Görüş Bildir

Kayıpların 332. Eylemi!

Yüksekova'da evin bahçesinde oyun oynarken askerlerin attığı roket mermisi ile katledilen 12 yaşındaki Hediye ile 9 yaşındaki Diyar Aslan'ın faillerinin yargılanması istenildi.

Kayıpların 332. Eylemi!

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 332'ncisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının açıldığı eylemde bu hafta, 1994 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kazandere köyünde askerler tarafından alıkonulduktan sonra infaz edilen 4 yurttaşın failleri soruldu. Eylemde konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıpların bulunup faillerin yargı önüne çıkarılması ile ilgili bu güne dek tek bir adımın dahi atılmadığını belirtti.

FAİLLERİ ARARKEN FAİL DİYE YARGILANDILAR

Ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Nigar Kocaman, Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kazandere köyünde askerlerce alıkonulduktan sonra işkence edildikten sonra taranarak infaz edilen Enter Özdemir, Bapir Çıtak, Bedel Özkan, Hasan Ateş isimli yurttaşların hikayelerini anlattı. Kocaman, infaz edilen yurttaşlarından Enter Özdemir'in oğlu Yusuf Özdemir'in olay ile ilgili aktarımlarını şöyle aktardı: "Kazandere Çeto Köprüsü'nde PKK militanları ile askerler arasında çatışma yaşandı. Çatışma sonrası gece saat 01.00 sıralarında, askerler ve köy korucuları köye baskın düzenledi. Askerler, babam Enter Özdemir ve köyden Bapir Çıtak'ı yol göstermeleri amacıyla yanlarına alıp götürdüler. Babam ve Bapir Çıtak, köyün diğer tarafına götürüldükten sonra ellerini ve ayaklarını panzere bağlayıp yaklaşık 2 kilometre sürükledikten sonra da silahla tarayarak infaz ettiler. Cenazeleri dere kenarına atıldı. Sabah köye tekrar baskın yapıldı. Köylüleri darp edip yoğun bir baskı yaptılar. 'derhal köyü boşaltın, köyden ayrılmayanları öldüreceğiz' dediler. Tüm köy boşaltıldıktan bir gün sonra eşyalarını almaya gidenler, babam ve Bapir'in cesetlerini görünce bize haber verdiler. Bizler Yüksekova'daydık. Cenazelerimizi almaya gittiğimizde de, yoğun bir baskı gördük ve cenazemizi gömmemize izin verilmiyordu. Bu operasyonda Kurudere köyüne de baskın yapıldı ve bu baskın sırasında köy muhtarı Bedel Özkan ile Hasan Ateş, askerlerce köyden alındıktan sonra cesetleri 10 Mayıs'ta köy yakınlarında bulundu."

Yapılan konuşmaların ardından kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi