Kazılarda yolsuzluk!

Kocaköy'deki kazı çalışmalarında yolsuzluk yapıldığı iddiası müfettişlik olurken müze müdürü açığa alındı.

Kazılarda yolsuzluk!

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi başta olmak üzere yürütülen bazı kazı çalışmalarında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma, genişletilirken, Müze müdürü Vehbi Yurt, açığa alındı. Bakanlığın gönderdiği müfetişlerin başlattığı inceleme ise sürüyor.

AMBAR BARAJI BÖLGESİ

Diyarbakır’da inşa edilen Ambar Barajı’nın kapsadığı bölgelerin sular altında kalmasını önlemek adına Kocaköy ilçesinde Ekim 2018’de 3 bölgede başlatılan küçük çaplı kazı çalışması için 16 ayda 17 milyon TL harcandığı, harcama kalemlerinin alt alta sıralandığında büyük bir vurguna imza atıldığı ortaya çıktı.

HARCAMA KALEMLERİ

Kazı ödenek raporlarına göre; dağ başındaki kazı alanında Temizlik ve Dezanfektan Alımı için 248 bin 234 TL harcama yapılan arkeoloji projesinde; Büro ve İşyeri Mefruşat Alımına 372 bin 312 TL, Kırtasiye Büro Malzemesi ve Toner Alımı için 193 bin 626 TL, baskı ve cilt giderine 11 bin 945 TL harcanmış gibi gösterildiği belirlendi. Yiyecek alımına 522 bin 118 TL harcanan, akaryakıt alımına 458 bin 59 TL gömülen kazıda, “Kazı Alanları Kapatma Gideri” olarak devletin kasasından 382 bin 268 TL çıkarıldığı kaydedildi.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ

Kazı için 16 aylık zaman diliminde “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hizmet alımı”na 133 bin 653 TL ödendiği öğrenilirken, bu vazifenin Diyarbakır Müzesi Muhasebecisi Emine Çiçek’in kız kardeşi Zeynep Çiçek’e verildiği bildirildi. Skandal harcamalarla ilgili Eylül ayında Kültür Bakanlığı’nın soruşturma başlatarak iki müfettiş görevlendirerek, Diyarbakır'a gönderdi. Bu kapsamda Diyarbakır Müze Müdürü Vehbi Yurt açığa alındı.

HARCAMA TUTARI 1.5 MİLYON

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu tür kazılar için en fazla 1.5 milyon harcanabileceği bildiriliyor. Baraj alanı olması hasebiyle özel ihtimam gösterilen bu proje için harcama kaleminin yüksek tutulmasının suistimal edildiği ifade ediliyor. Arkeolojik kazılara ilişkin rakamlar da Diyarbakır’daki vurgunu gözler önüne seriyor. 2019 yılında Türkiye genelinde 487 kazı araştırma faaliyeti için 38 milyon bütçe ayrıldığı belirlendi. Ambar mevkiinde yapılan küçük çaplı kazı faaliyetleri için 2019 ve 2020 yılları arasında harcanan meblağın 17 milyon lirayı aşmış olması dikkat çekiyor.

YETKİLİLER İZAH EDEMEDİLER

Gazetecilerin ulaşmaya çalışdığı Müze Müdürü Vehbi Yurt, “Ben devlet memuruyum size konuşamam” deyip görüşmeyi sonlandırırken Projenin başındaki isimlerden Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise önce “Burada yolsuzluk yok” iddiasında bulundu.

MÜFETİŞLERİN İNCELESİ

Müfettişlerin Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili harcamaları çok yönlü mercek altına ayırken, soruşturma süreci kapsamında açığa alınan Yurt'un yansıra, kazı çalışmaları yürüten diğer ilgililerin  de hakkında idari tasarrufda bulunulacağı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz