler kapsamında verildi. 49'unun yüzde 17'si Diyarbakır'a verildi. Türkiye genelinde 49 milyon lira harcandı. Bunun yüzde 17'si Diyarbakır'a. Bu da Diyarbakır'a verdiğimiz önemi gösteriyor. Buraya yaptığımız yatırımların tabi ki siyasi olarak hesabını veriyoruz. Çünkü siyasi partiler bize hep soruyorlar; 'Niye hep Diyarbakır'a, Güneydoğu'ya çok yatırım yapılıyor, niye bu tür alanlarda imkanlar tanınıyor' diye. Bunun hesabını biz veriyoruz. Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Yaptığımız her şey hukuk içerisinde.''

TEŞVİK PAKETİ BİR SAMİMİYETTİR

Hükümetin açıkladığı teşvik paketi ile ilgili Diyarbakır'daki yatırımcıları bilgilendireceklerini, İstanbul'da da Diyarbakır'a uygulanan teşvik sistemini anlatacaklarını bildiren Eker, ''6. bölge denilen 15 ili kapsayan yeni teşvik sisteminde daha önce hiçbir şekilde olmayan özel imkanlar getirildi. 5 milyon liralık bir yatırım yapılacaksa her yapılan yatırımın 100 lirası karşılığında devlet 116 liralık teşvik verecek. Siz 100 liralık yatırım yapıyorsunuz, devlet size 116 liralık teşviklerle imkan getiriyor'' diye konuştu.

İşverene sadece asgari ücret üzerinden çalıştıracağı elemana ödeyeceği çıplak ücret kaldığını, işçinin sigorta priminin işveren hissesini de devletin ödeyeceğine dikkat çeken Eker, işçinin kendi maaşından kesilecek olan sosyal güvenlik primini yine devletin ödeyeceğini söyledi.

BÖLGENİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMAK

''Geriye ne kalıyor? Geriye sadece yatırımcıya işçiye ödeyeceği çıplak maaş kalıyor. Burada yatırım yapıyor, başka bir yerde yatırımı varsa gelirinin bir kısmı vergiden muaf oluyor. Bu kadar büyük tedbir ve teşvik geliyor. Teşvik paketini bu bölgenin kalkınmasında, sorunlarının çözümünde çok büyük imkan olarak görmemiz ve buranın işsizlik ve kalkınma ile ilgili sorununun çözümünde bunu değerlendirmemiz lazım'' diyen Eker, ''Bütün Diyarbakırlıların üzerinde bu aynı zamanda bir sorumluluktur. Çünkü tarihinin hiçbir döneminde bu kadar net ve yüksek oranda bir teşvik ve yatırım ortamı getirilmiş değil. Eğer bunu da Diyarbakır'ın kalkınması, işsizlikle mücadele için değerlendiremezsek bu da bizim eksiğimiz olur. Kimseye artık diyecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Bunun için bunu lütfen iyi değerlendirelim. İyi kullanalım'' dedi.

Hayvancılık ve tarımla ilgili projelerinin sürdüğünü, bu yıl 7 milyar 600 milyon lira çiftçiye nakit, karşılıksız destek ödemesi yaptıklarını bildiren Eker, ilk defa bunun yüzde 28'ini olan 2 milyar 113 milyon liranın sadece hayvancılığa gideceğini ve hibe destekli olacağını belirtti.

 

SORUNU KAN DÖKMEDEN ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bölgede Organize Sera Bölgesi kurmayı planladıklarını, Diyarbakır'ı bu kapsam içerisinde değerlendirdiklerini bildiren Eker, bölgenin kalkınması için büyük bir güç ortaya koyduklarını, büyük bir emek ve umutla çalıştıklarını vurguladı.

Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biliyoruz ki bölgenin sorunu sadece ekonomik yatırımlardan ibaret değil. Demokratikleşme ve sivilleşme ile ilgili kat edeceğimiz mesafe var. Onlarla ilgili çalışıyoruz. Çözmemiz gereken ve barış içerisinde çözmeyi umut ettiğimiz bunun için çaba gösterdiğimiz Kürt meselesi var. Bu sorunu kan dökmeden çözmeye çalışıyoruz. Kan dökülmeden çözülmesini arzu ediyoruz. Maalesef birileri de kandan beslendiği, kan üzerinden politik çıkarları, kan ile ilişkili olduğu için buna engel olmaya çalışıyor ve bu mücadele de sürüyor. Biz demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla Türkiye'nin Kürt sorununu çözmeye gayret gösteriyoruz. Bunun gayretini ortaya koymaya devam edeceğiz. Baharla birlikte burada yatırımlar hızlanacak. İnşallah bunlar umuda dönüşür. Bölgede yaşayan vatandaşların hayatlarını kolaylaştırıcı bir faaliyete dönüşür.''

Kaynak: Diyarbakır Söz