Görüş Bildir

Kar şehri felç etti

Sabah saatleri itibarıyla etkili olan kar yağışı, kenti beyaza bürüdü. Kent merkezi ve ilçelerde etkili olan yağış hayatı olumsuz etkiledi. Kar nedeniyle yolların kapanmaması ve buzlanmanın önüne geçmek için çalışmaları kimi yerde yetersiz kaldı.

Kar şehri felç etti

Güneydoğu bölgesini etkili altına alan kar yağışı yaşamın her alanını olumsuz yönde etkilerken, hava ve kara ulaşımını da, durma noktasına getirdi. Önceki gün sabah itibarin, Diyarbakır'da etkili olan kar temizleme çalışmaları yürütülürken, yaşanan aksamalar yüzünden vatandaşlar zor anlar yaşadı.

DİYARBAKIR FELÇ ETTİ

Diyarbakır ve ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Beyaz örtüyle kaplanan kentte, sürücüler kar nedeniyle kayganlaşan yolda, hızlarını yavaşlatarak ilerlemek zorunda kalırken, bir çok yerde maddi trafik kazaları meydana geldi. Kent esnafı, iş yerinin önünde biriken karları temizlerken, belediye ekipleri de tuzlama ve kar küreme çalışması gerçekleştirdi. 

HAVA ULAŞIMINI ETKİLEDİ

Dün karşılıklı yapılması beklenen Türk Hava Yolları, SunExpress, Pegasus ve Anadolujet firmalarının Diyarbakır-İstanbul, Diyarbakır-Ankara, Diyarbakır-İzmir, Diyarbakır-Antalya uçak seferleri kar nedeniyle gerçekleştirilemedi. Kentte kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı. 

METOROLOJİ UYARIDA BULUNDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, meydana gelmesi muhtemel buzlanma, don olayı, tipi şeklinde kar yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle, yolların kapanmaması için karla mücadele ekiplerinin çalışmaları sürüyor.  Büyükşehir Belediyesi'nden dün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kar yağsa da mücadele etsek. 17 ilçede, 142 personel ve 49 iş makinesiyle biz hazırız" ifadeleri kullanılmıştı

KENT MERKEZİNDEKİ ÇALIŞMALAR

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri etkili olan kar nedeniyle yolların kapanmaması ve buzlanmanın önüne geçmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sabaha karşı etkili olan kar yağışının ardından Kulp, Çüngüş, Ergani, Hani, Dicle, Hazro ve Lice ilçelerinde yolların açık kalması için çalışma başlattı.

Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, gelen ihbarları değerlendirerek gece saatlerinden itibaren ilçe ve mahallelerde yolların ulaşıma kapanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, başta sağlık hizmetleri olmak üzere vatandaşların mağduriyet yaşamaması için 50 personel ve 18 araç ile kent genelinde çalışma yürütüyor.

Ekipler, trafik ve yaya güvenliği için gece olası buzlanmalara karşı kentteki tüm ana arter ve kaldırımlarda tuzlama çalışması yapıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, olumsuz durumlarla karşılaşan vatandaşlardan "Alo 153" hattını aramaları ya da 0501 121 21 21 WhatsApp hattına durumu bildirmeleri istendi.

Açıklamada, ayrıca evsiz ve barınma sorunu yaşayan vatandaşların Büyükşehir Belediyesi misafirhanesine başvurarak konaklayabilecekleri belirtildi.

YENİŞEHİR BELEDİYESİ 42 MAHALLEDE ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Yenişehir Belediyesine bağlı ekipler merkezi ve kırsal 42 mahalle ile caddelerde vatandaşların mağdur olmaması için kar temizleme ile yol açma çalışmasının dün geceden bu yana aralıksız sürdürüyor.

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murat Beşikci, belediye ekiplerinin tüm ekipmanları ile vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için 24 saat esasıyla hizmette olduğunu belirterek, ekiplerin sahada hazır durumda olmaya devam edeceğini söyledi.

BAĞLAR İLÇE MERKEZİNDE 9 KAR KÜREME ARACI HİZMET VERİYOR

Bağlar Belediyesi, kar yağışının yaşamı olumsuz ekilememesi için merkezde ve kırsalda önlemler alarak ulaşımın aksamasının önüne geçti.

Belediye ekipleri Karacadağ bölgesinde yer alan kırsal yerleşim yerlerinde de yolların kapanmaması için tedbir aldı.

Çiftlik, Ağaçgeçit ve Batı Çanakçı mahalleleri ve bağlı mezralarda gerçekleştirilen çalışmalarla kısa süreliğine kapanan yollar yeniden ulaşıma açıldı.

Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirten Belediye Başkan Hüseyin Beyoğlu, ekiplerin sahada hazır durumda olmaya devam edeceğini söyledi.

Kayapınar Belediyesi, karla mücadele ekipleri de yaşamı olumsuz ekilememesi için merkez ve kırsalda önlemler alarak ulaşımın aksaması için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Belediyenin sosyal medya hesabından "Tüm imkanlarımızla sahadayız, içiniz rahat olsun." mesajı paylaşıldı.

KULP'TA KAR TEMİZLİĞİ

Esnaf iş yerinin sürücüler de araçların üzerinde biriken karı temizledi. Esnaf Erdal Aydoğdu, kar yağışının devam etmesini beklediklerini ifade ederek, "İnşallah kar devam eder de kuraklıktan kurtuluruz." dedi. Öte yandan ilçede buzlanmaya karşı sürücülere dikkatli olmaları uyarısında bulunuluyor.

BELEDİYE EKİPLERİNCE DE YOLLAR TEMİZLENİYOR.

Kulp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Gözlet, kar yağışının başlamasıyla karla mücadele ekiplerini ilçenin yüksek kesimlerindeki kırsal mahallelere yönlendirdiklerini belirterek, yolu kapalı olan mahallelerde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Gözlet, muhtarlarla iletişim halinde, karla mücadele çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak, kapanan yolların ulaşıma açılacağını kaydetti.

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDEKİ İLLER

Öte yandan, Güneydoğu illerinde de kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi.

Bingöl'de, 4 gündür etkili olan kar yağışı dolaysıyla 281 köy yoluna ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının ulaşıma açılması amacıyla İl Özel İdaresi ekiplerince başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde de aralıksız devam eden yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor. Kar kalınlığı yüksek kesimlerde bir metreyi geçerken, ilçe merkezinde 70 santimetreye ulaştı.

Zaman zaman yerini tipiye bırakan kar yağışı, yolların ulaşıma kapanmasına neden oldu. Belediye ile İlçe Özel İdare ekipleri tarafından ulaşıma açılan yollar, saatler sonra yeniden ulaşıma kapanıyor.

Karayolları ekipleri, Erzurum Bingöl kara yolunun ulaşıma kapanmaması için yoğun çaba sarf ediyor.

MARDİN'DE YOLLAR KAPANDI

Kar yağışı dolayısıyla Mardin Diyarbakır kara yolu, ulaşıma kapandı. Kara yolları ekiplerince yolun ulaşıma açılması için başlatılan çalışma sürüyor.

Mardin'de kar yağışı nedeniyle yaklaşık 30 köy yoluna ulaşım sağlanamıyor. Yolların ulaşıma açılması için ekiplerin çalışması devam ediyor.

BATMAN-SASON ARASINDAKİ YOL

Batman'ın Sason ilçesinde yağışlardan dolayı büyük bir kaya parçasının kayması sonucu kapanan Derince köyü grup yolunun ulaşıma açılması için ekipler çalışma başlattı.

Sason Köylere Hizmet Götürme Birliği Şantiye Şefi Salih Yıldız, ekiplerle hemen müdahale ederek yolu ulaşıma açtıklarını bildirdi.

VAN BEYAZA BÜRÜNDÜ

Van'da sabah başlayan kar yağışı cadde ve sokakları beyaza bürüdü.

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava koşullarından dolayı Bahçesaray'da 70, Çatak'ta 126, Başkale'de 13, Çaldıran'da 94, Erciş'te 2, Gürpınar'da 38 ve Muradiye ilçesinde 60 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

Karla mücadele ekipleri, kapanan 403 mahalle yolunun açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

İlçe belediyeleri de etkili olan yağışın ardından yol ve kaldırımlarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yapıyor.

MUŞ'TA 352 KÖY YOLU

Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kar nedeniyle kent genelinde 352 köy yolunun kapandığını söyledi.

Yentür, ekiplerin köy yollarını açmak için yoğun çalışma yürüttüğünü belirtti.

Dün gece etkisini artıran kar hayatı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar evlerinin, iş yerlerinin ve kara gömülen araçlarının çevresini temizledi.

Belediye ekipleri cadde ve kaldırımlarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.

​​​​​​- Hakkari felç olmuş durumda

Hakkari'de üç gündür etkili olan kar, yaşamı olumsuz etkiledi.

Valilikten alınan bilgiye göre, kar ve tipi nedeniyle kent genelinde 95 köy 199 mezra yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri söz konusu yolların açılması ve vatandaşların sorunsuz ulaşım sağlamaları için çalışma başattı.

Belediye ekipleri de kent merkezindeki yol ve kaldırımlarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

Kar kalınlığının kent merkezinde 30 santimetreye ulaştığı kente zaman zaman tipiye dönüşen kar sürücülere zor anlar yaşattı.

Bazı esnaf ve vatandaşlar evleri ile iş yerlerini önünde biriken karı temizledi.

BİTLİS'TEKİ ÇALIŞMALAR

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, kar nedeniyle 290 köy yolunun kapandığını belirtti.

Kar nedeniyle beyaza bürünen kentte, sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi