Görüş Bildir

KCK'ya ceza yağdı

Diyarbakır'da görülen ve aralarında BDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da yer aldığı 41'i tutuklu 55 sanıktan 40'ı, 6 yıl 3'er ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

KCK'ya ceza yağdı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına aralarında milletvekili Sarıyıldız'ın da bulunduğu 12 tutuklu sanık, ''raporlu'' oldukları gerekçesiyle katılmazken, 29'u hazır bulundu.

Sanık avukatları, mahkeme heyetinden ''anadilde savunmaya ilişkin yasanın'' beklenmesini talep ederek, ek süre istedi. Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucunda, bu talebi reddetti.

KCK ŞIRNAK DAVASI

Duruşmada söz alan sanıklardan Sedat Dalga, dosyada ''Korkmaz'' kod adıyla ifadesi bulunan gizli tanığın kendisi olduğunu hatırlatarak, söz konusu ifadelerinin emniyet müdürlüğündeki sorgu esnasında, fiziksel ve psikolojik baskı altında alındığını ileri sürdü. Sanık Dalga, ifadelerin kendisine ait olmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, daha sonra sanıklara son savunmaları için söz hakkı verdi. Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıkların talebini reddeden mahkeme heyeti, verdiği yaklaşık 7 saatlik aranın ardından kararını açıkladı.

SANIKLARA CEZA YAĞDI

Mahkeme başkanı, kararı açıklamadan önce, cezaların alt sınırdan uzaklaşılarak verildiğini belirterek, ''Taş atanlara 6 yıl ceza veriliyor. Taş atanı azmettirenlere daha fazla ceza vermemiz normal. Biz hiçbirinizi tanımayız, şahsi bir husumetimiz yok. Bir tutuklu size ters baktığımızı ve buna göre ceza vereceğimizi söyledi. Biz kimseye nefret ile bakmayız. Anadilde savunmayı ret gerekçemiz mevcut yasal çerçevededir. Kimsenin Kürtçe konuşmasından sıkılmayız, oturur dinleriz'' dedi.

SARIYILDIZ KOVUŞTURMASI AYRI

Mahkeme heyeti, aralarında milletvekili Sarıyıldız'ın da bulunduğu raporlu 12 sanıkla ilgili ''kovuşturmanın ayrılmasını'' kararlaştırdı.

Sanık Mehmet Emin Ülger'in beraatına, sanık Rıdvan İnal'ın tahliyesine ve sanık Ayhan Deniz'in de ''akli dengesinin yerinde olmadığı'' gerekçesiyle ''cezalandırılmasına yer olmadığına'' karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında yaşamını yitiren Yusuf Kulu hakkındaki dosyanın da ''düşürülmesini'' hükmetti.

Mahkeme, 40 sanığı ise ''terör örgütü üyeliği ve patlayıcı madde bulundurmak'' suçlarından 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasıyla cezalandırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi