Katı Atık Sorunu Çözümleniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 10 ilçe belediyesinin katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nde son aşamaya gelindiği belirtildi.

Katı Atık Sorunu Çözümleniyor

Büyükşehir Belediyesi üzerinde uzun süredir çalıştığı Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nde son aşamaya gelindi. Proje ve ihale süreci tamamlanan tesisin inşaatı yarın düzenlenecek toplantının ardından start alacak. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak Entegre Katı Atık Tesisi İnşa Projesi’nin hayata geçirilmesiyle günde 1000 ton katı atık AB standartlarında bertaraf edilecek, atıklardan yıllık 17 milyon lira değerinde elektrik enerjisi elde edilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 10 ilçe belediyesinin katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nde son aşamaya gelindiği belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Diyarbakır için hayati önem taşıyan Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nde son aşamaya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı proje, yarın (3 Temmuz 2015) saat 09.00’da yapım ve müşavirlik işi başlama toplantısıyla start alacak.

Sümerpark Ana Bina 2 No’lu Toplantı Salonu’nda düzenlenecek yapım ve müşavirlik işi toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Daire Başkanı, AB Delegasyonu Proje Koordinatörleri, Valilik ve Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri katılacak.

34 milyon Euro'ya (100 milyon lira) mal olacak

34 milyon 46 bin Euro’ya mal olacak (yaklaşık 100 milyon lira) projenin, yüzde 77,22’si (26.291.985 Euro) AB hibelerinden, yüzde 9,11’i (3.101.701 Euro) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67’lik (4.652.552 Euro) kısmı ise Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları belediyelerin eş finansmanıyla sağlanacak.

İki yılda tamamlanacak

Yapım ve müşavirlik ihaleleri tamamlanarak Çınar’ın Sevindik Mahallesi’nde inşaatına başlanacak olan projede, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar Belediyesi yer alıyor. İki yılda tamamlanacak proje, belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorununu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamalarına kadar bütün aşamaların yönetilmesi ve işletilmesini içeriyor. Proje kapsamında, bir adet düzenli depolama sahası, bir adet 15000 ton kapasiteli kompost tesisi, bir adet sızıntı su arıtma tesisi, bir adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu, 4 adet çöp depolama alanı ve 4 adet mevcut çöplüklerin kapatılıp yeşillendirme çalışmaları yürütülecek.

17 milyon lira değerinde elektrik enerjisi elde edilecek

Buna göre tesiste günde 1000 ton katı atık AB standartlarına göre bertaraf edilecek, atıklardan 17 milyon TL değerinde elektrik enerjisi sağlanacak. Bunun yanı sıra proje kapsamında çevre duyarlılığını artırmak için Halkla İlişkiler Merkezi kurulacak, temiz ve yenilebilinir enerji kullanımının arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz