Kendini yaktı!

HDP önünde “annelerin evlat nöbetine” öncülük eden Anne Hacire Akar, PKK’dan kurtardığı oğlu Mehmet önceki gece kendini yakarak intihar etti.

Kendini yaktı!

Diyarbakır'da oğlunun zorla dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP il Binası önünde oturma başlatılan oturma eyleminin sembol isimlerinden olan Hacire Akar'ın, PKK’nın elinden kurtardığı oğlu Mehmet Akar, önceki gün Surların üzerine çıkarak kendini yaktı. Hastaneye kaldırılan Akar yaşamını yitirirken, örgüte yakın internet siteleri, Akar’ın “terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecriti protesto etmek" için kendini yaktığı öne sürüldü. 

SUR’A ÇIKIP KENDİNİ YAKTI

Alınan bilgiye, önceki gece yarısı merkez Sur ilçesindeki tarihi Surlar’a çıkan 24 yaşındaki Mehmet Akar, belirlenemeyen bir nedenden dolayı, üzerine benzin dökerek, kendini yakmak istedi. Bir anda alevler içerisinde kalan Akar, çevrede yetişenler tarafından üzerindeki ateş söndürülmeye çalışıldı. İhbar üzerine olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ile itfaiye ekipleri ve sağlık ekipleri, Akar’a olay yerinde ilk müdahalede bulundu.

HASTANEDE KURTARILAMADI

Yüzde 90 oranında vücudunda yanıklar oluşan Akar, Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yanık bölümünde tedavi altına alınan Akar burada doktorların tüm müdahalesine rağmen, kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Akar’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Morguna kaldırıldı.

HACİRE ANNENİN AĞITLARI

Olayı haber alan ve oğlu için PKK’ya baş kaldırıp, HDP il Binası önünde “Evlat nöbeti başlatan annelere sembol” olan Hacire Akar ve aile fertleri, hastaneye ve Adli Tıp Kurumuna akın etti. Anne Hacire Akar, burada HDP’ye Kürtçe beddua da bulundu. Akar, “HDP’nin evi yıkılsın, kör olsun” dedi.   Akar’ın cenazesi yıkanmak üzere Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Otopsi sonrasında Akar’ın cenazesi, buradan alınarak, Sur ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesi’ne götürüldü. Akar dedesinin yanına defnedildi.

AKAR’IN AĞABEYİ KONUŞTU

Ağabeyi Mustafa Akar, hastane morgu önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kardeşinin psikolojik sorunlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini anlattı.

Akar, şunları söyledi: "Kardeşim Mehmet'in terör örgütü nedeniyle psikolojisi bozuktu. Örgütten kurtardıktan sonra kendisini toparlayamadı. Başımız sağ olsun. Sorumlusu örgüttür. Temas kurdular demek ki bırakmadılar bize. 25 yaşında ve bir çocuğu var, eşi de hamile, bunu bize yapan herkese yapmıştır. Başkalarına yapmasınlar. Onu hayata bağlamak için çok uğraştık, neler yaptık ama kurtaramadık."

İDDİA ÖCALAN’A TECRİT PROTESTOSU

Burada, terör örgütü PKK'ye yakın yayın organlarındaki ilgili haberlerde ise Mehmet Akar'ın "terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecriti protesto etmek" için kendini yaktığı öne sürüldü.  

ANNE’NİN MÜCADELESİ SONUCU

Diyarbakır'da anne Hacire Akar, HDP'lilerce dağa kaçırıldığını iddia ettiği oğlu Mehmet Akar için 22 Ağustos 2019'de HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatmıştı.

Anne Akar, kararlı mücadelesiyle 24 Ağustos 2019’da oğlu Mehmet Akar'a kavuşmuş, çocukları dağa kaçırılan diğer annelere de örnek olmuştu.

Akar'ın mücadelesini örnek alan anneler 3 Eylül 2019'da HDP İl Başkanlığı önünde yeni bir oturma eylemi başlatmıştı. Eylemiyle sembol haline gelen Hacire Akar'ın terör örgütünden kurtarıp evlendirdiği oğlu Mehmet'in 3 yıl önce bir erkek çocuğu dünyaya gelmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz