Görüş Bildir

Karpuz hasadı

Türkiye'nin en iyi karpuzunun yetiştirildiği illerden biri olan Diyarbakır'da, kavurucu sıcaklıklarda serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi olan karpuzun hasadı devam ediyor. Yıl boyu emek verip karpuz yetiştiren çiftçiler, emeklerinin karşılığını alabildikleri için Allah'a hamd ediyor.

Karpuz hasadı

Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Barê) Mahallesi'nde karpuz yetiştiren Abdullah Sunyar, elde ettiği ürünleri merkezden gelen komisyonculara sattığını, bu yılki hasattan memnun olduklarını söyledi.

"KARPUZLARIMIZ TAMAMEN DOĞAL BİR ŞEKİLDE ÇIKIYOR"

Karpuzu doğal olarak yetiştirdiklerini belirten Sunyar, "Karpuz tohumlarımızı 20 Nisan'da ektik. Fakat ektikten sonra karpuz tarlasına dolu vurdu. Dolu ile birlikte birçok kök hasar gördü. Bu kadar olumsuzluğa rağmen çok şükür ki ektiğimiz tohumlar yavaş yavaş çıkmaya başladı. Karpuzlarımız tamamen doğal bir şekilde çıkıyor. İnanın tohumları ektiğim ilk günden buyana sadece 10 torba gübre serpiştirmişimiz arazide. Bunun dışında herhangi bir katkı maddesi veya ilaç kesinlikle kullanmamışım. Rabbimize çok şükür ki hem doludan sonra hem de kendiliğinden çok güzel bir şekilde karpuzlarımız çıktı." ifadelerini kullandı.

"KARPUZ HASADI BU YIL BEREKETLİ GEÇİYOR"

Karpuz hasadının bu yıl bereketli geçtiğini belirten Sunyar, "Karpuz bereketi bu yol çok güzel bir şekilde oldu. Maşallah çok verimli geçiyor. Bir dönüm arazide en az 5 ton karpuz çıkabiliyor. Üretici olarak arazide bir dönümünü komisyonculara 3 bin liradan verdik. Kilo olarak da ortalama 600 kuruşa geliyor. Vatandaşlara da 2-3 liradan satılıyor. Ayrıca Diyarbakır karpuzunun tadından insan doyum olmuyor. Hatta virüs sürecinde vatandaşlar bizim karpuzu yesinler. Çünkü virüsün bile ilacı olabilecek vitamine sahiptir." şeklinde konuştu.

"KARPUZDA BU YILKİ HASAT GAYET VERİMLİ"

15 Mayıs tarihinden itibaren tarlalarda çalıştığını belirten Ramazan Ay ise, şunları söyledi:

"Tarım işçisiyiz. Mayıs ayının 15’inden bu yana tarlalarda çalışıyoruz. Karpuzda bu yılki hasat gayet verimlidir. Geçen yıla oranla bu yıl daha bereketli geçti. Her ne kadar Coronavirus bizi etkilediyse de yine de çok şükür iyi geçirdik. Bu yıl güneş sıcaklığı çok istenilen bir seviyede olmadığı için karpuzlar bazen pembe bir şekilde çıkabiliyor, tam pişmeyebiliyor. Fakat tadında herhangi bir sıkıntıya sebep vermiyor bu durum. Tarlada karpuz ortalama bir lira olarak satılıyor. Manavlara gidene kadar karpuz fiyatı 2 ila 2 buçuk TL'yi buluyor. Tabi buda gayet normaldir. Çünkü işçiliğinden tutun nakliye ve genel bakımına kadar birçok emek var burada. Diyarbakır karpuzunun çok güzel bir tadı var. Hatta Diyarbakır karpuzu hem boy olarak hem de güzelliği ile Adana ve Konya illerindeki karpuzları bile geçebiliyor." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi