Kırklar Dağı'nda Onüç tutuklama

Kırklardağı Yaşam Konutları ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 13'e çıktı. Tutuklananlar arasında Sur ilçe eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da bulunuyor.

Kırklar Dağı'nda Onüç tutuklama

Sur ilçesindeki, Kırklar Dağı'nda yapılan "Yaşam konutlarıyla" ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan 28 şüpheliden 6'sı serbest bırakılırken, 9 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

KIRKLAR DAĞI KONUTLARI

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kırklardağı Konakları olarak bilinen 725 dairelik projenin yapılabilmesine karşılık  örgüt mensuplarınca konutların bir kısmının yüzde olarak örgüt adına fon olarak talep edilmesi ve aktarılması konusunda teknik takip destekli soruşturma başlatıldığı belirtildi.

ADLİYE"YE ÇIKARILDILAR

5 Ağustos'ta Diyarbakır merkezli İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya ve Aydın'da gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan zanlılar önceki gün akşam saatlerinde, işlemlerinin ardından  Diyarbakır Adliyesine sevk edildi.  Savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen 15 kişi, Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

MAHKEME'DEN TUTUKLAMA

Mahkeme Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş ile Serdar Ay, Ramazan Keskinkılıç, Namık Kemal Avşar, Mehmet Yazmaz, Kemal Güler, İsmet Demirbölek, Enver Yurtdaş ve Cahit Alkan isimli şüphelilerin tutuklanmasına karar verirken, Piresin Bal, Nevzat Sertaç Özgen, Nakşi Sayar, Murtaza Karademir, İlhan Avşar ve Abdulsemet Karakaş isimli şahıslar ise adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

Öte yandan önceki akşam mahkemeye çıkarılan İlhami Mat, Emine Yıldız ve Sefer Başari isimli kişiler de tutuklanmıştı. 27 kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında şuana kadar 13 kişi tutuklanmış oldu.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Savcılıkca yapılan açıklamada, 13 şüpheli hakkında tutuklama kararı verilerek konumlarına uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildiği ifade edilirken, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma devam etmekte olup, soruşturmanın sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir." denildi.

ÖRGÜTE FON ADI ALTINDA AKTARIM

Sur ilçesindeki Kırklardağı mevkisinde 2011'de özel şirketin inşaatına başladığı 725 dairelik konutların yüzde 10'unun PKK tarafından "fon" adı altında para olarak istendiği, bu talebin, baskı ve tehditler nedeniyle şirket yetkililerince kabul edildiği öne sürülmüştü. Konutların yapılabilmesi amacıyla istenen paranın şirket tarafından örgüte aktarılarak yasallaştırılmaya çalışıldığı, inşaat aşamasındaki usulsüzlükler nedeniyle çok sayıda müşterinin dairelerini teslim alamadıkları ve mağdur edildikleri belirlenmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz