Karanlık bir propaganda

"Kürtçe mevlidin kesildiği" iddiasına köy ahalisinden ve Sur Kaymakamlığından yalanlama geldi. İddia "bir kara propagandadır" denilirken; "Zira taziyeevinin açık olmadığı, taziye kurulmadığı, mevlit okutulmadığı da bütün şahitlerin şahitliğiyle sabittir"

Karanlık bir propaganda

Diyarbakır'ın Sur Kaymakamlığı, bir mahallede imamın, taziyede Kürtçe mevlit okunduğu için jandarma tarafından uyarıldığına yönelik iddiayı yalanladı. Köy ahalisi, muhtar ve köyün imamı da, iddialara tepki koyarak, "külliyen yalan" dedi.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, bir haber sitesinde "Sur ilçesi Satı Mahallesi'nde, mahalle imamının taziyede Kürtçe mevlit okuduğu için jandarma tarafından uyarıldığı, mevlidin Türkçe veya Arapça okunmasını istediği" haberinin yer aldığı belirtildi. İddiaların asılsız ve yalan olduğu belirtilen açıklamada, böyle bir olayın gerçekleşmediği bildirildi.

KÜRTÇE MEVLİDİN OKUNMASI

Kürtçe mevlidin okunmasının önünde hiçbir engel bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yapılan araştırmada, taziye sahipleri, mahalle imamı, muhtarı ve sakinleri, hiçbir şekilde böyle bir hadise yaşanmadığını teyit etmişlerdir. İddia kurgulanmış bir kara propagandadır. Zira taziyeevinin açık olmadığı, taziye kurulmadığı, mevlit okutulmadığı da bütün şahitlerin şahitliğiyle sabittir. Düzmece iddiayla ilgili haberde kullanılan fotoğraflar dahi Satı köyüne ve Sur ilçesi jandarma araçlarına ait değildir. Vatandaşlarımızın huzurunu bozmak, ilçemizi, şehrimizi ve kardeşliğimizi karalamak üzere ortaya atılan iddia ve iddia sahiplerini şiddetle kınıyoruz."

KÖY SAKİNLERİ DE TEPKİLİ

Satı Mahallesi sakinleri, bir haber sitesinde "Sur ilçesi Satı Mahallesi'nde, mahalle imamının taziyede Kürtçe mevlit okuduğu için jandarma tarafından uyarıldığı, mevlidin Türkçe veya Arapça okunmasını istediği" haberine ilişkin açıklama yaptı.

Muhtar Metin Aslan, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Yalan haberdir. Ne askeriye buraya gelmiş ne mevlit okunmuş ne de taziyeevi açıktır." diyen Aslan, pandemi nedeniyle 8 aydan bu yana taziyeevinin açılmadığını belirtti.

Aslan, "Amcam dün vefat etti. Dünden beri evde oturuyoruz. Herhangi bir taziye yok. İftira bir haber. Bunu kabul etmiyoruz. Yanlış bilgi ve beyanda bulunuyorlar." dedi.

KÖY İMAMI TEHDİT ALMIŞ DEĞİLİM

İmam Cumali Kaçar da "5 senelik görevim süresince herhangi bir tehdit olmamıştır." diye konuştu. Mahallede sadece defin işlemlerini yaptıklarını dile getiren Kaçar, "Taziye olmadığı için bütün aile de evlerine dağıldı. İddialar yalandır. 8 aydır köyümüzde ne bir taziye oldu ne bir mevlit okundu ne de jandarma geldi. Böyle asılsız bir iftirayla milleti birbirine karşı kötü duruma sokmak istiyorlar." ifadelerini kullandı.

İDDİALAR TAMAMEN İFTİRADIR

Satı Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlardan Emin Aslan ise yapılan haberin doğru olmadığını ifade ederek, haberde yayınlanan fotoğrafın da köylerine ait olmadığını savundu.

Aslan, şöyle konuştu: "Bu iddia yalan ve iftiradır. Jandarma ile iç içeyiz. Kesinlikle bugüne kadar jandarmadan böyle bir baskın yapılmamış. Köyümüzde 8 aydan beri taziye de olmamış mevlit de okunmamıştır." 

HDP'Lİ VEKİLLERİN PAYLAŞIMI

Söz konusu iddiaları  paylaşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki şahsi hesabından açıklamada bulundu. Kaya; "Kürtçe mevlidin engellenmesiyle ilgili ajansın haberi güncellenmiştir. Bahsedilen olay bugün yaşanan taziyede değil daha önce gerçekleşmiştir..." iddiasında bulundu.

HÜDA KAYA YALAN HABER ÜZERİNDEN YAPTIĞI PAYLAŞIMI SİLMEDİ

Hüda Kaya, iddiaları paylaşırken, "Her 'dil' bir ayettir, bir hakikattir! Siz varlığa, insanlığa, hakikate, yaşama, sevgiye, ayetlere düşmansınız AK Parti. Sizleri kendi nefretiniz bitirecek! Diller, düşünceler mutlaka özgürleşecek, sizler istemeseniz de..." iddiasında bulunmuştu. Kaya'nın, söz konusu paylaşımının gerçeği yansıtmadığı belgelenmesine rağmen tweetini silmemesi dikkat çekti.

KURT: "ANNEMİN AMCASI VEFAT ETTİ, HABER UYDURMA"

AK Parti Eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt'ta paylaşımda bulundu. Haberi yalanlayan Kurt, annesinin amcasının vefat ettiğini belirterek; "Köy benim, taziye benim, haber uzaylıların: Taziye gerçek, haber uydurma.. Annemin amcası vefat etti" dedi.

"HERKES ŞAŞKIN.. BİZİMKİLER DE ŞAŞKIN"

Abdurrahman Kurt; şunları söyledi: "(...) Annemin amcasıvefat etti. Jandarma binbaşı bizimkileri aramış, 'Yav ne zaman böyle bir şey oldu' demiş.Bizimkiler de; 'Bizim haberimiz yok' demiş. Jandarma binbaşı başsağlığı dileyip kapatmış. Sur Kaymakamı da aramış ve başsağlığı dilemiş. Herkes şaşkın.."

ALLAH DOĞRULUKTAN AYIRMASIN"

"Korona dolayısıyla taziye yasağı var. Tüm taziye dilekleri için teşekkürler.. Cümlemizin ölmüşlerine ve bizlere de hatta Allah rahmet göstersin. Doğrudan, doğruluktan ayırmasın. Merhameti yüreğimizin hakimi kılsın, adaleti rehberimiz, basireti becerimiz, muvaffakiyeti neticemiz kılsın.."

KAPLAN DA İDDİALARA ORTAK OLDU

HDP Eski Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da; Mezopotamya Ajansı'nın yalan olduğu belgelenen haberi üzerinden paylaşımda bulundu ve "Eyyy Müslüman geçinen iktidar.. Eyyy Ayasofya'da namaz kılanlar.. Jandarmanın Kürtçe Mevlit Yasağı, Dinsizlik mi? Densizlik mi?" iddiasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz