Katliam Gibi Kaza

Sakarya'ya mevsimlik işçi olarak giden Diyarbakırlı işçilerın içerisinde bulunduğu traktör devrildi. Kazada 7 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi de yaralandı. Katliam gibi kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Katliam Gibi Kaza

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, römorkunda bahçeye giden fındık işçilerini taşıyan traktör, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu devrildi. Kazada Diyarbakırlı 7 mevsimlik işçi yaşamını yitirdi, 9 işçi yaralandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kazayla ilgili incelemeler başlattıklarını açıkladı.

Kaza, saat 07.45 sıralarında, Hendek Çamlıca Mahallesi'nde meydana geldi. Diyarbakır ve Mardin'den giderek fındık bahçesinde çalışan işçileri bahçeye götüren sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 54 VD 057 plakalı traktör, kontrolden çıkıp dere yatağına devrildi.

TRAKTÖR DEVRİLDİ

Traktörün römorkunda bulunan işçiler etrafa saçıldı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 112 Acil ekipleri 5'i kadın 7 kişinin olay yerinde öldüğünü belirledi. Yaralanan 9 kişi ise olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

KİMLİKLER BELİRLENDİ

Kazada, 50 yaşındaki Şengül Akman, 39 yaşındaki Çiçeği Çapat, 15 yaşındaki Bahar Çağatay, 38 yaşındaki Faruk Boz, 54 yaşındaki Bedran Çağatay, 13 yaşındaki Nildanur Akman ve 18 yaşındaki Gülistan Boz yaşamlarını yitirdi.

Hastanelere kaldırılan 12 yaşındaki Gizem Boz, 17 yaşındaki Baver Çağatay, 10 yaşındaki Uğur Boz, 15 yaşındaki Yusuf Akman, 12 yaşındaki Yusuf Çapat, 16 yaşındaki Mehmet Boz, Songül Çapat, 13 yaşındaki Aleyna Boz ve 17 yaşındaki Veysel Akman yaralandı. Baver Çağatay ve Songül Çapat'ın hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi.

KAZAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu olay yerine gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Vali Balkanlıoğlu olay yerinde cep telefonu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşerek kaza hakkında bilgi verirken, rampa ve hafif viraj olduğunu, sürücünün aşağı hızlı indiğini, aracı kaydırdığını söyledi.

'TARIM İŞÇİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİDİYOR'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 ayda 22 tarım işçinin trafik kazalarında öldüğünü belirtti ve hükümeti önlem almaya çağırdı. Sakarya’da meydana gelen trafik kazasıyla birlikte son 3 ay içinde meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisinin öldüğünü ve 76 tarım işçisinin yaralandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesi olağan gibi görünmeye başladı. Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.

BAKAN: İNCELEME BAŞLATILMIŞTIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kazayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı taziye mesajında, kazayla ilgili gerekli incelemelerin başlatıldığını bildirdi. Bakan Sarıeroğlu, kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı dileğinde bulunarak, şunları kaydetti:  Sakarya'da meydana gelen kazada hayatını kaybeden emekçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaşanan kazayla ilgili bakanlığımızca müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler başlatılmıştır."

KANİ BEKO: SAKARYA'DA YAŞANAN KATLİAMDIR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Kani Beko, "60 lira yevmiye için açık römorklarda tıka basa taşınan bu insanlarımız, yaşamlarını kazanmak için çıktıkları yolda yaşamlarını kaybettiler. Öncelikle, ölen işçi kardeşlerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

7 AYDA 1119 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için insanların yaşamlarını yitirmeye devam ettiğini dile getiren Beko, "2017 yılının ilk 7 ayında en az bin 119 işçiyi iş cinayetlerinde yitirdik. 2016 yılının aynı döneminde bin 49, 2015 yılının aynı döneminde ise 971 işçi iş cinayetlerinde can vermişti. Giderek artan cinayetlere dair sorumluluk alması gerekenler, halkın can güvenliğini sağlamakla yükümlü olanlardır" diye belirtti.

'BU İLK KATLİAM DEĞİL'

Traktör römorkunda işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya "kaza” demek, konuyu "fıtrat” diyerek geçiştirmenin mümkün olmadığının altını çizen Beko, şunları belirtti: "Sakarya'da yaşanan açıkça bir katliamdır. Ve bu tarım işçilerinin öldüğü ilk katliam da değildir. İki yıl önce Manisa Gölmarmara'da ve öncesinde Isparta Yalvaç'ta yaşanan katliamların ardından, bu katliamların önlenmesi için yapılması gerekenler DİSK tarafından ifade edilmiştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz