Kesintilerin bahanesi köylü engeli

Skandala dönüşen elektrik kesintilerine DEDAŞ’tan ilginç gerekçe geldi. Bölge Müdürü Kalkan, enerji hatlarının Dökmetaş köylülerinin engellenmesi nedeniyle “Güç yetersizliği” yaşadıklarını iddia etti.

Kesintilerin bahanesi köylü engeli

DİYARBAKIR- DEDAŞ Bölge Müdürü Muharrem Kalkan,Diyarbakır ve çevresinde kışın başlamasıyla birlikte yaşanan elektrik kesintileri ve dönüşümlü enerji verilmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kalkan,merkeze bağlı Dökmetaş Köyü yakınlarındaki 2 yeni hattın kurulmasıyla ilgili çalışmalara köylülerin izin vermediğini belirten Kalkan, ikna çalışmalarının devam ettiğini ve sorunun aşılmasıyla beraber en geç 1 ay içinde programlı kesinti uygulamasının sona ereceğini söyledi.

Şehir merkezi ve kırsal alanın toplam kurulu gücü 580 MVA olan 3 indirici trafo ve 52 enerji çıkışı üzerinde beslendiğini anlatan Kalkan, bu trafo merkezlerinden çekilen yükün Ekim-Kasım aylarında 300 MW civarında seyrederken havaların soğumasıyla birlikte yükselmeye başlayarak ve 18 Aralık 500 MW’ı aştığını kaydetti.

‘KESİNTİLERİN NEDENİ GÜÇ YETERSİZLİĞİDİR’

Kalkan,” Bu aşırı yüklenme trafo merkezi kapasitesini zorlamaya başladığı gibi bazı fiderlerimizin ise kapasitelerinin üzerinde çalıştırma zorunluluğunu doğurmuştur. Ancak bir fiderin kapasitesinin üzerinde çalışması hem gerilim düşümüne ve en önemlisi o fiderde termik zorlanmadan dolayı kopmalara ve daha büyük hasarlara neden olmaktadır. Aşırı yüklenme tarafımızdan sürekli takip edilmiş ancak arızaların çoğalması ve daha büyük hasarların olmaması düşünülerek hiç arzu etmesek de zorunlu kısıtlamalar yapılmıştır. Mesela kapasitesi 30 MW olan ancak 37 MW’a kadar yüklenen fiderden 7 MW’lık yük düşülmüştür. Burada göz önünde bulundurulan diğer bir husus da bildirimsiz ve sık sık olan arıza kaynaklı kesinti değil programlı kesintinin daha kabul edilebilir olduğudur. Sonuç itibariyle toplam 513 MW üzerinden sadece 40 MW civarında bir kesinti yapılmaktadır.” dedi.

‘KÖYLÜLERİ İKNA ETMEK ÜZEREYİZ’

Geçmiş yıllarda da yapılan bu kesintilerden kurtulmak amacıyla TM3 adlı indiriciden 2 tane yeni hattın tesis çalışmaları devam etmekte olduğunu ifade eden Kalkan,bu hattın geçtiği Dökmetaş Köyündeki kamulaştırma ve mülk sahiplerinin itirazları sebebiyle, bu hatların devreye alınması işlemi kış gelmeden bitirilemediğini açıkladı. Kalkan,”Konuyla ilgili yasal zorlamayla değil iknaya dayalı iş yapma yolu seçilmiş ancak şu ana kadar netice alınamamıştır. Her ne olursa olsun bu hatlar yapılacak ve devreye alınacaktır. Hattın devreye alınmasıyla 60 MW kapasiteli yeni fiderler ve şu anda kullanamadığımız 100 MVA’lık TEİAŞ kurulu gücü devreye girecek neticesinde de kesintiye gerek kalmayacaktır. Bir başka ilave güç ise TEİAŞ tarafından yapımı devam eden ve Şubat 2013’de devreye girecek olan 100 MVA’lık TM1 indiricisidir. Bu sorunlar aşılma aşamasındadır. Muhtemelen 1 ay içinde dönüşümlü kesintiler son bulacak ve kesintiler en az seviyeye inecektir.” şeklinde konuştu.

‘2013’TE 28 MİLYON YATIRIM YAPILACAK’

İşletme Bakım Müdürlüğünde 44 Kurum Personeli 103 firma personeli olmak üzere toplam 147 personel 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını açıklayan Kalkan,2013 yılında toplam 28 milyon TL yatırım yapılacağını bildirdi. Kalkan,”Son 2 ayda 24 adet trafo ilavesi, 8 adet trafo güç artışı yapılmıştır. Bu yıl yapılan toplam yatırım 25 milyon TL’yi bulacaktır. Yıl sonuna kadar 9 adet trafo ilavesi 12 adet de trafo güç artışı gerçekleştirilecektir. 2013 yılında ise 28 milyonluk yatırım yapılacaktır. Son 10 yılda yapılan yatırım miktarı ise 122 milyon TL civarındadır. Elektriğin ısıtma amaçlı aşırı ve en önemlisi de % 70 oranında kaçak olarak kullanıldığı herkesin malumudur. Kaçak elektriğin önlenmesi için de çalışmalarımız kararlılıkla sürmektedir. Enerji verimliliğinin 1 numaralı gündem maddesi olduğu şu günlerde herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi  bir zorunluluktur.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz