Kentsel dönüşüme onay çıktı

Bağlar’ın Kaynartepe mahallesinde hayata geçirilmek istenen ancak ŞPO tarafından yargıya taşınıp, durdurulan kentsel dönüşüme Bölge İdare Mahkemesinden onay geldi.

Kentsel dönüşüme onay çıktı

Deprem felaketinde Diyarbakır’da etkilenen ilçelerin başında gelen ve sıkça kentsel dönüşümle gündeme gelen merkez Bağlar İlçesi, nihayet nefes alacak? Bir süre önce hayata geçirilmek istenilen ancak Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşındığı için, yürütmeyi durdurma kararı verilen Kaynartepe Mahallesindeki kentsel dönüşüme Gaziantep Bölge İdare Mahkemesinden onay çıktı. Mahkeme "yürütmenin durdurulması" yönünde verilen kararı iptal etti. 

AK Parti Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun girişimleri üzerine riskli alan" ilan edildikten sonra "Kentsel Dönüşüm Alanı" ilan edilen Kaynartepe Mahallesi'ndeki yıkım ve projeye dair karşılıklı yapılan itirazlar devam ediyor. Diyarbakır şehir Plancıları Odası'nın (ŞPO) "projenin iptali" ve "yürütmeyi durdurma" taleplerini kabul eden Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, 30 Aralık 2022'de projenin “kamu yararına aykırı” olduğuna hükmederek, projenin uygulanması halinde “telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği” kanaati yönünde karar verdi. Mahkeme, ayrıca dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. 

BAKANLIĞIN İTİRAZ GEREKÇELERİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliiği Bakanlığı, bunun üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Bakanlık, projenin iptaline gerekçe yapılan rapora itiraz etti. Bakanlık, "Bağlar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Alanında bütüncül bir planlama yaklaşımının sergilenmediği tespit edilmiştir” yönünde hazırlanan bilirkişi raporunun "maddi ve hukuki dayanağı olmadığını" bildirdi. 

Bakanlığın itirazları arasında, "(...) maddi ve hukuki dayanağı bulunmayan eksik ve hatalı incelemeye dayalı raporun dikkate alınması suretiyle kurulan hükmün hukuka aykırı olduğu, bilirkişi raporunun aksine söz konusu alanın tamamının bir etap halinde bütüncül olraak planlandığı, plan değişikliğinin riskli alan sınırının tamamını kapsadığı, dava konusu alanın ilk defa uygulama imar planına tabi olduğu, dolayısıyla Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğininin 25. ve 26 maddelerine göre yapılan değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığı, yine sosyal ve teknik altyapı alanlarına ilişkin olarak değerlendirme yapılmasının mevzuata uygun olmadığı, bilirkişiler tarafından planlama alanında otopark ihtiyacı bulunduğuna ilişkin değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığı, bilirkişi tarafından GZFT anazlerinin yüzde 3 örneklem yoluyla yapılması gerektiği yolunda bir değerlendirmede bulunulmazsa da GZFT analizinin yüzde kaç oranında yapılması gerektiğine ilişkin mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmadığı" ifadelerine yer verdi.

Bakanlık, söz konusu gerekçelerle, Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi'nin projenin iptali yönünde verdiği karara karşı "yürütmenin durdurulmasını" istedi. Gaziantep İstinaf Mahkemesi, bakanlığın iddialarını kabul ederek, Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararında yer alan "yürütülmesinin durdurulması" kararını gerektirecek bir nitelik olmadığına karar verdi. İstinaf Mahkemesi, "yürütmenin durdurulması isteminin reddine" oy birliğiyle karar verdi. 

BOZDAĞ'IN AÇIKLAMALARI

Asrın felaketiyle sarsılan Türkiye’de konut alanlarıyla gündeme gelen kentsel dönüşümle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakın Bekir Bozdağ, engelleyenlere tepki göstermişti. Kentlerin yeniden inşasının kentsel dönüşümle mümkün olabileceği gerçeğinin herkesin idrak etmesi gerektiğini belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır’da şu açıklamayı yapmıştı.

"Pek çok yerde vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme destek vermemelerini sağlamak maksadıyla protestolar yapan, vatandaşları örgütleyen, 'Buradan bir tuğla dahi aldırmayız' diyen pek çok siyasi gördük. Kentsel dönüşümün, Türkiye'nin hayrına olduğunu hepimiz biliyoruz. Bundan sonra da kentsel dönüşümü başarılı şekilde yürütmek ve yönetmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Kentsel dönüşüme hep birlikte destek verelim, bu kararların hayata geçmesini hep birlikte sağlayalım. Birileri dava açmak, konuyu yargıya taşımak, işi uzatmak istediği zaman ya da birileri siyasal istismar yapmak istediği zaman bunun karşısında milletçe hep beraber olalım.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler